hirdetés

A sztatinok hatása a kognitív funkciókra

Egy új, longitudinális vizsgálat szerint nincs összefüggés a sztatinkezelések és a kognitív funkciók romlása között, sőt, szívbetegeknél és cukorbetegeknél a sztatinoknak még némi kognitív védő hatásuk is van.

hirdetés

Korábban megjelent több esetismertetésben arról számoltak be, hogy a sztatinok memóriaromlást okoznak. Ezért az FDA fekete keretes figyelmeztetőt is előírt a sztatinokhoz. Más randomizált vizsgálatokban viszont nem találtak bizonyítékot a szatatinszedés melletti memóriaromlásra.

Dr. Katherine Samaras (Garvan Institute, és St. Vincent Hospital, Sydney) és munkatársainak a Journal of the American College of Cardiology-ban megjelent Sydney Memory and Ageing Study (MAS) vizsgálatában 1037, 70 és 90 közötti idős személyt (79 ± 4,8 év) követtek 6 éven keresztül, és 2 évenkénti ellenőrzés mellett. A résztvevőket a sztatinszedés szerint 4 kategóriába osztották: sztatint valaha szedők, a megfigyelési idő alatt folyamatos szedők, specifikus sztatint (simvastatin, pravastatin, atorvastatin) szedők, végül a sztatinszedést a megfigyelési idő alatt elkezdők csoportja, és valamennyi sztatin szedő csoportot a sztatint soha nem szedő kontrollcsoporttal hasonlították össze. 642 személy szedett valaha sztatint, 397 személy soha nem szedett, és 99-en a megfigyelési idő alatt kezdtek szedni. A sztatinokat szedők átlagosan 9,1 évig szedték a gyógyszereket, a résztvevők 68%-a folyamatosan. A sztatin szedők kissé fiatalabbak voltak, és kissé magasabb volt a BMI indexük, több volt köztük a szívbeteg, a diabeteses, a stroke-on átesett és a magas vérnyomásban szenvedő.

A kutatók minden második évben neuropszichológiai próbákkal mérték a memóriát és a kognitív funkciókat, 526 betegnél MRI vizsgálatokkal mérték az agy, illetve az agyon belül a hippocampus és a parahippocampus volumenét is. Az életkor, nem, képzettség, egészségi állapot mellett felbecsülték az Apolipoprotein E (ApoE) genotípust is,és mérték a többi között a lipid- és vércukor szinteket is.

A kiinduláskor azonos volt a szedők és a nem szedők specifikus memória próbája. A 6 éves megfigyelés idő alatt sem volt különbség ennek mértékében a két csoport között. Érdekes módon azoknál, akik a 6 év alatt is folyamatosan szedték a sztatinokat, már a kiindulási memória és kogníció is szignifikánsan jobb volt, bár a romlás üteme a soha nem szedőkével volt azonos, és ez a sztatinok mindegyikére egyformán megfigyelhető volt. Annál a 99 résztvevőnél, akik a megfigyelési idő során kezdték el a sztatinokat szedni, a memória csökkenés mértéke némileg enyhült, és a Rey Auditory Verbal Learning (RAVLT-7 score) érték is mérséklődött.

Egy védő, „protektív kölcsönhatást” lehetett megfigyelni a bármikor sztatint fogyasztó szívbetegeknél, a RAVLT-7 érték lassabban csökkent, viszont azoknál, akik nem voltak szívbetegek, a RAVLT-7 score csökkenése azonosan alakult a valaha is sztatint szedőkével és a sztatint soha nem szedőkével. Hasonlóan kedvező protektív kölcsönhatás mutatkozott az ApoEɛ4 hordozó, valaha is szedőknél a RAVLT-score csökkenésében, míg a nem hordozóknál a csökkenés mértéke azonos volt a valaha szedőkével és a soha nem szedőkével. A teljes agyállomány volumene, a hippocampus és a parahippocampus volumene azonosan alakult a különböző résztvevők és a különböző kovariánsok között.

Dr. Constantino Iadecola (Feil Family Brain and Mind Research Institute, Weill Cornell Medicine, New York City) szerkesztőségi hozzászólása szerint a sztatinok nem fokozzák a kognitív működések romlását, sőt, egyes esetekben meg is előzhetik azt, és megelőzhetik, vagy késleltethetik az Alzheimer-kór kialakulását, olyannyira, hogy szerinte a sztatinok egyenesen megmenthetik az agyszövetet az amyloid lerakódástól. Nem csak az orvosoknak, hanem a gyógyszert szedőknek is tisztában kell lenniük a sztatinok mellékhatásai mellett azok előnyeivel is.

Források:

1. Baty Swift Yasgur. No link between statins and cognitive decline. Medscape Medical News. November 22, 2019.

2. Samaras K, Makkar SR, Crawford JD, et al. Effects of statins on memory, cognition, and brain volume in the elderly. J Am Coll Cardiol, Volume 74, Issue 21, November 2019. DOI: 10.1016/j.jacc.2019.09.041

3. Iadecola C, Perikh NS. Statins and cognitive impairment. Not a culprit, protective in some? J Am Coll Cardiol, Volume 74, Issue 21, November 2019. DOI: 10.1016/j.jacc.2019.09.040

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.