hirdetés

Lipofil sztatinok májdaganat ellenes hatása

Egy európai fehérbőrű lakosságon végzett vizsgálat szerint  a zsírban oldódó sztatinok szedése mellett jóval ritkábban alakul ki a hepatitis fertőzöttekben májdaganat.

hirdetés

Már korábban is igazolták, hogy krónikus májbetegségekben a sztatinok javítják a túlélést és csökkentik a hepatocellularis carcinoma (HCC) kockázatát, de a sztatinok fajtáját és dózisát ezek a tanulmányok nem tartalmazták. Az USA-ból és a Délkelet-Ázsiából származó friss adatok szerint viszont konzisztens előnyök a lipofil sztatinoktól (atorvastatin, simvastatin, fluvastatin és lovastatin) származnak. A vizsgálók  a hidrofil sztatinok (pravastatin vagy rosuvastatin) szedése esetén nem észleltek semmilyen, a hepatocelluláris carcinomával való összefüggést.

Egy több mint 16.000 betegen végzett nemzeti, a hajlamosító tényezők alapján kiválasztott kontrollokkal ellenőrzött vizsgálat szerint a lipofil – és nem a hidrofil – sztatinok mellett lényegesen csökken a hepatocelluláris carcinoma kialakulásának kockázata krónikus vírusos hepatitisben szenvedőkön. Az Annals of Internal Medicine-ben online megjelent tanulmány szerzői, Dr. Tracy G. Simon (Massachusetts General Hospital and Harvard Medical School, Boston) és munkatársai a svéd nemzeti regiszterből 63.279, igazoltan hepatitis B-ben vagy C-ben szenvedő beteg közül azokat emelték ki, akiknél 2005 és 2013 között sztatin kezelést indítottak. A 16.668 sztatint szedő felnőtt közül 6554-en lipofil sztatint, 1780-an hidrofil sztatint kaptak, őket hasonlították össze 8334 sztatint nem használó hepatitiszes beteggel. A sztatin szedés legalább 30 nappal a vizsgálat indítása előtt kezdődött, de az átlagos követési idő meghaladta a 8 évet, ennek során 616 HCC eset fordult elő, összesen 1803-an haltak meg, 462-an máj-eredetű okból. A lipofil sztatint szedőknél 44%-kal kisebb volt a HCC relatív kockázata (HR:0,56, CI 95%CI 0,41-0,79), az abszolút kockázati különbség -4,8% volt (8,1% vs 3,3%). A hidrofil sztatinokat szedők HCC kockázata viszont nem függött jelentős mértékben a sztatin szedéstől (HR: 0,95, 95%CI 0,86-1,08, abszolút különbség: 8,0% vs 6,8%). Mind a lipofil- , mind a hidrofil sztanint szedők 10 éves halálozása szignifikánsan alacsonyabb volt a nem szedőkhöz képest: 15,2% vs 7,3% és 16,0% vs 11,5%. Bár májeredetű halálozás relatíve kis esetszámban fordult elő, de az a sztatint nem szedőkhöz képest szignifikánsan kevesebb volt a lipofil sztatint szedőknél (igazított HR 0,76, 95%0,50-0,92), viszont a hidrofil sztatint szedők májeredetű halálozása nem különbözött a sztatin nem szedőkétől (igazított HR: 0,98, 95%CI 0,72-0,46).

A különbségek a betegek minden alcsoportjában (cirrhosissal vagy anélkül, antivirális kezeléssel vagy anélkül) megjelentek. Szignifikáns dózisfüggő fordított összefüggés volt a sztatin dózisa és a szedés időtartama, valamint a 10 éves HCC kockázat között: minél magasabb dózisban, minél tovább szedték a betegek, annál komolyabb volt a védőhatás: 30-299 napos sztatin szedés esetén az abszolút csökkenés -3,4%, 300-599 nap esetén -4,6%, és 600-nál több nap esetén akár -5,9% is lehetett. Hasonlóan javult a bármely okból történő halálozás is: -7,1%, -7,2% és akár a -9,6%-ot elérhette (P trend =0,001). Hidrofil sztatinok esetén nem lehetett megfigyelni ilyen összefüggéseket.

A lipofil sztatinok kedvező hatása tehát az alkalmazott dózistól és az alkalmazás időtartamától függött: a HCC kockázat csökkenése akkor volt a legmagasabb, ha a beteg legalább 600 egymást követő napon (kb. 2 éven át) mérsékelt dózisban szedett sztatint. Hepatitis C-ben tehát mind a már fibrotikus, vagy még csak nagy kockázatú esetekben a lipofil szatinok segítségével csökkenthető az olyan súlyos következmény, mint a HCC.”

Számos biológiai magyarázata van az eredményeknek, pl. hogy a lipofil sztatinok gátolják a vírusok replikációját, potenciálják az antivirális kezeléseket, serkentik az antitumoros immunitást. Ezen kívül a lipofil sztatinok a membránon keresztül passzív módon abszorbeálódnak a sejtekbe, a hidrofil sztatinoknak viszont hordozó molekulára van szükségük, melyek azonban csökkent mennyiségben vannak jelen egy fibrotikus májban. Ráadásul a lipofil sztatinoknak konzisztens antitumoros hatásuk is van, mivel megállítják a sejteket a G0/G1 osztódási fázisban, továbbá gátolják a Ras/Raf/Med/ERK jelátviteli utat, mellyel elősegítik az apoptózist. Dr. Simon szerint tehát a lipofil molekulák a máj sejtjeibe könnyedén bejutva megváltoztatják annak gén-expresszióját, illetve megváltoztatják a gyulladásban és az apoptózisban szereplő dowstream jelátviteli kaszkádot.

A tanulmányban sok egyéb tényezőt (lipidek, fibrosis, HCC gyakoriság a vizsgált személy környezetében, stb.) nem vettek figyelembe, és az adatok elsősorban fehérbőrű lakosoktól származnak, amit azért fontos figyelembe venni, mert a HCC epidemiológiája teljesen más európai fehéreken és például az ázsiai populációban.

Mindamellett az eredmények az egyénre szabott sztatinok megválasztásában segíthetnek. 

Források:

1. Wendling P. Fat-soluble statins may alter liver ca risk in chronic hepatitis. Medscape Medical News August 20, 2019.

2. Simon TG, Duberg A-S, Aleman S, et al. Lipophilic statins and risk for hepatocellular carcinoma and death in patients with chronic viral hepatitis: results from a nationwide Swedish population. Ann Intern Med  Published online August 19, 2019.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.