A COVID-19 járvány során használható maszkok

Vajon a megfelelő szűrőképességű maszkot használjuk-e, illetve milyen kategóriájú védőfelszerelést ajánlott használni a COVID-19 járvány idején?

A maszkokat két csoportba soroljuk: egyéni védőeszközök és orvostechnikai eszközök. Az állampolgárok által viselhető maszkok, amiben pl. a médiában látható felvételeken is láthatók az emberek az utcán, jellemzően egyéni védőeszközök (PPE; personal protective equipment). A lakossági felhasználásra valós védelmet kizárólag a legalább az "N95" jelölésű pormaszkok, vagy az EN 149 szabvány szerinti "FFP2" maszkok, vagy ezeknél is magasabb követelményrendszernek megfelelő légzőmaszkok nyújthatnak. Az ilyen eszközöket úgy tervezték, hogy megakadályozzák a kisméretű részecskék 95%-ának az orr és a száj területére történő bejutását. De csak akkor működnek, ha az archoz megfelelően illeszkednek (lásd pl. arcszőrzet hiánya), illetve egészen a közelmúltig ilyeneket nem is gyártottak gyerekek számára. A hagyományos „zöld” orvosi szájmaszkok egy- vagy többrétegű anyagból készülnek, lazán fedik az orrot és a szájat. Kizárólag egyirányú védelemre tervezték őket, így a környezetet védik, nem a viselőjüket. Abban segítenek, hogy a szájon át távozó testnedvek ne fertőzzenek meg másokat. Előnyük lehet még, hogy sokkal kevesebbszer érinti meg vele a viselő az arcát, mintha egyáltalán nem hordana semmilyen maszkot. Az orvosi szájmaszkok egyszer használatosak, könnyen átnedvesednek, ezután azonnal ki kell cserélni őket. Fontos tudni, hogy legtöbbjük nem rendelkezik semmilyen biztonsági osztályozással. Leginkább műtétek során vagy krónikus betegségben szenvedők közelében használják őket, óva a betegeket a fertőzésektől.

 

 

A „klasszikus” zöld orvosi maszk nem a viselőjét, hanem a környezetét védi.

 

Légzésvédő eszközök:

A légzőrendszeren keresztül belégzéssel a szervezetbe jutó szennyező anyagoktól és az oxigénhiánytól védik a munkavállaló szervezetét. Típusuk behatárolja az elérhető védelem mértékét. A megfelelő légzésvédő eszközt a munkahelyi légszennyezettség kockázatának függvényében kell kiválasztani (kockázatbecslés), a védelmi tényező alapján. A légzésvédő eszköz lehet szűrési típusú légzésvédő (respirátor), ez a belélegzett levegőből kiszűri a szennyező anyagot, a szennyezettség mértékét a megengedett szint alá csökkenti. Vannak még úgynevezett izolációs légzésvédők, de ezek nem egyszerű maszkok, hanem külső forrásból biztosítanak levegőt a légzéshez, függetlenítik a felhasználót a környezeti levegőtől. Rendeltetésszerű használat mellett ezek képesek teljes védelmet biztosítani.

 

Izolációs légzésvédő saját levegőellátással – viselése a mindennapi életet igencsak megnehezítené.

 

Szűrő típusú légzésvédő eszközök:

A szűrő típusú légzésvédő eszközök esetében a belélegzett levegő egy szűrőn áramlik keresztül, amely a szennyező anyag visszatartásával, szűrésével a levegőből eltávolítja és/vagy megköti a részecske, valamint a gáz, gőz halmazállapotú szennyezőket. A környezeti levegőtől függő légzésvédő eszközök rendeltetése, hogy a levegőben levő szennyező anyagnak belégzéssel a szervezetbe jutását az egészséget nem károsító (eltűrhető) szintre csökkentse. Ez egyúttal azt jelenti, hogy nem várhatunk el teljes körű, azaz 100%-os védelmet. Ennek oka az alászívásban rejlik. Az alászívás belégzéskor az arc és a védőeszköz zárókerete mentén, valamint a szelepeknél és egyéb szerkezeti elemek mellett a környezeti levegőből a légzésvédő belső terébe (közvetlenül a légzőzónába) bejuthat környezeti levegő. A részecskeszűrők porokkal szembeni védőképességét a portároló képesség, aeroszolokkal szemben védőképességüket az áteresztési teljesítmény határozza meg. A részecskeszűrő félálarcok fedik az orrot, szájat és lehetőleg az állat is. Állhatnak részben vagy teljesen szűrőanyagból, lehetnek szelepesek vagy szelep nélküliek, a fejen szalaggal rögzíthetőek. Az alászívást tömített orrmerevítő csökkenti. Jelük: FFP (Filtering FacePiece), teljesítményük alapján 1-2-3. osztályúak lehetnek (FFP1, FFP2, FFP3) – ezt az EN 149 szabvány rögzíti.

FFP1 szűrőosztályú légzésvédők: Szilárd részecskék és folyadékködök ellen, például inert porok, finom porok ellen nyújtanak védelmet. Az FFP1 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok olyan munkakörnyezethez alkalmasak, ahol sem mérgező, sem fibrogén por és aeroszol előfordulása nem várható. A levegőben lévő részecskék legalább 80%-át szűrik meg 0,6 μm-es méretig – olyan munkakörnyezetben használhatók fel, ahol nem kerül sor a foglalkozási expozíciós határértékek 4-szeresének túllépésére. Az építőiparban vagy az élelmiszeriparban általában elégségesek az FFP1 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok.

 

Tipikus FFP1-es maszk, amelyet gyakran pormaszknak is neveznek. Vírus ellen hatástalan.

FFP2 (N95, KN95): olyan szilárd anyagok és azok vizes oldatai, folyadékok gőzei, ködje ellen, melyek közepesen mérgező (egészségkárosító) anyagok csoportjába tartoznak (pl. fibrinogén porok, szilárd, folyékony, aeroszol szemcsék, amelyek gyengén mérgezőek vagy mérsékelten veszélyesek. A levegőben lévő részecskék legalább 94%-át meg kell szűrniük 0,6 μm-es méretig. Olyan munkakörnyezetben használhatók fel, ahol nem kerül sor a foglalkozási expozíciós határértékek 10-szeresének túllépésére. Az FFP2 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok például a fémiparban vagy a bányászatban használatosak. A dolgozók ezeken a helyeken aeroszolokkal, köddel és füsttel kerülnek érintkezésbe, ami hosszú távon légúti betegségek, például tüdőrák kialakulásához vezethet, és ami jelentősen fokozza a következményes betegségek, mint például az aktív tüdő tuberkulózis kockázatát. Amerikai és kínai megfelelője az N95-ös, illetve KN95-ös maszk, mely 95%-ot képes szűrni. Az Egyesült Államok Járványügyi központja (CDC) által közölt COVID-19 és SARS útmutatóban javasolt védőfelszerelésnek az N95-öt jelölte meg. Így álláspontjuk szerint minimum N95, KN95, illetve ennek megfelelő FFP2 maszkot kell hordanunk a koronavírus elleni védelemhez.

 

 

FFP2-es vagy KN95-ös maszk – legalább ilyen szűrőkapacitású eszköz ajánlott

FFP3 (N100): Szilárd anyagok és folyadékok gőzei, melyek mérgezőek, illetve igen mérgezőek. Rákkeltő, radioaktív, baktérium, vírus, spóra ellen (pl. azbeszt, biológiai kóroki tényezők, növényvédő szerek, baktériumok és spórák stb.) 99%-os szűrőkapacitás jellemzi, általában kilégzőszeleppel rendelkezik. N100-nak hívják az ennek megfelelő amerikai sztenderdet, ez 99,97%-ban szűri meg a levegő részecskéit. Ezek a légzésvédő álarcok olyan munkakörnyezetben is használhatók, ahol a foglalkozási expozíciós határérték túllépése a 30-szoros mértéket is eléri. Ezeket például a vegyiparban használják.

 

Az FFP3-as maszkok nyújtják a szájmaszkok között a lehető legmagasabb fokú védelmet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Összefoglaló az arc/szájmaszk gyártók illetve forgalmazók számára

A légzésvédelem jelentősége

Légzésvédelem és légzésvédő eszközök (maszkok) használata - COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban – (Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága, lezárás dátuma: 2020. 03. 13.)

Tájékoztató anyagok a légzésvédelemről és az egyéni védőfelszerelésekről

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[261938] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.