hirdetés

A csecsemőket is védi a COVID-ellen az anya beoltása

Egy tanulmány szerint azok a csecsemők, akiknek édesanyja a terhessége alatt két adag mRNS COVID-oltást kapott, életük első 6 hónapjában 61%-kal kisebb eséllyel kerülnek COVID-19-betegség miatt kórházba.

hirdetés

A CDC Morbidity and Mortality Weekly Report-ban (MMWR) február 15-én online megjelent cikkben azt közölték, hogy a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna COVID vakcina két adagja nagyobb, 80%-os védelmet nyújtott, ha azokat a várandós kismama a terhesség későbbi szakaszában vette fel, míg ha terhesség 20. hete előtti vakcináció csak 32%-os védelmet biztosított. Manish Patel, a tanulmány vezető szerzője szerint ez azt mutatja, hogy az anyai antitestek nagyobb mértékben kerülnek át a magzatba a születéshez közelebbi időpontban, de természetesen ezt még bizonyítékokkal kell alátámasztani.

Továbbra is megválaszolatlan kérdés, hogy hogyan fertőződnek meg a csecsemők a SARS-CoV-2-vel, illetve, hogy az anya terhességet megelőző beoltása biztosítanak-e védelmet a csecsemő számára. Azt sem ismerjük, hogy a terhesség vagy szoptatás alatti emlékeztető oltás még nagyobb védelmet nyújthat-e a babák számára. Gyakorló nőgyógyászok szerint a vírus perinatális átvitele nagyon ritka.

Számos korábbi tanulmány, amely a terhesség alatti COVID-19 elleni immunizálás és az anyák egyértelműen igazolta, hogy a terhesség alatti mRNS COVID-19 vakcináció csökkenti a súlyos betegségek kockázatát.

Ma már bizonyított, hogy a csecsemők számára is előnyös lehet, ha édesanyjuk várandóssága alatt megkapja a védőoltást. Jelen tanulmány "valós bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy a terhesség alatti COVID-19 elleni védőoltás segíthet megvédeni a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőket" - mondta Dr. Dana Meaney-Delman, a CDC Infant Outcomes Monitoring Research and Prevention Branch vezetője. "Az eredmények aláhúzzák a terhesség alatti COVID-19 elleni védőoltás fontosságát a várandós emberek és babáik védelme érdekében".

Patel és munkatársai 379 olyan 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőt adatait elemezték, akik vizsgáltak, akik 2021. július 1. és idén január 17. között kerültek 17 állam 20 gyermekkórházának egyikébe. Ekkor az USÁ-ban a Delta, majd az Omicron változat dominált. A 176 csecsemő COVID-19 PCR-tesztja volt pozitív a korházba kerüléskor, míg 203 csecsemő PCR-teszt eredménye negatív volt. A SARS-CoV-2-fertőzött csecsemők édesanyjai közül feleannyian vették fel terhességük alatt a védőoltást kapott, mint a nem COVID-19-beteg „kontroll csecsemők” édesanyja (16% vs. 32%). A terhesség alatti két adag mRNS vakcinával végzett oltás 61%-ban volt hatékony (95% CI, 31% - 78%) a csecsemők kórházi kezelésének megelőzésében. A vírusfertőzött csecsemők között nagyobb volt a nem-spanyolajkú feketék és a spanyol népességből származók aránya. Mivel a tanulmány epidemiológiai volt, az alacsonyabb kockázat csak összefüggést jelzett, nem igazolt ok-okozati kapcsolatot. A COVID-19-ben szenvedő csecsemők összesen 24%-a került az intenzív osztályra, közülük egy be nem oltott anya csecsemőjének volt szüksége extrakorporális membrán oxigénkezelésre (ECMO). Egy másik, be nem oltott anyától származó baba volt az egyetlen csecsemőkoran elhalálozott kicsi a vizsgálat során.

Az Egyesült Államokban viszonylag alacsony a COVID-19 elleni védőoltások felvételi hajlandósága a terhes nők körében, de örvendetesen és folyamatosan növekszik azon terhes nők aránya, akik az oltást választják: azonban az oltakozási hajlandóság nem nagyon változik az etnikai kisebbségek körében, így igen fontos a további felvilágosítás és meggyőzés.

Forrás:

"Vaccine Effectiveness during pregnancy against COVID-19 hospitalization in infants

MMWR. Published online February 15, 2022. (https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7107e3.htm?s_cid=mm7107e3_w)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.