hirdetés

Az erektilis diszfunkció gyógyszerei lökést adnak a szívnek is

Számos preklinikai vizsgálatban bizonyították, hogy a foszfodieszteráz-5 gátlás számos kedvezőtlen kardiológiai állapotot jótékonyan befolyásol. Az elemzett hat vizsgálatban a sildenafil férfiakban javította az ejekciós frakciót.

hirdetés

A szelektív foszfodieszteráz-5 gátlók (PDE5i-k) jóideje az erektilis diszfunkció (ED) eredményes kezelésének bevett szerei. Elsőként antianginás gyógyszerként fejlesztett sildenafil klinikai vizsgálatai során derült fény az erectilis diszfunkcióra, illetve a primér pulmonalis artériás hipertenzióra (PAH) kifejtett hatása. A sildenafil szívgyógyszerként történő fejlesztése abból a tényből indult, hogy a PDE5 az érfalak simaizmaiban található ciklikus guanozin monofoszfát (cGMP) katabolizmusáért felelős legfontosabb enzim. A krónikus balkamrai szisztolés diszfunkciót a pulmonális-, valamint a vázizomzat érrendszerében a hibás nitrogénoxid (NO)-cGMP által mediált vazodilatáció jellemzi. Újabban kiderült, hogy a molekulák ezen csoportja befolyásolja a hemodinamikát, a jobb szívfél tevékenységét, és az arteria pulmonalis hipertenziójában szenvedő betegek oxigenizációját is. A PDES5i-ket manapság már folyamatosan adagolják az erektilis diszfunkciós beteg rehabilitációja érdekében, valamint az alsó húgyúti szervek bizonyos problémái esetén is – bár az általános szisztémás hatás és a biztonságosság értékelése formálisan még nem történt meg.

Bár a PDE5i-knek az angina pectoris tüneti kezelésére történő alkalmazását az általuk okozott vérnyomásesésés koszorúsér„steal” szindróma miatt elvetették, (az ED-t befolyásoló hatása mellett) az egyéb hatásait tovább kutatták, és számos preklinikai vizsgálatban bizonyították, hogy a PDE5i-k kedvezően befolyásolják az ischémiás/reperfúziós károsodást, a szívizom infarktust, a doxorubicin által kiváltott kardiotoxicitást, a hipertófiás kardiális remodelinget és a szívelégtelenséget – mivel ezen állapotok mögött a szívizomsejtek fokozott PDE5 enzim expressziója áll. Az állatkísérletek bíztató adatai ellenére emberben nem volt egyértelmű a hatás. A kevés humán vizsgálatban speciális kardiális állapotokat kezeltek, de azért a PDE5i-k láthatóan kedvezően befolyásolták a kardiális kinetikát és geometriát, bár nem volt világos, hogy milyen hatásmechanizmussal: a szívizomsejtekre vagy a koronáriákra gyakorolt hatással, a perifériás vazodilatációval, esetleg egy perifériás endotheliális hatással. A PDE5i folyamatos alkalmazásának bevezetése óta jóval több kardiológiai adatunk van.

Olasz kutatók olyan angol nyelvű közleményeket kerestek a MEDLINE-ban, EMBASE-ban, Cochrane Central Register of Controlled Trials-ban és SCOPUS-ban, ahol folyamatos foszfodiészteráz-5 gátlás történt, és részletesen követték a kardiális hatásokat is. Dr. Elisa Gianetta (Sapienza University of Roma) és kollégái szerint a tipikus hálószobai használaton kívül az adatok analízise arra utal, hogy a „PDE5 gátlók használatának ideális célcsoportját a szívelégtelenségben és a bal kamrai hipertrófiában szenvedők képezik”. A következtetéseket 24 vizsgálatban szereplő 1622 beteg adataiból vonták le: 954-et PDE5i-kkel kezelték, 772 beteg mindössze placebót kapott. A klinikai vizsgálatokban szívelégtelenségben, infarktus utáni diasztolés zavarban, PAH-ban, kongesztív szívelégtelenségben, diabetikus szívizomkárosodásban szenvedők vettek részt, akiknél akár megtartott, akár már kiinduláskor is kóros volt az ejekciós frakció (EF). A betegek többsége sildenafilt (Viagra, Pfizer), 218 beteg vardenafilt (Levitra, GlaxoSmithKline), 54 beteg tadalafilt (Cialis, Eli Lilly) szedett. Hat vizsgálatban szereplő 286 szívbetegnél értékelték az ejekciós frakciót. A sildenafilt szedőknél 3,56%-kal javult az ejekciós frakció a placebót szedőkhöz képest, bal kamrai hipertrófiában (LVH) 4,38%-kal javult az ejekciós frakció. A PDE5 gátlókkal történő kezelések nem befolyásolták a pulzusszámot, nem volt megfigyelhető változás sem a szisztolés, sem a diasztolés vérnyomásban, az arteriás nyomás átlagában, és a szisztémás vaszkuláris ellenállási indexben sem. A leggyakoribb mellékhatás a kipirulás, a fejfájás, az orrvérzés, és a gyomorbántalmak voltak. A kutatók véleménye szerint „a PDE5 gátló kezelést értelemszerűen fel lehet ajánlani kardiális hipertrófiában és korai stádiumú szívelégtelenségben szenvedő férfiaknak”. Mivel a gyógyszercsaládot eddig csak férfiakban tesztelték, javasolható nőbetegeken való vizsgálatuk, és szükséges a hosszú idejű kimenetel értékelése is. Egy évvel ezelőtt a RELAX vizsgálatban a sildenafil hatástalannak bizonyult megtartott (50% fölötti) ejekciós frakciójú szívelégtelenségben szenvedő betegeken.   

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Heartwire

2. BMC Medicine

3. Heartwire > Conference News 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.