hirdetés

Diabétesz és szexuális működészavar

A diabeteszes betegeknek nem csak a vércukorszintjükkel, hanem a szexuális életük zavaraival is meg kell küzdeniük, hisz előbb-utóbb legtöbbjük kénytelen ezzel a problémával is szembesülni.

hirdetés

Ha a dolgok nem mennek jól a hálószobában az nem csak az önbecsülést és a párkapcsolatot rongálja, hanem az egész életet megkeserítheti. A stressz, a veszekedés és a depresszió őlyan problémák, amelyek megszűntekor a szexuális élet is visszatér a normális mederbe, egyes betegségek, illetve bizonyos gyógyszerek mellékhatásai azonban tartós problémát okozhatnak.

Az egyik leggyakoribb népbetegség, a diabétesz leggyakoribb szövődménye a szexuális működés zavara. Thomas Haak a mergentheimi (Németország) diabétesz központ vezetője szerint a már több éve diabéteszben szenvedő férfiak legalább 50 %-ának merevedési problémái vannak.  Az ejakuláció hiánya, a késői vagy elmaradó orgazmus és a balanitis gyakori a diabeteszes férfiakban, kevéés ismertek viszont a nők problémái, hisz ők még kevésbé hajlamosak e tabutémával foglalkozni.

Egy diabeteszes és nem diabeteszes 40-80 éves hölgyek nemi életét összehasonlító amerikai  tanulmány rávilágított, hogy a cukorbetegségben szenvedők kevésbé elégedettek szexuális életükkel. Minél idősebb a beteg, minél régebbi a diabétesze, annál kevesebb örömöt okoz neki a testi kapcsolat.

A megemelkedett vércukorszint károstja az idegrendszert, így a péniszhez és a klitoriszhoz vezető idegeket is, így a betegek nem reagálnak a korábbi , normális módon a szexuális ingerekre. A férfiak erekciós és ejakulációs problémákkkal küszködnek, a nők örömérzete és orgazmusképessége csökken. Nőkben a magas vércukorkoncentráció a nyálkahártya vérátáramlását is károsan befolyásolja, a csökkent perfúzió hüvelyszárazsághoz és közösülés közbeni fájdalomhoz vezethet, továbbá növeli a bakteriális és gomba eredetű fertőzések veszélyét is.

Az erektilis diszfunkció miatt orvoshoz forduló betegekben sokszor ez a szexuális működészavar hívja fel a figyelmet a háttérben húzódó érbetegségre, melynek talaján később arterioszklerózis alakulhat ki. Ha az artériák rugalmatlanná válnak és meszesednek, kevesebb vér jut a hímivarszervbe, és a merevedési zavar már gyakran a betegség kezdeti stádiumában kialakul. A magasvérnyomás és a magas vérzsírszint (amelyek gyakran a cukorbetegség velejárói) szintén hatnak a vérerekre. A szexuális zavarokkal való foglalkozás, azok gyógyítása tehát egyben a keringési és szívproblémák kezelésére is alkalmas.

A férfiak merevedési problémája igen sokféle módon orvosolható. A foszfodieszteráz-5 gátló szildenafil, tadalafil, vardenafil tablettákkal (amelyek segítségével a szexuális ingerek hatására több vér áramlik a pénisz barlangos testjeibe) 60 %-os válaszarány érhető el. Ezek nem kielégítő hatása, illetve bizonyos szívproblémák miatti ellenjavallata esetén mechanikus és műtéti megoldások is szóba jöhetnek.

A vakumpumpa segítségével a hímivarszervbe szivattyúzott vér visszaáramlását egy gumigyűrű segítségével lehet 30 percre megakadályozni. A jóval kellemetlenebb öninjekciós módszer (értágító anyag péniszbe injekciózása) sokkal ritkábban használatos, elterjedtebb a húgycsőbe helyezhető véráramlásserkentő tabletta. Rendkívól ritka esetekben a pénisz véráramlását fokozó műtétre is sor kerülhet.

A hormonális változáson átesett nők hüvelyszárazsága és közösülés alatti fájdalma hormontartalmú kenőcsökkel, kúpokkal, labdacsokkal oldható. a hüvely és a gát vérátáramlásának fokozását előmozdító intim tornával tapasztalatok szerint jelentősen javítható a hölgyek nemi élete. 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.