hirdetés

Gyulladásos bélbetegség és demencia

Egy taiwani népességi alapú nagy vizsgálat szerint gyulladásos bélbetegségekben jelentősen megemelkedik a demencia – különösen az Alzheimer-kór – kockázata.

hirdetés

A Gut c. folyóiratban június 23-án online megjelent tanulmányban a kutatás vezetője, Dr. Bing Zhang (Division of Gastroenterology, University of California, San Francisco (UCSF) és munkatársai leírják, hogy a gyulladásos bélbetegségekhez (IBD, inflammatory bowel disease) a bélrendszer diszbiózisa és rendszerszintű gyulladás társul, ami az agyban neuroinflammatorikus változásokat és oxidativ stresszt válthat ki, de „nem tudjuk, hogy az IBD milyen mechanizmusokon keresztül vesz részt a demencia keletkezésében. Az IBD és a demencia között általuk megfigyelt összefüggés miatt arra hívják fel a kollegák figyelmét, hogy a fordítsanak gondot a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek neurokognitív állapotának megfigyelésére is

A kockázatnövekedés több mint kétszeres

A taiwani egészségbiztosítási adatbázisból 1742, colitis ulcerosával vagy Crohn-betegséggel diagnosztizált, 45 évnél idősebb IBD-s beteg adatát emelték ki. Nemben, egészségügyi helyzetben és a demencia kockázatával összefüggő kísérő betegségekben megfelelő 17.420 nem IBD-s személy adatait választották kontrollnak. A 16 évnyi követés során az IBD-s betegeknél csaknem négyszeresére emelkedett a demencia diagnózis előfordulása (5,5% vs 1,4%, P<0,001), ráadásul esetükben a demencia fiatalabb korban jelentkezett (átlag 76,2 év vs 83,5 év). Sok egyéb tényezővel (pl. életkor, egyéb betegségek, stb.) történt korrekció után arra jutottak, hogy az IBD-s betegekben összességében több mint kétszeresére nőtt a demencia kockázata (HR: 2,54, 95%CI 1,91-3,37). Az IBD melletti demencia kialakulásának kockázata nem különbözött a férfiak és a nők között és nem befolyásolta a gyulladásos bélbetegség fajtája sem, ugyanakkora volt colitis ulcerosában, mint Crohn betegségben, viszont minél hosszabb ideje állt fenn IBD, annál nagyobb volt a demencia (ezen belül is az Alzheimer-kór) kockázata.

Ezek az eredmények a szerzők szerint arra utalnak, hogy a demencia keletkezésében szerepet kap a bél-agy tengely: IBD-ben a bélnyálkahártya védő szerepének megszakadása és a mikrobiom egyensúlyvesztése miatt a bél mikróbáiból neurotoxikus anyagok kerülnek a központi idegrendszerbe. Természetesen további kutatások szükségesek annak igazolására, hogy az IBD megfelelőbb kezelése, a gyulladásos teher csökkentése csökkenti-e az agyra gyakorolt hatást?

„Provokatív” vizsgálat

Dr. David A. Johnson (Eastern Virginia School of Norfolk) gasztroenterológus a tanulmányhoz fűzött kommentárjában a Medscape Medical News-on a vizsgálatot „provokatívnak” nevezte, amely bár felveti az IBD és a demencia között összefüggés lehetőségét, de sok ellentmondást tartalmaz. Érdekes az a hipotézis, mely szerint az IBD-hez társuló gyulladás és a bél mikrobiom felborulása növelheti a neurológiai betegségek valószínűségét. Az eredmények széleskörű általánosítása előtt szerinte mindenképp érdemes fontolóra venni, hogy a tanulmány Taiwanon készült, ahol az emberek táplálkozása jelentős módon eltér a más kontinenseken, országokban élők táplálkozási szokásaitól. Azt is lehetségesnek tartja, hogy ezek a krónikus betegségben szenvedők az átlagpopulációnál sokkal gyakrabban és rendszeresebben járhattak orvoshoz, és ezért esetükben a komplikációkat, egyéb megbetegedéseket is hamarabb észlelhették. Saját tapasztalatai alapján a kezelt IBD-ben szenvedők demencia kockázata nem növekszik.

Dr. Luca Giliberto (Litwin-Zucker Research Center for Alzheimer’s Disease and Memory Disorders, Feinstein Institutes for Medical Research, Manhasset, New York) szintén lehetségesenk tartja, hogy az IBD-gyulladás „a demencia és az Alzheimer-kór prediszpozícióját elősegítő tényezőkhöz társulhat”, de a bél és az agy közötti kölcsönhatás extrém módon komplex. Ebben a kölcsönhatásban a jelentősebb és a rejtettebb gyulladások, a mikrobiom változásai, a bél és a vér-agy gát permeábilitása, valamint az idegrendszernek a nervus vaguson keresztül történő gyulladás-módosító hatása is szerepel. Naivitás lenne arra gondolni, hogy egy egyszerű beavatkozás (akár gyulladás-ellenes kezelés) képes lenne ezt a bonyolult kapcsolatot befolyásolni. Az IBD és az Alzheimer-demencia közötti veleszületett immunitást befolyásoló tényezők azonosítását azonban a jó útnak tartja esetleges új terápiás megközelítések kidolgozásához.

Források:

1. Brooks M. Inflammatory bowel disease tied to a doubling of dementia risk. Medscape Medical News. June 26, 2020.

2. Zhang B, Wang HE, Bai Y-M, et al. Inflammatory bowel disease is associated with higher dementia risk: a nationwide longitudunal study. Gut. Published online June 23, 2020. http://dx.doi.org/10.1136/gutjnl-2020-320789

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.