Vércukoringadozás és COVID-betegség

Cukorbetegekben a vércukor túlzott ingadozása esetén a COVID fertőzés súlyosabb kimenetelére számíthatunk.

Egy új kínai vizsgálat szerint a 70 -160 mg/dl (3,88 mmol/l – 8,88 mmol/l) tartományon kívülre eső vércukorértékek, valamint a nagy glikémiás változatosság a cukorbetegséggel szövődött COVID-19 súlyos kimenetelét jelzik. Az adatok egy COVID-19-es betegek részére Wuhanban épített kórházban fekvő diabeteses betegek retrospektív vizsgálatából, illetve az intermittálóan szkennelt folyamatos glukóz-monitorozásból (isCGM, continuous glucose monitoring, FreeStyle Libre, Abbott Diabetes Care) származtak.

Dr. Yun Shen és munkatársai (Shanghai Clinical Center for Diabetes) a Diabetes Care-ben 2021 februárjában megjelent tanulmányukban azt közölték, hogy a diabeteses, COVID-os betegeknél emelkedik a fertőzés rosszabb kimenetelésnek kockázata, ha a vércukorszintjük 3,88 mmol/l-nél alacsonyabb, vagy 8,88 mmol/l-nél magasabb értékeket mutat. Ha sikerül a glikémiás kontrollt ezen értékek között tartani, akkor javulhat a betegek prognózisa. Az eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy az HbA1c nem tükrözi a glikémiás változásokat, és tévesen normál értéket mutathat olyanokban is, akik gyakran hiper-, vagy hipoglikémiásak. A HbA1c jelezte átlagos vércukorszint nem informál kellően a hipo-, vagy hiperglikémiáról, a glikémiás változásokról, míg a vércukorszint folyamatos monitorozása (CGM) révén erről is pontos információt kaphatunk.

Számos vizsgálatban igazolták már, hogy összefüggés van a hiperglikémia és a COVID-19 rosszabb kimenetele között, de ez a vizsgálat az első, amiben a kockázatot befolyásoló alsó- és fölső vércukorértékeket is meghatározták. Különös jelentőségű a CGM használata a pandémiában, mert csökkenthető a személyzet expozíciója.

A vizsgálatban 35 diabeteses beteg szerepelt, akik a COVID-os betegek ellátására Wuhanban újonnan épült 1500 ágyas kórházban feküdtek. A betegeket átlag 10,2 napos bennfekvésük alatt végig isCGM-el monitorozták. A 35 betegből 15-nél volt szükség gépi lélegeztetésre, intenzív ellátásra, vagy került kritikus állapotba, de egyikük sem halt meg. A súlyos állapotba került betegeknek százalékosan hosszabb ideig volt 140mg/dl és 200mg/dl között (7,77 mmol/l – 11,11 mmol/l) a vércukor szintjük, mint a kevésbé súlyos állapotúaknak. A tartósan 160 mg/dl fölötti (8,88mmol/l) glukózszint mellett a betegek állapota 52,1%-ban vált súlyossá (gépi lélegeztetés, intenzív ellátás, vagy kritikus állapot), míg az alacsonyabb vércukorérték mellett csak 29,8%-ban (P<0,01). A 70 mg/dl alatti (3,88 mmol/l) vércukorszint  is jelentősen hosszabb ideig állt fenn a súlyos helyzetbe kerülőknél a többiekhez képest (4,43% vs 0,54%, P<0,01).

Természetesen nem csak a vércukorszint befolyásolta a SARS-CoV-2 fertőzés súlyosságát, de a vércukorszint igen meghatározó volt. A 160-200 mg/dl (8,88 - 11,11 mmol/l), illetve a 70 mg/dl (3,88 mmol/l) alatti vércukorértékek számos tényező (életkor, nem, BMI, felvételi tünetek, vérnyomás, glukocortikoid használat) figyelembe vételével elvégzett korrekció után is jelentős mértékben növelték a COVID fertőzés súlyosságának kockázatát. Az odds arány 160 mg/dl (8,88 mmol/l) fölött 1,06, 200 mg/dl (11,11 mmol/l) fölött 1,14, és 70 mg/dl (3,88 mmol/l) alatt 6,56 volt. A hosszú ideig túl magas vagy túl alacsony vércukorszintet mutató betegek nagyobb valószínűséggel feküdnek hosszan, 30 napnál hosszabb ideig a kórházban.

Az isCGM-mel mért vércukor-érték átlaga a rossz kimenetelű COVID-esetekben mindig magasabb volt (174 mg/dl vs 144 mg/dl (9,66 mmol/l – 8,00 mmol/l)(P<0,01). Ugyanakkor a vércukormérések értékei és a fertőzés rossz következményei közötti összesített lineáris összefüggés nem volt statisztikailag szignifikáns (többszörös egyeztetés utáni odds arány: 2,0).

Az összefüggés mechanizmusa a szerzők szerint a neutrofilek működészavara, a csökkent T-sejtes immunválasz, az abnormális humorális immunitás lehet. A diabetes és a COVID-19 kombinációja egy toxikus miliőt hoz létre, aminek következménye a jóval súlyosabb fertőzés és a halál, és ezek a túl magas és túl alacsony vércukor értékek növelik a fertőzés rossz kimenetelének kockázatát.

Források:

Tucker ME. Wide glucose swings equal poor COVID-19 outcomes in hospitalized patients with diabetes. Medscape Medical News. February 25, 2021.

Yun Shen, Xiaohang Fan, Lei Zhang, et al. Thresholds of glycemia and the ourcomes of COVID-19 complicated with diabetes: a retrospective exploratory study using continuous glucose monitoring. Diabetes Care. Published online February 11, 2021. https://doi.org/10.2337/dc20-1448

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.