A diabéteszes ketoacidózis gyakorisága COVID-19-ben

A diabéteszes ketoacidózis gyakorisága COVID-19-ben szenvedő 2-es típusú cukorbetegek és a korábban nem diagnosztizált, diabétesszel élők körében nőtt a pandémia előttihez képest, az 1-es típusú diabéteszes betegeknél viszont csökkent.

A Lancet Diabetes & Endocrinology szeptember eleji számában megjelent új brit adatok szerint a COVID-19 világjárvány alatt a diabéteszes ketoacidózis gyakorisága COVID-19-ben szenvedőknél diabétesztípusonként eltérően változott. A diabéteszes ketoacidózis (DKA) miatti sürgősségi kórházi felvételek száma a 2-es típusú cukorbetegek és a korábban nem diagnosztizált, diabétesszel élők körében nőtt, az 1-es típusú diabéteszes betegeknél csökkent.

Az angliai sürgősségi kórházi felvételek multietnikus nemzeti adatbázisából, a Secondary Uses Service adattárból származó adatokból a DKA miatt (a 2020. március 1-jétől június 30-ig tartó) "első hullám", a (2020. július 1-jétől október 31-ig tartó) "első hullám utáni", a (2020. november 1-jétől 2021. február 28-ig tartó) "második hullám" és a (2017‑2020 közötti, a) pandémiát megelőző megfelelő időszakok közötti kórházi ellátások számát hasonlították össze.

A DKA miatti sürgősségi kórházi felvételek száma 8553 volt az első hullám során, 8729 az első hullám után, és 10 235 a második hullám alatt. Ezek a számok 6-6, illetve 7%-os növekedést jelentenek a pandémia előtti megfelelő időszakokhoz képest (mindegyik P < 0,0001).

Az első hullám során az 1-es típusú diabéteszes betegek körében a 4041 DKA kórházi eset 19%-os csökkenést jelentett a pandémia előtti időszakhoz képest. Ezzel szemben, a korábban diagnosztizált 2-es típusú diabéteszbes betegek körében a kórházban kezelt DKA esetek száma 41%-kal nőtt az első hullám során a pandémia előtti időszakhoz képest, és 57%-kal nőtt az újonnan diagnosztizált cukorbetegek körében (mindegyik P < 0,0001).

A második hullám során a DKA miatti kórházi felvétel 25%-kal alacsonyabb volt az 1-es típusú diabéteszesek körében a pandémiát megelőző időszakhoz képest, 50%-kal magasabb a 2-es típusú diabétesszel élők között, és 61%-kal magasabb az újonnan diagnosztizált cukorbetegek esetén (mindegyik P < 0,0001).

Főleg a 30 év alatti 1-es típusú diabéteszes betegeknél csökkent a DKA miatti kórházi ellátások száma mind az első, mind a második hullámban. Ugyanakkor, a 2-es típusú diabéteszesek esetén mindkét hullámban az idősebb betegeket érintette a DKA, akiknek demográfiai jellemzői hasonlóak voltak a világjárvány előtt jelentkező személyekéhez.

A 2. típusú diabétesz és a DKA miatt kórházban kezeltek magasabb száma, amely az első hullámot követő második hullámban is fennmaradt, több dologra is visszavezethető; a viselkedésbeli változásokra, a csökkent egészségügyi ellátásra, a SARS-CoV-2 hasnyálmirigyre gyakorolt lehetséges közvetlen hatására, vagy a tényre, hogy 2. típusú diabéteszes betegek között emelkedik a DKA esetek száma.

A tény pedig, hogy a korábban nem diagnosztizált diabéteszes betegek körében emelkedett a DKA gyakorisága, rámutat arra a még mindig égető kérdésre, hogy a SARS-CoV-2 kiváltja-e a diabéteszt. Ennek vizsgálatára 2020-ban létrehozták a globális CoviDIAB-regisztert.

A tanulmány egyik fontos tanulsága, hogy a legnagyobb kockázatnak kitett, magasabb HbA1c‑vel - ami közvetlenül kapcsolódik a nélkülözéshez és az etnikai hovatartozáshoz, országtól függetlenül - rendelkező diabéteszes betegekre kell összpontosítani.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/959764?src=#vp_1

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.