A demencia genotípus fokozza a COVID-19 iránti kockázatot

Egy új vizsgálat szerint a demenciával társuló genotípusok jelenlétében nagyobb annak az esélye, hogy a COVID-19-fertőzés súlyos formában jelentkezzen.

A demencia a memóriát és kognitív képességeket érintő progresszív neurológiai kórképek gyűjtő fogalma, leggyakoribb formája az Alzheimer-kór. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte körülbelül 50 millió ember szenved demenciában. A betegség többnyire az idősebbeket sújtja, de fiatalabb korban is előfordulhat. Közismert tény az Alzheimer-kór összefüggése különböző szív- és érrendszeri betegségekkel. Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy a demens emberek a COVID-19 szempontjából is nagy kockázatúnak minősülnek. A rizikót növeli az a tény is, hogy a demencia nagyobb arányban van jelen az idősotthonok és egyéb ápolási otthonok lakói között, melyek ráadásul zárt közösséget képeznek, ami ugyancsak kedvez a vírus terjedésének. További nehezítő tényező, hogy a demens betegeket kognitív képességeik is akadályozzák abban, hogy tartsák magukat a biztonsági protokollokhoz. A felsorolt faktorok túl maga a demencia is kockázati tényezőt jelent, mely szerepet játszik abban, hogy a COVID-19-fertőzés az átlagosnál súlyosabb formában jelentkezzen a demenciában szenvedőlnél.

A brit és amerikai kutatók együttműködésével lefolytatott kutatásban a UK Biobank adatait elemezték, mely több mint 500 ezer, 48 és 86 éves kor közötti brit személyről gyűjt adatokat, ezen belül az utóbbi időben (2020. március 16 és április 26. között) a COVID-19-infekcióra vonatkozó információkat is. Elöljáróban meg kell jegyezni, hogy a kórházba felvett betegeknél végeztek COVID-19-teszteket, ezért az elemzés alapját képező betegcsoport valószínűleg az átlagosnál súlyosabb eseteket ölelt fel.

A szerzők az APOE génre összpontosítva gyűjtöttek adatokat, hiszen az e4e4 variáns két kópiájának jelenlétében igazoltan 14-szeres az Alzheimer-kór előfordulásának az esélye, illetve fokozott a kardiovaszkuláris rizikó is.

A kutatók először az e4e4 genotípus arányát elemezték a teljes mintanagyságban, és annak előfordulását 2,36%-osnak találták. Ha csak a pozitív COVID-19-tesztet mutató személyek adatait vizsgálták, akkor a hibás gén előfordulási aránya 5,95%-os volt. A súlyos COVID-19-infekció kockázata kétszeres azoknál a személyeknél, akiknél az e4e4 variáns két kópiában van jelen, azokhoz képest, akil az APOE gyakoribb e3e3 genotípusával rendelkeznek. Fontos megállapítás volt, hogy a rizikónövekedés azoknál a betegeknél is igazolható, akik még nem kapták meg a demencia tényleges diagnózisát, ami arra utal, hogy a háttérben álló genetikai komponensnek lehet a legnagyobb szerepe az összefüggésben.

„Eredményeink azért izgalmasak, mert valószínűsítik, hogy ez a génhiba játszhat szerepet a COVID-19 iránti fogékonyságban, ennek alapján pedig új szemlélettel kezdhetünk kezelési lehetőségek kifejlesztéséhez – mondja a közlemény egyik társszerzője, dr. Chia-Ling Kuo. – Az is igazolódni látszik, hogy az idősödéssel valószínűleg elkerülhetetlenül együtt járó kockázatnövekedés valójában jól körülírható biológiai különbségekre vezethető vissza. Ez egyszersmind hozzásegíthet annak a kérdésnek a megválaszolásához is, hogy egyes emberek miért maradnak aktívak akár 100 éves korukig vagy még tovább, míg mások már hatvanas éveikben elveszítik vitalitásukat és meghalnak.”

A vizsgálat eredményeik arra utalnak, hogy a COVID-19 szempontjából fennálló fokozott kockázat nem kizárólag a demenciára és az azzal járó hátrányokra, az idősödésre vagy az ápolási otthonokban fennálló fokozott fertőzésveszélyre vezethető vissza, hanem jól körülírt genetikai oka lehet.

 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.