hirdetés

A bélflóra megváltozása Alzheimer-kórt is okozhat

Alzheimer-kóros egerek bélbaktériumai a steril környezetben nevelt egyedekben fokozzák az agyi plakkok kialakulását.

hirdetés

A szervezet egyensúlyának fenntartását és az egészség megőrzését segítő bélflóra összetétele egyénenként változó. A bélben található baktériumok szoros kapcsolatban vannak az immunrendszerrel, ezért a gyulladásos folyamatokat testszerte, így a központi idegrendszerben is befolyásolják (fokozhatják illetve mérsékelhetik). Svájci, svéd és német kutatók kimutatták, hogy a megváltozott bélflóra közrejátszik az Alzheimer-kór kialakulásában a betegségre genetikailag hajlamos egereknél. Alzheimer-kórban szenvedő, idősebb egerek bélbaktériumait fiatal egerek steril bélrendszerébe juttatva az Alzheimer-kórra jellemző agyi lerakódások kialakulása felgyorsult. A kutatók szerint egyes baktériumfajták megakadályozhatják, mások pedig elősegíthetik a betegség kialakulását, ezért elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben speciális táplálkozással, vagy bizonyos hatóanyagokkal meg lehet majd változtatni a bélbaktériumok fajspektrumát, és ennek révén csökkenteni a demencia kialakulásának esélyét illetve lassítani a progresszióját.

Frida Fåk (Lund University, Svédország), a kutatócsoport egyik tagja szerint a bélbaktériumok és az Alzheimer-kór között direkt okozati összefüggés mutatható ki. A nemzetközi kutatócsoport Scientific Reports-ban megjelent kísérleteikben a genetikailag módosított Alzheimer-kóros egerek agyában 1,5 hónapos koruktól az Alzheimer-kórra jellemző béta-amiloid fehérje lerakódások keletkeztek. Az egerek székletminta DNS-ének elemzése azt mutatta, hogy életkoruk előrehaladtával és a fokozódó plakk-képződéssel együtt bélflórájuk fajösszetétele erőteljesebben változott, mint a normális egereké: a gram-pozitív baktériumok csíraszáma több nemzetségben jelentősen csökkent, viszont a Bacteroides-fajok és a gram-negatív baktériumok aránya nőtt. Azt is kimutatták, hogy a nyolc hónapos egerekben szoros összefüggés van az egyes nemzetségek bélbaktérium csíraszáma és az agy béta-amiloid tartalma között.

A vizsgálat során az Alzheimer-kóros egereket két csoportba osztották. A steril környezetbe helyezett példányok agyában 57-77 százalékkal kevesebb plakk rakódott le, mint az átlagos körülmények között tartott társaik agyában (akiknek bélrendszerében baktériumok telepedhettek meg). A normál viszonyok között tartott egerek székletét a sterilen nevelt állatokba transzplantálva ezen állatok agyában is megindult illetve fokozódott a plakkok lerakódása. Tehát a genetikai és egyéb tényezők mellett a bélflóra összetétele is minden bizonnyal szerepet játszhat a neurodegeneratív betegségek kialakulásában. Erre már a Parkinson-kór tekintetében is van bizonyíték: amerikai kutatók betegek székletét juttatták steril belű egerekbe, aminek következtében az állatoknál is megjelentek a betegség tünetei. De a sclerosis multiplex és az autizmus spektrum zavar esetében is szoros összefüggéseket mutattak ki a betegség kialakulása és a bélflóra összetétele között.

Egy lehetséges magyarázat szerint az egyes baktériumfajok anyagcsereterméke az immunsejteket agyi gyulladásos folyamatokat indukáló anyagokat kiválasztására serkenti, és károsítja a kognitív agyi funkciókat. Más fajok, mint pl. az Akkermansia nemzetségbe tartozó fajok, pedig valószínűleg erősítik a bélfal barrier funkcióját, és megakadályozzák, hogy a vérrel káros anyagok jussanak a bélből az agyba. A hasznos és káros baktériumfajok azonosításához további vizsgálatok szükségesek, amelyek talán elvezethetnek majd a neurológiai és neurodegeneratív megbetegedések megelőzésének és kezelésének új lehetőségeihez. 

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.