hirdetés

A cukorbetegség és az erektilis diszfunkció kapcsolata

Az American Journal of Human Genetics című lapban most közzétett kutatás szerint a 2-es típusú diabétesz iránti genetikai fogékonyság lehet az erektilis diszfunkció egyik oka.

hirdetés

Az erektilis diszfunkció (ED)sokmillió embert érint világszerte. Kialakulásában számos kockázati tényezőnek tulajdonítanak szerepet, többek között az idős kornak, a túlsúlynak és a dohányzásnak. Ugyancsak elősegíthetik az ED előfordulását bizonyos betegségek, például a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések. A National Institutes of Health adatai szerint például 2-es típusú diabétesz fennállása esetén 2-3-szor nagyobb az ED kockázata, mint ilyen társbetegség nélkül. A 2-es típusú cukorbetegség és az ED közötti összefüggés igazolására eddig csak megfigyeléses adatok álltak rendelkezésre, melyek alapján nem mondható ki ok-okozati korreláció.

Egy most megjelent vizsgálat azonban újabb bizonyítékkal szolgált a két kórkép közötti kapcsolatra, és az adatok arra utalnak, hogy a 2-es típusú diabéteszre való prediszpozíció ED kialakulásához vezethet. Ez ismét felveti, hogy az ED létrejöttében bizonyos genetikai faktorok is szerepet játszhatnak.

Az Anna Murray (University of Exeter Medical School) és Michael Holmes professzor (Nuffield Department of Population Health, University of Oxford) által vezetett genomasszociációs vizsgálatban több mint 220 ezer személy adatait dolgozták fel három különböző populációs kohorszból (UK Biobank, Estonian Genom Center of the University of Tartu és Partners HealthCare Biobank). Ebből összesen 6000 férfinál igazolódott ED. A szerzők komplex genetikai analízist végeztek a diabétesz, a testsúly és az ED közötti korreláció feltárására.

A férfiak körében jelentős a szexuális teljesítmény miatti szorongás, és ez minden életkori csoportban megfigyelhető. Hatvanéves kor felett az erektilis diszfunkció minden ötödik férfit érinti, egészen mostanáig azonban keveset tudtunk az ED okairól A 2-es típusú cukorbetegség iránti genetikai hajlam és az erektilis diszfunkció összefüggése a szerzők szerint egyben azt is jelenti, hogy ha sikerült egészséges életmóddal csökkenteni a cukorbetegség kockázatát, akkor ez hozzájárulhat az erektilis diszfunkció megelőzéséhez is.

Nem valószínű, hogy az ED a cukorbetegségben alkalmazott kezelés következménye lenne, bár néhány vizsgálat nem meggyőző adatai arra utalnak, hogy a diabétesz terápiája során a glükózkontroll javítása ED kialakulásához vezethet.

A szerzők vizsgálatuk legnagyobb jelentőségét abban látják, hogy a diabétesz megelőzhető betegség, és valójában testsúlycsökkentéssel a beteg állapota „remisszióba” hozható, ahogyan azt a közelmúlt klinikai vizsgálata is megmutatták. Korábbi vizsgálatok például azt igazolták, hogy körülbelül 15 kilogrammos testsúlycsökkenéssel „teljes remisszió” érhető el 2-es típusú cukorbetegségben. Más vizsgálatok azt igazolták, hogy testsúlycsökkentéssel regenerálhatók az inzulintermelő béta-sejtek, melynek következtében normalizálódik a vércukorszint.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.