hirdetés

Bélbaktériumok okozzák a demenciát?

Egyre több kórállapot esetében merül fel, hogy kialakulásában szerepet játszhatnak a bélbaktériumok. Egy most közzétett vizsgálat szerint demenciában szenvedő betegek bélflórájának összetétele különbözhet a nem demensekétől.

hirdetés

A bélbaktériumokról régóta tudjuk, hogy szerepük sokkal többrétűbb az emésztésben való részvételnél, és korábban már azt is felvetették, hogy számos betegség, például a cukorbetegség vagy a szkizofrénia kialakulásában is közrejátszhatnak. Nemrégiben japán kutatók azt vizsgálták, hogy a bélbaktériumok segítséget nyújthatnak-e a demencia diagnosztikájában. sőt akár még terápiájában is.

A dr. Naoki Saji által vezetett kutatócsoport az Amerikai Stroke Társaság éves konferenciáján mutatta be eredményeit Honoluluban.

A szerzők 128 résztvevőt vontak be vizsgálatukba egy demenciarendelés betegei közül. A betegek átlagéletkora 74,2 év volt, 59 százalékban nők alkották a vizsgálati csoportot. A kognitív képességeket neuropszichológiai tesztekkel mérték fel, és minden résztvevőnél mágnesrezonancia(MR)-vizsgálatra és székletvizsgálatra is sor került. A résztvevők egy részénél korábban már felállították a demencia diagnózisát, míg másoknál nem.

Ez alapján a szerzők kijelentik, hogy mérhető különbségek vannak a széklet összetételében attól függően, hogy az adott személy demens-e vagy sem. Kiemelendő, hogy a demenciában szenvedő betegek székletében magasabb az ammónia, indol, szkatol és fenol szintje. Az indolról és a szkatolról érdekességképpen megemlítendő, hogy nagy koncentrációban ezek a vegyületek adják a széklet intenzív kellemetlen szagát, kisebb mennyiségben azonban meglepő módon virágillatuk van, és a természetben számos virág illatanyagában megtalálhatók.

A széklet baktériumösszetételének elemzése a Bacteroides – azaz a „jó” bélbaktériumok – alacsonyabb szintjét igazolta a demens betegek esetén (ezek a baktériumok többek között a szervezetbe került bizonyos toxikus növényi vegyületeket bontják le cukorrá), míg a demenciában szenvedő betegek székletében nagyobb mennyiségben volt jelen a Ruminococcus.

„Bár vizsgálatuk csak obszervációs jellegű, melyben viszonylag kevés beteg vett részt, a különbségek elérik azt a szintet, mely alapján kimondható, hogy a bélbaktériumok szerepet kaphatnak a demencia megelőzésében” – hangsúlyozza dr. Naoki Saji.

Nem ez volt egyébként az első vizsgálat, mely a bélbaktériumokat összefüggésbe hozta a demenciával, ám a kutatók egyelőre még vitatják, hogy a baktériumok miként befolyásolják az agy működését. Egyesek szerint a bélbaktériumok immunrendszerre gyakorolt hatásuk révén megváltoztatják a gyulladás szintjét, ami részben magyarázatot adhat a korrelációra, hiszen a krónikus gyulladásnak már korábban is szerepet tulajdonítottak a neurodegeneratív kórképek kialakulásában.

Preventív módszerek kifejlesztésének azért lenne igen nagy jelentősége, mert a demencia jelentős problémát okoz világszerte. A leggyakoribb formájának számító Alzheimer-kór a becslések szerint 5,7 millió embert érint az Egyesült Államokban, de a szám világviszonylatban 47 millióra tehető, mely az előrejelzések szerint 2030-ra 75 millióra emelkedik. A folyamatot csak tovább gyorsíthatja a népesség mindenhol tapasztalható öregedése.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.