hirdetés

A CT-vizsgálat sokféle tüdőbetegséget is kimutathat

A tüdőrák kis dózisú komputertomográfiával történő szűrése kapcsán egyéb, addig rejtve maradt tüdőbetegségekre, például a krónikus obstruktív tüdőbetegségre is fény derülhet –hangzott el a British Thoracic Society téli ülésén.

hirdetés

A University College London munkacsoportja a Lung for Living elnevezésű vizsgálat kapcsán végzett adatgyűjtést, melynek keretében a háziorvosok útján a „tüdők állapotának felmérésére” hívtak meg olyan 60-75 éves személyeket, akik dohányoztak, illetve akik az utóbbi 5 évben szoktak le a dohányzásról.

A krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD, chronic osbtructive pulmonary disease) szenvedők kezelése és gondozása hatalmas terhet ró a brit állami egészségügyi ellátást biztosító NHS rendszerére, illetve a betegeket közvetlenül gondozókra egyaránt. Az Egyesült Királyságban összességében körülbelül 1,2 millióra tehető a COPD-betegek száma, a betegség pedig évente körülbelül 30 ezer beteg halálát okozza.

A szerzők a komputertomográfia (CT-vizsgálat) adatai alapján elemezték a CT-felvételeken COPD-re utaló eltéréseket, illetve azt, hogy ezek miként függtek össze a beteg korábban felállított diagnózisaival, a légzésfunkciós vizsgálat eredményeivel (mely a COPD diagnosztikájának alapvető módszere), továbbá a dohányzási szokásokkal.

A szűrésbe bevont személyek több mint egyharmadánál (28,5 százalékánál) derült fény korábban még nem diagnosztizált COPD fennállására.

A vizsgálat tapasztalatait kommentálva dr. Carolyn Horst, a University College London radiológus szakorvosa így fogalmaz: „E vizsgálat jelentősége abban áll, hogy rávilágított: a tüdőrák szűrése lehetőséget kínál annak kimutatására, hogy a betegnél nem áll-e fenn fel nem ismert COPD vagy tüdőrák. A vizsgálat résztvevői közül a nem diagnosztizált COPD-vel élő betegek jelentős részét tették ki a dohányosok.”

„A szűrés arra is jó lehetőséget kínál, hogy tanácsokat adjunk és támogatást nyújtsunk a dohányzásról való leszokáshoz – egészíti ki a fentieket dr. Lisa Davies, az Aintree Egyetemi Kórház pulmonológus konzultánsa, a British Thoracic Society testületi elnöke. − Fontos megállapításokról van szó, hiszen a korai diagnosztika kulcsfontosságú a tüdőt érintő kórállapotok eredményes terápiája szempontjából. Az adatok rámutatnak arra, hogy az NHS keretein belül miként tudjuk maximálisan kiaknázni a meglévő tesztekben rejlő lehetőségeket a tüdőt érintő más kórállapotok koraibb felismerésére, illetve annak a lehetőségnek a kiaknázására, hogy a dohányzásról való leszokás segítésével meghosszabbítsuk betegeink életét.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.