hirdetés

A D-vitamin mint a sclerosis multiplex aktivitásának és progressziójának korai prediktora

Alkalmas-e a betegség kezdetén észlelt D-vitamin-szint a betegség kimenetelének a megbecsülésére?

A sclerosis multiplex (SM) gyakori neurológiai megbetegedés a fiatal felnőttekben. Felmerült, hogy a csökkent D-vitamin-bevitel, ill. keringő 25-hydroxy-vitamin-D (25[OH]D) alacsony szintje magasabb SM rizikóval jár, illetve hogy fordított korreláció van a D-vitamin-státus és az SM aktivitás között. Több klinikai vizsgálatot is végeztek, azonban nem lehetett eldönteni, hogy az alacsony D-vitamin-szint következménye-e az SM-aktivitásnak, illetve, hogy segít-e megbecsülni a hosszú távú progressziót és rokkantságot a betegség kezdetén. Mivel a csökkent D-vitamin-szint (

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ascherio A
a szerző cikkei

Munger KL
a szerző cikkei

White R
a szerző cikkei

Köchert K
a szerző cikkei

Simon KC
a szerző cikkei

Polman CH
a szerző cikkei

Freedman MS
a szerző cikkei

Hartung HP
a szerző cikkei

Miller DH
a szerző cikkei

Montalbán X
a szerző cikkei

Edan G
a szerző cikkei

Barkhof F
a szerző cikkei

Pleimes D
a szerző cikkei

Radü EW
a szerző cikkei

Sandbrink R
a szerző cikkei

Kappos L
a szerző cikkei

Pohl C
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.