hirdetés

A tartós sztatinkezelés előnyei

A mellékhatások ellenére is alkalmazott sztatinkezelés továbbra is effektíven csökkenti a kardiovaszkuláris morbiditás és mortalitás rizikóját.

hirdetés

A sztatinok a legismertebb vérzsírcsökkentők. E hatásukon túl csökkentik a kardiovaszkuláris események kockázatát és az ezzel összefüggő mortalitást. Sajnálatos módon a betegek 75%-a 2 éven belül felhagy a sztatinok szedésével, leggyakrabban valamilyen mellékhatás: leginkább az izomfájdalom vagy gasztrointesztinális panasz miatt. A brighami kórház belgyógyászai azt szorgalmazzák, hogy a megélt mellékhatások ellenére is folytassuk a sztatinkezelést annak egyértelmű a kardiovaszkuláris morbiditás és mortalitáscsökkentő hatása okán. A terápiaváltást sem szorgalmazzák, mivel tapasztalatuk szerint a mellékhatás miatti sztatinváltás az esetek kicsivel több, mint egy negyedénél újabb nem várt, adverz hatást eredményez.

„A sztatinok mindmáig a leghatékonyabb szerek a kardiovaszkuláris prevencióban. Az alternatívaként alkalmazható ezetimib effektivitása elmarad a sztatinoké mögött. Az újabb generációs szerek, pl. PCSK 9 gátlók alkalmazását pedig a magas költségeik korlátozzák. A vizsgálatunk eredményei szintén azt támasztják alá, hogy a sztatinszedéshez még a mellékhatások ellenére is ragaszkodni kell.” – mondja Alex Turchan endokrinológus.

Az elektronikus adatbázisaikon alapuló retrospektív, kohorsz vizsgálatukba Massachusetts-ben vagy Brigham-ben kezelt 28 266 beteget választottak be. A nem kívánatos eseményeket a laikus gyógyszertájékoztató alapján határozták meg. A klinikusok a betegek 70%-ának a megélt mellékhatás ellenére is felírták a sztatint. A a szívinfarktus, a stroke ill. halálesetek előfordulása a tartósan sztatinnal kezelt betegeknél 12,2 %,  míg a sztatint nem szedők között13,9 %-os volt. Az elemzés kiterjedt a váltott sztatinterápia részleteire is. Összesen 7000 olyan beteget vizsgáltak, akik legalább kétféle sztatint szedtek. A váltás oka minden esetben valamilyen mellékhatás megjelenése volt. Ezen betegeknél az esetek 26%-ában jelentkezett újabb mellékhatás. Ugyanakkor a 7000 beteg 80%-a továbbra is felíratta a gyógyszert. Ez azt sugallja, hogy a megtapasztalt mellékhatások elviselhetők voltak.

 „A vizsgálat retrospektív jellegéből adódik, hogy a gyógyszeralkalmazás és a morbiditási események között nem tudunk ok-okozati összefüggést vonni. A másik nagy probléma, hogy pusztán az adatok alapján nem mondhatjuk ki, hogy a betegek tényleg ki is váltották, illetve ha kiváltották, akkor be is vették a sztatinjukat. Összességében az eredményeik alapján csak azt lehet kimondani biztosan, hogy a sztatinváltáskor mekkora eséllyel ismétlődnek a mellékhatások. Konklúzióként mégis azt tudom mondani, hogy ha sikerülne a betegekkel megértetni a kezelés haszon-kockázat arányát, akkor ösztönözni lehetne őket a folytatólagos gyógyszerszedésre, hiszen mindent összevetve a sztatinoknál jobb szer pillanatnyilag nincs a kardiovaszkuláris prevencióra.”

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
"a szívinfarktus, a stroke ill. halálesetek előfordulása a tartósan sztatinnal kezelt betegeknél 12,2 %, míg a sztatint nem szedők között 13,9 %-os volt"

Ha jól értem, akkor a különbség a statisztikai hibahatár környékén van - legalábbis a cikk szerint. Valóban érdemes ezért a kezelést folytatni, akár a
mellékhatások ellenére is?

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.