SARS-CoV-2 fertőzés és vércukorszint

Újabb adatok bizonyítják, hogy kezeletlen diabetesben súlyosabb lefolyású COVID-19 fertőzéssel kell számolni.

Egy retrospektív tanulmány szerint kezeletlen cukorbetegeknél és a magasabb vércukor-szinttel rendelkezőknél súlyosabb COVID-19-re és hosszabb kórházi kezelésre számíthatunk és várható gyógyulási arányuk is rosszabb azokhoz képest, akik diabetesét gyógyszeresen kezelik , és vércukorszintjük jól kontrollált– mondta el az American Diabetes Association 2021-es tudományos ülésén Dr. Sudip Bajpeyi (University of Texas, El Paso), a tanulmány vezetője.

Ezek az eredmények ismételten hangsúlyozzák a diabetes felismerésének, montirozásának, a vércukor normalizálásának fontosságát. Az ADA sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy 122 millió amerikai szenved diabetesben vagy prediabetesben, és az USA-ban minden nap több mint 4000 személynél diagnosztizálnak diabetest. A COVID-19-ben elhunyt amerikai betegek 40%-a diabeteses volt, 10 kórházban fekvő COVID-os és diabeteses beteg körül 1 egy héten belül meghalt.

A szakirodalomban számos tanulmány igazolta a diabetes és a COVID-19 emelkedett kockázata közötti kapcsolatot, viszont viszonylag kevés adat van arról, hogy melyek a kezeletlen diabetes, vagy a rossz akut glikémiás kontroll következményei a fertőzésben. Jól ismert, hogy a rosszul kezelt diabetesnek súlyos egészségügyi következményei lehetnek, melyek között az életet veszélyeztető kísérőbetegségek is szerepelhetnek.

A retrospektív vizsgálatban az El Paso-ban (Texas, Mexikó határán) kezelt 364 COVID-19-es beteg kórlapját dolgozták fel. A betegek átlagos életkora 60 év, átlagos BMI-jük 30,3 kg/m² volt, 87%-uk hispán volt, akik2,4-szer nagyobb arányban halnak meg COVID-19-ben és 50%-kal több közöttük a diabetes, mint a fehér amerikaiak között.

Az akut glikémiás kontrollt a kórházi felvételkor észlelt éhomi vércukorszintből, a krónikus glikémiás kontrollt a hemoglobin A1c szintből állapították meg. A COVID-19 fertőzés súlyosságát a beteg légzés-frekvenciáján, vérnyomásán, mentális státuszán alapuló Sequential (Sepsis-Related) Organ Fauilure Assessment (qSOFA) alapján becsülték.

A COVID-19 jóval súlyosabb, a fertőzés miatti kórházi tartózkodás szignifikánsan hosszabb azoknál a betegeknél, akiknél nem kezelt diabetes állt fenn azokhoz képest, akik cukorbetegségük miatt gyógyszeres kezelésben részesültek. A qSOFA nem kezelt diabeteses betegeknél 0,22, kezelt diabeteses betegeknél 0,44 volt. A kórházi bentfekvés ideje nem kezelt diabetesben 10,8 nap, kezelt diabetesben 8,2 nap volt. Az ADA kongresszuson látható elektronikus poszteren az is szerepelt, hogy akut hiperglikémiában volt a legsúlyosabb a COVID és a leghosszabb a kórházi tartózkodás. Az átlagos qSOFA érték normál vércukor és normál HbA1c mellett nagyjából 0,2 volt, míg 126 mg/dl (7,0 mmol/l) vércukor fölött, illetve 6,5% A1c alatt 0,6 körül alakult.

Dr. Rodolfo J. Galindo (Emory Healthcare System, Atlanta) elmondta, hogy a tanulmány eredményei összhangban vannak azokkal az előzetes megfigyelésekkel, hogy a kórházi kezelés során észlelt hiperglikémia diabetesben (és diabetes nélküli esetekben is) jelzi, hogy a betegség rosszabb lefolyású lesz, és magasabb halálozással jár. „A hiperglikémiát aggresszíven kell kezelni – függetlenül a diabetes diagnózisától, vagy a HbA1c értéktől”- figyelmeztetett Dr. Galindo. A betegeket a kórházi elbocsájtás után is javasolt követni, mivel a „stressz-hiperglikémiás” (egy akut betegség során megemelkedett vércukorszintű) betegek kb. 30%-ánál egy éven belül valóban diabetes jelenik meg, és még az is elképzelhető, hogy a COVID-19 betegség után ez még nagyobb arányú.

Forrás:

Bowser AD. More data link unmanaged diabetes, high glucose to severe COVID-19. Medscape Medical News > Conference News > ADA 2021, June 27, 2021.

Press Release, ADA 81th Scientific Sessions, Virtual, June 25-29, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.