Miért fontos a járvány idején is a megfelelően kontrollált vércukorszint?

Bár nincsenek arra vonatkozóan adatok, hogy a diabeteszes betegek nagyobb valószínűséggel fertőződnének meg a COVID-19 vírussal, mint az átlagnépesség, de annyi bizonyos, hogy megfertőződés esetén gyakoribbak a súlyos komplikációk. 

Az eddigi, esősorban kínai adatok alapján a COVID-19 vírussal fertőződött diabeteszben szenvedők között nagyobb arányban fordultak súlyos komplikációk és halál, mint azoknál, akik nem cukorbetegek.

Mivel a jól kézben tartott cukorbetegség esetén a fertőződés veszélye nem nagyobb, mint mindenki másé, igen fontos, hogy betegség megfelelő kontrollja, a jól bevált szerek pontos szedése, a vércukorszint folyamatos ellenőrzése, az étrendi tanácsok betartása. Az ingadozó vércukorszint elsősorban azért veszélyes, mert növeli a komplikációk kialakulásának esélyét, a diabetesz szövődményeként kialakuló betegségek, elsősorban a szív-és érrendszeri problémák pedig rontják tovább növelik a fertőzés esetén kialakuló súlyos állapot kockázatát. A vírusfertőzés, csakúgy, mint a célértéknél magasabb vércukorszint, gyulladást eredményezhet, ami tovább ronthatja a megfertőződött diabeteszes beteg állapotát.

A diabeteszes beteg vírusfertőzése esetén nagyobb a diabeteszes ketoacidózis kialakulásának kockázata, ami nagyon nehézzé teszi a megfelelő folyadék és elektrolitbevitel biztosítását. Márpedig a kellő folyadék és elektrolitbevitel alapvető a COVID-19 fertőzéskor jelentkező egyik legsúlyosabb komplikáció, a szepszis és a szeptikus sokk legyőzésében. Épp ezért, ha a beteg vércukorszintje egymást követő 2 mérés során is magasnak bizonyul, a ketoacidózis elkerülése érdekében ellenőrizni kell a ketontesteket.

Mivel a COVID-19 fertőzés tünetei nem különböznek az influenzáétól, a szakértők azt tanácsolják a betegeknek, hogy a rendszeres vércukormérés mellett mindenképpen jegyezzék fel folyadékfogyasztásukat. Tünetek (nehézlégzés, láz, köhögés, tartós mellkasi fájdalom vagy nyomásérzés, zavarság, nagyfokú fáradtság, elkékülő ajkak vagy arc) esetén mindenképp hívják fel kezelőorvosukat, de tartsák kéznél vércukormérésük és folyadékfogyasztásuk adatait.

Forrás:

https://www.diabetes.org/coronavirus-covid-19

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.