hirdetés

Kardiovaszkuláris kockázat csökkentése

Mivel a szív-érrendszeri megbetegedések előfordulási aránya a fejlett társadalmakban nő, nem lehet eléggé hangsúlyozni a prevenció, az életmódváltoztatás szükségességét.

hirdetés

A kardiovaszkuláris betegségek (CVD) szaporodnak. Megfelelő prevencióval csak az USA-ban évente mintegy 200.000 szívhalált és stroke-os halált lehetne megelőzni. A geográfiai területtől, az életkortól és egyéb tényzőktől függően 100.000 lakosként 18 - 182-vel lehetne csökkenteni a CVD halálozást.

A CVD fő kockázati tényezője három betegség: a hipertónia, a hiperlipidémia és a diabetes. Mivel egyes kockázati faktorokon (életkor, herediter tényezők) nem lehet változtatni, a legfontosabb preventív intézkedés a megfelelő életmód: szívkímélő diéta, rendszeres fizikai aktivitás, dohányzás abbahagyása, egészséges testsúly.

Hipertónia. Az első helyen álló kockázati faktor, a WHO szerint a világon a legtöbb halálért és rokkantságért felelős. Az USA-ban a 20 évesnél idősebbek körében kb. 85,7 millióra tehető a hipertóniában szenvedők száma és 2003 - 2013 között a magas vérnyomás okozta halálozás 34,7%-kal nőtt. Hipertónia meglétekor háromszoros a szívhalál, és négyszeres a stroke-os halálozás esélye. Átfogó statisztikák szerint a vérnyomás a betegek 54,1%-ánál van csak megfelelően kezelve, a betegek 17,3%-a nem is tud róla. A CDC a következőket javasolja: 1/ elektronikus adatokat kell a betegekről felvenni, és ezeket értékelni. 2/ minden vizitnél mérni kell a vérnyomást, és a lehető legegyszerűbb (napi 1 tabletta) gyógyszerelést kell előírni. 3/ a kezelés eredményét javítani lehet a betegség tudatosításával: a beteg mérje rendszeresen a vérnyomását, táplálkozzon egészségesen, egyen kevés sót, növelje a fizikai aktivitását, ügyeljen a testsúlyára, korlátozza az alkoholfogyasztást és ne dohányozzon! Az amerikai szakmai társaságok „normálnak” nevezik a 120 Hgmm alatti szisztolés és 80 Hgmm alatti diasztolés vérnyomást, „emelkedettnek” a 120-129 Hgmm közötti szisztolés, és 80 Hgmm alatti diasztolés vérnyomást. Már „1. stádiumú hipertóniáról” beszélnek 130-139 Hgmm közötti szisztolés és 80-89 Hgmm közötti diasztolés vérnyomás esetén, míg „2. stádiumú hipertóniát” emlegetnek 140 Hgmm fölötti szisztolés és 90 Hgmm fölötti diasztolés nyomás esetén.

Diszlipidémia. 3 amerikai állampolgár közül 1-nek  a normálisnál magasabb a koleszterinszintje, ami az egyik legnagyobb kockázati faktor. 2011-2012-ben a koleszterinszint csak a gyermekek 75,7%-ában és a felnőttek 46,6%-ában volt a normál tartományon belül. A szérum koleszterin csökkentését manapság inkább a gyógyszerektől (sztatinoktól) várjuk, és nem törődünk a táplálkozással. Legújabban a protein konvertáz subtilisin/kexin type 9 (PCSK9) gátló az, ami jelentősen csökkenti az LDL koleszterin szintjét és ezzel a koronária-betegségben szenvedők újabb történéseinek gyakoriságát. Az életmódnak itt is jelentős szerepe van: a Million Hearts Program ajánlása szerint csökkenteni kell a szaturált- és a transz-zsírok fogyasztását, növelni kell a rostok bevitelét, rendszeresen kell testgyakorlást végezni, őrizni kell a testsúlyt, és természetesen abba kell hagyni a dohányzást.

Diabetes. 10 amerikai állampolgár közül 1 diabetesben szenved, 90-95%-ban a betegség 2-es típusában. A diabetes egyre gyakrabban észlelhető a gyermekek és a serdülők között, de gyakorisága a kisebbségekben is növekszik. A diabetes 2-3-szorosára emeli a CVD-k kockázatát. Az újabb gyógyszerek: a nátrium-glukóz ko-transzporter 2 (SGLT2) gátlók, és a glucagon-like peptid-1 (GLP-1) receptor antagonisták a vércukorszint csökkentése mellett csökkentik a CVD-ket is. Az American Diabetes Association a gyógyszeres kezelések mellett életmódbeli változásokat is javasol: egészséges táplálkozás, mozgás, dohányzás abbahagyása. A helytelen táplálkozás jelentős kockázati faktor, 2010-ben az USA-ban összességében kb. 678.000 halálért volt felelős. Több gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket, magokat, tengeri táplálékokat kell enni, lehetőleg kevés sóval, és kevés koleszterinnel.

Táplálkozás. Számos tanulmány bizonyította a mediterrán-diéta kedvező hatását. A PREDIMED vizsgálat szerint a mediterrán-diéta, plusz különféle magok és extra-szűz olivaolaj hozzáadásával 30%-kal csökkenthető a CVD-s események gyakorisága. Ezen étrend összetevői: olivaolaj, sok friss zöldség, gyümölcs, gabonák, magvak, hüvelyesek, aromás fűszerek és gyógynövények, gyakori halételek, kevesebb bor, kevesebb hús, kevesebb állati termék és kevés cukor. A Dietary Apparoaches to Stop Hypertension (DASH) ajánlása szerint a nátriummegvonás csökkenti a CVD kockázatot, hiszen 5,3-20,8 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást is. A DASH a következőket javasolja: zöldségek, gyümölcsök, gabonák, alacsony zsírtartalmú ételek: hal, csirke, magvak, növényi olajok, csökkenteni kell a zsíros ételeket (még a zsíros tejtermékeket is) és trópusi olajokat (pl. kókusz- és pálmaolaj), korlátozni kell az édességeket, cukrozott italokat.

Fizikai aktivitás. 10 amerikai közül 3 szabadidejében teljesen inaktív. A PURE vizsgálat szerint heti ötször 30 perc fizikai aktivitás 20 közül 1 CVD-s eset csökkenésével jár, és 12-ből 1 CVD-s halált képes megelőzni. Több testgyakorlás még hasznosabb lehetne. A STABILITY vizsgálat szerint napi 10 percnyi sietős gyaloglás, vagy napi 15-20 perc séta 33%-kal csökkentheti a koronári betegségek halálozását. ű

 

Forrás: Medscape Medical News Perspective

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.