hirdetés

A hasi zsírlerakódás károsabb

A haskörfogat növekedése és a derék-csípő hányados magas értéke a szívbetegségek nagyobb kockázatát jelzi - különösen nőkben.

hirdetés

A Journal of American Heart Association-ban megjelent vizsgálat szerzői , dr. Peters a nagyobb derékbőség és a nagyobb derék-csípő hányados jobban jelzi a miokardiális infarktus (MI) kockázatát, mint az elhízás általában. Miközben természetesen az elhízás is súlyos veszélyeket hordoz, a derék-csípő hányados nőkben 18%-kal és férfiakban 6%-kal jobban jelzi az MI-t mint a BMI. Ezért különös figyelmet kell fordítanunk az alma alakú túlsúlyos hölgyek egészségének megóvására.

A test túlzott zsírtartalma a krónikus betegségek – többek között a szívinfarktus - legnagyobb és egyre gyakoribb kockázati faktora. A WHO 2016-os becslése szerint világszerte a nők kb. 40%-a, a férfiak kb. 39%-a túlsúlyos (ami a BMI ≥ 25 kg/m²-ot jelent), és a nők 15%-a, a férfiak 11%-a obesnek nevezhető (BMI-jük 30 kg/m² fölött van).

Rendszerint a BMI alapján becsüljük meg a későbbiekben bekövetkező szívinfarktus kockázatát, de a BMI nem jelzi, hogy a felesleges zsír mely testtájékon található. Például a zsigerek körül felgyülemlett zsír metabolikusan sokkal aktívabb, mint a bőr alatti zsírréteg, és szoros összefüggésben van az inzulinrezisztenciával, és a kardiometabolikus kockázattal. A kardiometabolikus kockázatokról tehát a BMI-nél pontosabb képet kapunk a derék kerületének mérésével, a derék-csípő arányának és a derék-testmagasság arányának mérőszámával. Egyes tanulmányok szerint a centrális adipozitás a BMI-nél jobban jelzi a kardiovaszkuláris kockázatot, míg más tanulmányok szerint mindegy, hogy az elhízás mely testtájakat és milyen mértékben érint. A 2005-ben megjelent igen nagyszámú betegre kiterjedő INTERHEART vizsgálat 12 500 szívinfarktusos betegénél a derék-csípő hányados férfiakban és nőkben egyaránt szoros összefüggést mutatott a MI kockázatával, de a BMI és az MI közötti összefüggés nem volt olyan erős, és nem volt állandó sem. A két nemben egyébként alapvetően különbözik a zsír megoszlása: nőkben elsősorban a szubkután, férfiakban inkább viszcerális zsírlerakódás jellemző. Bár a BMI és az MI kockázata azonos a két nemben, a centrális adipozitás erősebben befolyásolja a MI kockázatát nőkben.

A tanulmányban 40 -69 (átlagosan 65) éves 265 988 nő és 213 622 férfi adatait követték prospektív módon az UK Biobankban 2006 és 2010 között. Kizárási kritérium volt a 15 kg/m² alatti és a 60 kg/m² fölötti BMI. A vizsgálat kezdetekor nőkben a derékbőség 85 cm, a derék-csípő arány 0,82  és a derék-testmagasság arány 0,52 volt, férfiakban ugyanebben a sorrendben 97 cm, 0,93 és 0,55-nek adódott. Az átlagos 7,1 év követés során 5710 szívinfarktus jelentkezett, 28%-ban nőknél. A BMI növekedése természetesen növelte az MI kockázatát, nőkben HR: 1,22 (95%CI 1,17-1,28), férfiakban HR: 1,28 (95%CI 1,23-1,32). A derékbőség és az MI között erősebb összefüggés mutatkozott: nőkben HR: 1,35 (95%CI 1,28-1,42), férfiakban HR: 1,28 (95%CI 1,23-1,33). Még erősebb volt az összefüggés a derék-csípő arány és az MI között. Nőkben a HR: 1,49 (95%CI 1,39-1,59), férfiakban a HR 1,36 volt (95%CI 1,30-1,43). Erős összefüggés volt igazolható a derék-testmagasság arány és az MI között: nőkben a HR: 1,34 (95%CI 1,27-1,40), férfiakban a HR 1,33 (95%CI1,28-1,38) volt.

Gina Lundberg (Emory University in Atlanta Georgia) szerint az eredmények nem meglepőek, mivel nőkben a 88,9 cm-nél, férfiakban a 101,6 cm-nél nagyobb derékbőség a metabolikus szindróma egyik kockázati tényezője, és nőkben veszélyesebb, mint férfiakban. Egy 45-55 éves nő haskörfogat növekedése tehát fontos kockázati tényező. A derék-csípő hányados arány romlása jelzi a szívbetegségek nagyobb kockázatát. A tanulmány üzenete, hogy ilyenkor azonnal ellenőrizni kell a koleszterinszintet, csökkenteni a magasvérnyomást és az alacsony szénhidráttartalmú (főleg növényi eredetű) diéta elrendelése mellett rá kell vennünk a pacienst a legalább napi 30 perces legalább közepes intenzitású testmozgásra. 

 

Forrás: Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.