hirdetés

A Drosophila és az emberi rákbetegség

Egy daganat nem csak ellenőrizhetetlen növekedésével pusztítja a szervezetet. A szabadon osztódó ráksejtek által kibocsátott kémiai anyagok bonyolult mechanizmusok révén a primer daganattól távol is károsítják a szervezetet.

hirdetés

A biológusok felfedezték, hogy a kicsiny gyümölcslégy (Drosophila) segít ezen folyamatok megismerésében, bár ennek a rovarnak a teste sok tekintetben sokkal kevésbé komplex, mint az emberé, de számos fontos génünk és szervműködésünk egyezik.

A drosophilák a genetikai kutatások olcsó és kezdetektől fogva népszerű, széles körben használt alanyai. Mivel élettartamuk kb. 7 hét, rövid idő alatt több generáción keresztül lehet követni a különböző mutációk hatásait, így azt is, hogy a malignus daganatok által kibocsájtott kémiai anyagok milyen módon károsítják az eredeti rákos daganattól távol eső szerveket.

A drosophilák segítségével sikerül feltárni azt is, mely anyagok képesek áthatolni az agyba a vér-liquor gáton keresztül. A Berkely Egyetem (Kalifornia) kutatói úgy találták, hogy a drosophilák malignus daganatai interleukin-6 (IL-6) -ot termelnek, és ez a gyulladásos vegyület károsíthatja ezt a fontos védővonalat. Egerek daganataiban is ugyanezt a mechanizmust figyelték meg. Ha kutatók gátolták az IL-6 hatását, akkor a gyümölcslegyek és az egerek is tovább éltek. Még daganatos sejtek jelenléte mellett is csökkenthető volt az IL-6 okozta károsodás. A gyümölcslégy, az egér, valamint az ember csak nagyon távoli rokonságban vannak egymással, így e megfigyelés jelentőségét emberi daganatokban még nem bizonyították. Az IL-6 gátlás terápiás alkalmazásának egyik akadálya, hogy e vegyület számos fontos szerepet tölt be az egészséges szervezet normális funkcióinak fenntartásában. A kutatók meg akarják tudni, hogy a vér-liquor barrierre gyakorolt nem kívánatos működés hogyan jön létre.

A daganatos betegek gyakran a daganattól távoli szervek megbetegedése miatti tünetekben halnak meg. Az ilyen szisztémásan jelentkező élettani jelenségeket paraneoplasztikus szindrómáknak nevezik, melyeket nem emlős élőlényeken is lehet vizsgálni. A áttét nélküli Drosophila daganatos modellekben a kutatók úgy találták, hogy a malignus daganat által termelt citokinek a gazdaszervezet (a gyümölcslégy) JAK-STAT jelátvitelének széleskörű aktivációját okozzák, mely idő előtti halálhoz vezet. A magas STAT aktivitás a vér-agy-gát (BBB) sejtjeiben a permeabilitás fokozódását eredményezi. Figyelemre méltó, hogy a STAT gátlása a BBB sejtekben nemcsak csökkenti a barrier működést, de befolyásolja a tumort hordozó gazdaszervezet élettartamát is. A vér-agy-gát károsodását más, a gyulladásos jelátvitelt növelő kóros állapotokban (pl. obesitas és a gyulladások)  is meg lehet figyelni, amikor is permeabilitásának csökkenése szintén hatással van az élettartamra. Az IL-6-dependens BBB működési zavar egér tumoros modellekben is kimutatható és elősegíti a gazdaszervezet halálozását.

A gyümölcslégy daganatai tehát a vér-agy gát paraneopláziás permeabilitását eredményezik. A daganat által kiváltott JAK/STAT aktiváció átjárhatóvá teszi a BBB-t, ami gyorsítja a gazdaszervezet halálát. Egerek daganatos modelljeiben az IL-6 szintén megszakítja a BBB védő funkcióját.

Forrás:

Haelle T. Tiny insects reveal some big secrets in cancer. Medscape Medical News. November 02, 2021.

Kim J, Chuang H-C, Wolf NK, et al. Tumor-induced disruption of the blood-brain barrier promotes host death. Dev Cell, 11 October 2021, 56(19):2712-2721.e4.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.