hirdetés

LDL koleszterin: minél alacsonyabb, annál jobb?

Egy nagy meta-analízis szerint  az egyébként is alacsony LDL-koleszterinszint további csökkentése még tovább csökkenti a nagyobb kardiovaszkuláris események kockázatát.

hirdetés

Dr. Marc S. Sabatine (Brigham and Women’s Hospital, Boston, Massachusetts) és munkatársai a JAMA Cardiology 2018. augusztus 1.-i számában online megjelent közleményükben a Cholesterol Treatment Trialists Collaboration (CTTC) meta-analízisének egy olyan alcsoportját vették górcső alá, akik kiindulási LDL-koleszterin (LDL-C szintje) átlagosan csak 1,7 mmol/l (65,7 mg/dl), azaz ideálisnak nevezhető volt. A súlyosabb vaszkuláris történések kockázata (pl. koronária eredetű halálozás, miokardiális infarktus, iszkémiás stroke) csökkenthető: a sztatinokkal végzett terápia eredményeképpen létrejött minden 1 mmol/l (38,7 mg/dl) LDL-C csökkenés 22%-kal csökkenti a fenti súlyos kardiovaszkuláris események kockázatát (RR: 0,78, 95%CI 0,65-0,94).

Ugyanilyen kedvező eredményekre jutottak, amikor a több mint 50.000 betegen végzett azon  három nagy randomizált vizsgálat eredményeit tekintették át is, melyekben betegeknek a sztatinok mellé nem sztatin típusú koleszterincsökkentőket is adtak. A FOURIER vizsgálatban a proprotein konvertáz szubtilizin 9-es típusú kexin (PCSK9) gátló evolocumab, az IMPROVE-IT vizsgálatban a (koleszterin felszívódás gátló) ezetimib, a REVEAL vizsgálatban pedig a (CETP gátló) anacetrapib hatását elemezték. Mindhárom klinikai vizsgálatban a kiindulási LDL-C érték 1,6 mmol/l és 1,8 mmol/l közé esett (63 mg/dl és 70 mg/dl közé). A nem sztatin kiegészítő terápia tovább csökkentette az LDL-C értékeket, akár 0,3 mmol/ és 1,2 mmol/l értékek közé (11 mg/dl és 45 mg/dl közé). A súlyos vaszkuláris események kockázata az LDL-C érték minden 1 mmol/l (38,7 mg/dl) csökkenésével 21%-kal csökkent (RR:0,79, 95%CI 0,70-0,88).

Összességében tehát elmondható, hogy az LDL-C miden 1 mmol/l csökkentésével – akár sztatinokkal, akár nem sztatinokkal érték el az eredményt – összességében 21%-kal csökkentette a súlyos kardiovaszkuláris események kockázatát (kombinált RR: 0,79, 95%CI 0,71-0,87, P<0,001). Sikerült átlagosan 0,5 mmol/l (21 mg/dl-re) csökkenteni a résztvevők LDL-C értékeit, és igen fontos, hogy e csökkentés során semmiféle súlyosabb mellékhatás (mialgia, miozítisz, az aminotranszferázok emelkedése, újonnan megjelenő diabetes, vérzéses stroke, rák) nem volt észlelhető. A szerzők szerint a legmagasabb kockázatú betegekben kell a lehető legalacsonyabbra csökkenteni az LDL-C értékeket az újabb kardiovaszkuláris események (szívinfarktus, stroke, stb.) megelőzésére.

Dr. Antonio Gotto Jr. (Weill Cornell Medicine in New York City) a tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményében azt kérdezi, vajon milyen alacsony LDL-C szintet kell elérni, és vajon az LDL-C szintek további csökkentése, és hosszú távon nem jelent-e ez valamiféle veszélyt? Nem ismert a hosszú idejű hatása, pl. a sztatinok 2-es típusú diabetes kockázatát növelő hatására is csak két évtized elteltével derült fény. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Cardiology

3. JAMA Cardiology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.