hirdetés

Egy ígéretes tau-gátló rapidan progrediáló demenciára

Egy vizsgálat alatt álló tau-gátló, hidrometiltionin a frontotemporális demencia viselkedési variánsában a betegek felében csökkentette a klinikai leromlást és az agyi atrófiát.

hirdetés

A hidrometiltionin vizsgálat alatt álló tau-gátló, melyet a TauRx Therapeutics Ltd az Alzheimer-kór gyógyítására fejleszt, jelentős farmakológiai aktivitást mutat a frontotemporális demencia viselkedési variánsában (bvFTD-ben) is.

A frontotemporális demencia viselkedési tünetekkel járó variánsa olyan klinikai szindróma, melyet a személyiség változása, apátia, a megfelelő szociális viselkedés, az ítélőképesség, az ön-kontroll és az empátia progresszív romlása jellemez. Bár a betegség ritka, de 65 éves kor alatt a demencia második leggyakoribb oka. A bvFTD-s beteg gyakran nem észleli a saját viselkedésének megváltozását, nem tudatosul benne, és nem is törődik azzal sem, hogy viselkedése hogy hat a környezetére. Az AD-val ellentétben bvFTD-ben a memória csak kisebb mértékben. Az Alzheimer-kórral (AD) jóval ritkább betegségben a rapidan progrediáló, súlyos legyengüléssel járó egyéb tünetek extrémen megterhelik a családot. A hidrometiltionin először nyújt valamiféle reményt számukra és természetesn a betegek számára. A hidrometiltionin blokkolja az agyban a tau fehérje és a TDP-43 fehérje abnormális felhalmozódását, mely fehérjék felelősek a bvFTD több mint 80%-áért.

A Journal of Alzheimer’s Disease c. lapban megjelent, 220 beteg (átlagos életkoruk 63 év volt, 63%-ban férfiak voltak) bevonásával végzett fázis III. vizsgálat valamennyi résztvevője megfelelt a bvFTD nemzetközi konszenzus kritériumoknak, kimutatott agyi atrófiával. A kutatók a korábban végzett és már publikált Alzheimer vizsgálattal egyezően ebben a vizsgálatban is a nagydózisú (200 mg/nap) és a kisdózisú (8 mg/nap) hidrometiltionin hatásait hasonlították össze a vizelet elszíneződést is figyelve. Az AD vizsgálathoz hasonlóan, itt sem volt szignifikáns különbség a nagy- és a kis dózisok hatásosságában. Hogy az agyra gyakorolt hatást ki tudják mutatni, a 220 betegből 176-nál mérték a plazma-koncentrációkat is. Modern, érzékeny vizsgálómódszerrel meredek, koncentráció-válasz összefüggést mutattak ki a klinikai (Addenbrooke’s Cognitive Examination-Revised Test and the Functional Activities Questionnaire) és az MRI adatokban (teljes agyi atrófia mérése), amennyiben a plazmában a szer 0,3-0,6 ng/ml steady state koncentrációja alakult ki. A 200 mg-os napi adag után kialakuló lényegesen magasabb plazma-koncentrációk (7-14 ng/dl) rosszabb eredményekkel jártak.

A bvFTD-kben észlelt eredmények összhangban vannak az AD-nál megfigyeltekkel, ahol szintén meredek koncentráció-válasz összefüggést láttak a kognitív és az MR adatok terén: a 8 mg napi adag melletti a steady state 0,3-0,8 ng/ml plazma-koncentráció körül alakult ki, a 150-250 mg/napi adagok mellett viszont már nem észleltek további előnyöket.

Dr. Claude Wischik (University of Aberdeen, UK) és munkatársainak eredményei szerint tehát a hidrometiltionin az adekvát vér-koncentrációval rendelkező betegek mintegy felénél csökkenti a klinikai leromlást és az agyi atrófiát azokhoz képest, akiknél ugyanekkora dózis mellett csak minimális koncentráció volt a vérükben. A szer 8 mg/nap dózisával már korábban, 2019. novemberében publikált adataik szerint hasonlóan előnyös hatásokat értek el enyhe és a mérsékelt Alzheimer-kórós betegekben is.

A kutatók szerint tehát a hidrometiltionin egyformán hatásos AD-ben és bvFTD-ben is, ugyanakkor a 30 mg/nap körüli adagot tartják bvFTD-ben optimálisnak. Ezt az adagolást a TauRx Therapeutics most fogja placebóval szemben ellenőrizni egy újonnan szervezett klinikai vizsgálatban.

Dr. Maria C. Carillo (az Alzheimer’s Association tudományos vezetője) a Medscape Medical News felkérésére adott megjegyzésében figyelmeztet, hogy a vizsgálatban relatíve kevés beteg vett részt, és az eredményeket placebo-kontroll nélkül elég nehéz interpretálni. A tanulmány post hoc analízise viszont azt mutatja, hogy az irány jó, de az új hipotézist placebóval ellenőrzött vizsgálatokban kell majd bizonyítani.    

Források:

1. Brooks M. Tau inhibitor promising in rapidly progressing dementia type. Medscape Medical News. May 27, 2020.

2. Shiells H, Schelter BO, Bentham P, et al. Concentration-dependent activity of hydromethylthionine on clinical decline and brain atrophy in a randomized controlled trial in behavioral variant frontotemporal dementia. Journal of Alzheimer’s Disease 2020,75(2):501-519.

3. Schelter BO, Shiells H, Baddeley T, et al. Concentration-dependent activity of hydromethylthionine on cognitive decline and brain atrophy in mild to moderate Alzheimer’s disease. J Alz Dis 2019;72(3):931-946.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.