hirdetés

A vér-agy gát szivárgása Alzheimer-kórhoz vezet

A vér-agy gáton jelentkező szivárgások korai stádiumú neurodegeneratív megbetegedéseket jelezhetnek.

hirdetés

A vár-agy gát nem megfelelő működése központi szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásában. Az agyat a különböző káros anyagoktól, például a kórokozóktól és a méreganyagoktól védő életfontosságú rendszer meghibásodása, szivárgása már a neurodegeneratív megbetegedés kezdeti szakaszán megfigyelhető Holland tudósok a Radiology című szaklapban számoltak be ezzel kapcsolatos kutatásaikról.

A tudósok mágneses rezonancia vizsgálat segítségével hasonlították össze a vér-agy gát működését a betegség korai szakaszában lévő Alzheimer-kóros pácienseknél, és velük egykorú, egészséges személyeknél. Minél erősebb volt a vér-agy gát érintettsége, annál egyértelműbb voltak a kognitív károsodás és a demencia jelei.

A vér-agy gát szivárgása azt jelenti, hogy az agy elveszítette védekezési képességét, mondja Walter H. Backes (University Maastricht). Az agysejtek stabilitása megbomlik, és az a környezet, amelyben az idegsejtek kölcsönhatásba lépnek egymással, rossz állapotban van. Mindez az agy hibás működéséhez vezet, mondja a szerző. A vér-agy gát választja el a vérkeringést és a központi idegrendszert. Ez az akadály speciális aktív és passzív transzport- és szűrőmechanizmusokon keresztül gondoskodik az agy megfelelő tápanyagellátásáról, és a hulladékanyagok eltávolításáról, valamint véd az olyan káros behatásoktól, mint a neurotoxinok, vagy a különböző kórokozók. A megfelelően működő vér-agy gát nélkülözhetetlen az egészséges agy számára.

Korábbi tanulmányok is arra a következtetésre jutottak, hogy a vér-agy gát túlzott áteresztőképessége nagy szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában. Backes és kollégái kontrasztanyagos MR vizsgálatok segítségével közvetlenül megfigyelhették a vér-agy gát működését élő szervezetben. Ehhez 16 korai Alzheimer-kórban szenvedő beteget, valamint 17 hasonló korú, egészséges önkéntest vizsgáltak meg. Mérték a szivárgás kiterjedésének nagyságát, ami alapján egyfajta térképet készítettek a nem megfelelően működő területekről.

A korai Alzheimer-kóros, és demens betegeknél egyértelműen több szivárgó agyszövetet mutattak ki, mint a kontrollcsoport egészséges tagjainál. Különösen a szürkeállományban találtak sok ilyen területet. Minél hangsúlyosabb volt a szivárgás a szürkeállomány területén, annál rosszabbul teljesítettek a betegek a kognitív teljesítőképességeket felmérő teszteken. Ezt alapul véve a kutatók azt feltételezik, hogy a károsodott vér-agy gát az Alzheimer-kór korai szakaszának jellemzője, és ezzel része azon események sorának, ami végül mentális hanyatláshoz és demenciához vezet.

A kutatók megállapításai segíthetnek az Alzheimer-kór korai diagnosztizálásában. Kontrasztanyagos MR vizsgálat segítségével ugyanis már az első szivárgások is megtalálhatók a vér-agy gáton. Olyan esetekben is, amikor az agy vérellátásában még nem figyelhetők meg elváltozások. A módszerrel vizsgálható a vér-agy gát károsodásának mértéke, és ezzel a demencia kialakulása és progressziója.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.