hirdetés

Idősebb korban még fontosabb az intenzív lipidcsökkentés

Újabb adatok szerint akut koronária szindróma miatt hospitalizált betegekben a magas intenzitású lipidcsökkentő kezelés 75 évnél idősebb korban a jár a legtöbb haszonnal.

hirdetés

A JAMA Cardiology-ban 2019. július 17-én megjelent IMPROVE-IT vizsgálatban stabilizálódott akut koronária szindróma (ACS) után lévő 50 évesnél idősebb betegekben a simvastatin monoterápiát hasonlították össze magas intenzitású (40 mg simvastatint plusz 10 mg ezetimibet tartalmazó) kombinált lipidcsökkentő kezeléssel. A vizsgálatba vont 18.144 felnőtt 56%-a 50-65 év közötti, 29%-a 65-74 éves 15%-a 75 éves vagy annál idősebb volt a vizsgálat kezdetén. A legidősebb csoport átlagéletkora a vizsgálat kezdetén 79, a vizsgálat végén 85 év volt

A tanulmány szerint az LDL-koleszterin szintek mindhárom korcsoportban hasonló mértékben és szignifikánsan csökkentek. A simvastatin mellett ezetimibet is kapó nagyon idős betegeknél abszolút értékben 8,7%-kal kisebb volt a különféle kardiovaszkuláris (CV) történések kockázata a simvastatin monoterápiában részesülő, azonos korú betegekhez képest. Viszont az abszolút kockázatcsökkenés 50-64 éves korban csak 0,9%, 65-74 éves korban csak 0,8% volt. A több mint 18.000 beteg adatait feldolgozó vizsgálat szerint az életkor szerepe szignifikáns volt (P=0,02). Átlagosan 6 év követés után a 75 év alatti betegeknél 125 kezelés szükséges egyetlen elsődleges végpont esemény elkerüléséhez, 75 év fölött ehhez 11 kezelés is elég. Elsődleges végpontnak a CV eredetű halált, a szívinfarktust, a stroke-ot, az instabil angina miatti hospitalizációt vagy az ACS utáni 30 napon túli revaszkularizációt jelölték meg.

A korábbi magas intenzitású lipidcsökkentő (sztatin) vizsgálatokban az idős betegek májenzim értékei romlottak, és nem volt ritka mellékhatás a myalgia és a myopathia. Az IMPROVE-IT vizsgálatban ritka volt a rhabdomyolysis és a myopathia, májenzim eltérések is igen ritkán fordultak elő és gyakoriságuk nem növekedett az idős emberek életkorának előre haladtával. Tehát a „magas intenzitású kezelés ebben a kombinációban minden életkori csoportban jól tolerálható volt, a májjal, vagy izomzattal összefüggő mellékhatás aránya az életkorral nem növekedett”. Bár az idősödéssel egyre több daganat, katarakta és neurokognitív esemény jelent meg, de ezek gyakorisága mindkét kezelési csoportokban megegyezett. A vérzéses stroke gyakorisága sem különbözött szignifikánsan a 75 fölöttiek két kezelési csoportjában (P=0,15).

A fentiek alapján a szerzők, dr. Richard G. Bach (Washington University School of Medicine, St. Louis, Missouri) és munkatársai szerint az idős, ACS-en átesett betegeknél a magas intenzitású lipidcsökkentő kezelést javasolt alkalmazni.

Dr. Dan Stenja (University of California, Los Angeles)– aki nem vett részt az analízisben – theheart.org/Medscape Cardiology-ban úgy nyilatkozott "meglepő, hogy a nagyon idős betegeken a relatív kockázatcsökkenés magasabb volt, hisz ezt korábbi vizsgálatok még nem igazolták." Minden esetre ő a sztatin plusz ezetimib kombinációt biztonságosabbnak tartja, mint az önmagában adott nagy dózisú sztatint, és jobban hozzáférhetőnek, mint a PCSK9 gátló alirocumabot vagy evolocumabot. Hangsúlyozta, hogy az orvosnak minden beteggel ajánlatos megbeszélni a sztatin kezelés előnyeit és hátrányait, és a kezelési döntéshozatalhoz ez a tanulmány is hozzásegíthet.

Szerkesztőségi közleményében dr. Antonio M. Gotto Jr. (Weill Cornell Medicine, New York) hézagpótlónak nevezte dr. Bach és munkatársai vizsgálatát, hiszen a korábbi lipid-módosító kezelésekben csak nagyon kevés 75 évnél idősebb beteg szerepelt, sőt többnyire ilyen korú betegeket be sem vontak a vizsgálatokba. Bár a tanulmány csak egy post-hoc analízis, de nagyon hasznos információkkal szolgál a beteg és az orvos számára, és javasolja az LDL-koleszterint csökkentő intenzív kezelést szklerotikus kardiovaszkuláris betegségben szenvedő idős betegeknél is.

Dr. Gotto végül megjegyezte, hogy a jelenleg is folyó STAREE vizsgálat (Statin Therapy for Reducing Events in the Elderly) további információkkal fog szolgálni a 70 év fölöttiek sztatin kezeléséről. Az Ausztráliában folyó vizsgálatban mintegy 18.000 beteg napi 40 mg atorvastatin kezelésben részesül. Az eredmények 2020-ra várhatóak.

Források:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Cardiol

3. JAMA Cardiol

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.