hirdetés
hirdetés

A tartós sztatinkezelés előnyei

A mellékhatások ellenére is alkalmazott sztatinkezelés továbbra is effektíven csökkenti a kardiovaszkuláris morbiditás és mortalitás rizikóját.

hirdetés

A sztatinok a legismertebb vérzsírcsökkentők. E hatásukon túl csökkentik a kardiovaszkuláris események kockázatát és az ezzel összefüggő mortalitást. Sajnálatos módon a betegek 75%-a 2 éven belül felhagy a sztatinok szedésével, leggyakrabban valamilyen mellékhatás: leginkább az izomfájdalom vagy gasztrointesztinális panasz miatt. A brighami kórház belgyógyászai azt szorgalmazzák, hogy a megélt mellékhatások ellenére is folytassuk a sztatinkezelést annak egyértelmű a kardiovaszkuláris morbiditás és mortalitáscsökkentő hatása okán. A terápiaváltást sem szorgalmazzák, mivel tapasztalatuk szerint a mellékhatás miatti sztatinváltás az esetek kicsivel több, mint egy negyedénél újabb nem várt, adverz hatást eredményez.

„A sztatinok mindmáig a leghatékonyabb szerek a kardiovaszkuláris prevencióban. Az alternatívaként alkalmazható ezetimib effektivitása elmarad a sztatinoké mögött. Az újabb generációs szerek, pl. PCSK 9 gátlók alkalmazását pedig a magas költségeik korlátozzák. A vizsgálatunk eredményei szintén azt támasztják alá, hogy a sztatinszedéshez még a mellékhatások ellenére is ragaszkodni kell.” – mondja Alex Turchan endokrinológus.

Az elektronikus adatbázisaikon alapuló retrospektív, kohorsz vizsgálatukba Massachusetts-ben vagy Brigham-ben kezelt 28 266 beteget választottak be. A nem kívánatos eseményeket a laikus gyógyszertájékoztató alapján határozták meg. A klinikusok a betegek 70%-ának a megélt mellékhatás ellenére is felírták a sztatint. A a szívinfarktus, a stroke ill. halálesetek előfordulása a tartósan sztatinnal kezelt betegeknél 12,2 %,  míg a sztatint nem szedők között13,9 %-os volt. Az elemzés kiterjedt a váltott sztatinterápia részleteire is. Összesen 7000 olyan beteget vizsgáltak, akik legalább kétféle sztatint szedtek. A váltás oka minden esetben valamilyen mellékhatás megjelenése volt. Ezen betegeknél az esetek 26%-ában jelentkezett újabb mellékhatás. Ugyanakkor a 7000 beteg 80%-a továbbra is felíratta a gyógyszert. Ez azt sugallja, hogy a megtapasztalt mellékhatások elviselhetők voltak.

 „A vizsgálat retrospektív jellegéből adódik, hogy a gyógyszeralkalmazás és a morbiditási események között nem tudunk ok-okozati összefüggést vonni. A másik nagy probléma, hogy pusztán az adatok alapján nem mondhatjuk ki, hogy a betegek tényleg ki is váltották, illetve ha kiváltották, akkor be is vették a sztatinjukat. Összességében az eredményeik alapján csak azt lehet kimondani biztosan, hogy a sztatinváltáskor mekkora eséllyel ismétlődnek a mellékhatások. Konklúzióként mégis azt tudom mondani, hogy ha sikerülne a betegekkel megértetni a kezelés haszon-kockázat arányát, akkor ösztönözni lehetne őket a folytatólagos gyógyszerszedésre, hiszen mindent összevetve a sztatinoknál jobb szer pillanatnyilag nincs a kardiovaszkuláris prevencióra.”

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
"a szívinfarktus, a stroke ill. halálesetek előfordulása a tartósan sztatinnal kezelt betegeknél 12,2 %, míg a sztatint nem szedők között 13,9 %-os volt"

Ha jól értem, akkor a különbség a statisztikai hibahatár környékén van - legalábbis a cikk szerint. Valóban érdemes ezért a kezelést folytatni, akár a
mellékhatások ellenére is?
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.