hirdetés

A vegetariánus étrend haszna 2-es típusú diabetesben

A növényi alapú táplálkozásra való áttérés egyszerre javíthat a 2-es típusú diabetes állapotán és a kardiovaszkuláris kockázaton.

hirdetés

A Clinical Nutrition 2018. június 13.-i számában online megjelent tanulmány szerzői az irodalomban megjelent közlemények kiértékelése szerint a vegán és a vegetariánus étrendek segítenek abban, hogy a középkorú, túlsúlyos, 2-es típusú diabetesben szenvedő, gyógyszeres kezelés alatt álló betegeknél csökkenjenek a HbA1c- és a koleszterinszintek, és ezzel javuljanak a kardiometabolikus kockázati faktorok.

Dr. Effie Viguiliouka (Clinical Nutrition and Risk Factor Modification Center at St. Michael’s Hospital in Toronto, Ontario, Kanada) és munkatársai kilenc randomizált, kontrollált vizsgálat adatait dolgozták fel. A vizsgálatok 664 résztvevője orális vércukorszint csökkentőt vagy inzulint, továbbá lipid- és/vagy vérnyomáscsökkentős gyógyszert kapott. A kiértékelés azt mutatta, hogy a vegetariánus táplálkozás a nem vegetáriánus táplálkozáshoz képest mintegy 0,29%-kal javítja a HbA1c értékét. Dr. Cara Schrager (Joslin Diabetes Center in Boston, Massachusetts) kiemelte, hogy bár a HbA1c csökkenés mérsékeltnek látszik, de eléri azt a terápiás küszöböt, amit az Egyesült Államok gyógyszerhatósága (FDA) az új antidiabetikus szerek befogadásához felállított. Dr. Schrager elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy a csökkenés mértéke alapján a betegeknek – még az antidiabetikus kezelések megkezdése előtt – el kellene gondolkodniuk az elsősorban zöldségekre, gyümölcsökre, teljes magokra alapozott táplálkozásra való áttérésen.

A vegetariánus étrend egyéb kedvező hatásokat is eredményezett: különbözött a vegetariánus és a nem vegetariánus táplálékon lévő betegek az éhomi vércukorértéke 0,56 mmol/l-el (10,08 mg/dl), az LDL-koleszterin-szintja 0,12 mmol/literrel (4,63 mg/dl), a testsúly (2,15 kg-al), a BMI (0,74 kg/m²-rel), és a haskörfogat (2,86 cm-el) csökkent, továbbá a vegatáriánus étrendet követők nem-HDL-koleszterin szintje is valamelyes csökkenést mutatott a nem vegetariánus táplálékon lévő betegek értékeihez képest. Nem észleltek viszont különbséget a vérnyomásban, az éhomi inzulin-, a HDL koleszterin- és az egyéb trigliceridek szintjében sem. A meta-analízisben csak a húsokat és a halakat is nélkülöző (de a tojást és a tejtermékeket tartalmazó) étrendeket tekintették vegetariánusnak.

A szerzők megállapították, hogy a diabetes és a szívbetegségek között erős és jól meghatározható összefüggés van: „a 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek 60-70%-a szívbetegségben hal meg” – állapította meg Dr. Hana Kahleova, a Physicians Committee for Responsible Medicine klinikai kutatási igazgatója. Ez a vizsgálat is bizonyította, hogy egy egyszerű változtatás – a növényi alapú táplálkozás – egyszerre javíthat a 2-es típusú diabetes állapotán és a kardiovaszkuláris kockázaton. Ugyanakkor a kutatókis hangsúlyozták a kis esetszám és az eredményeknek alacsony, vagy csak közepes konfidenciája okán nem lehet az elemzésből messzemenő következtetéseket levonni.

Az azonban számos vizsgálatból kiderül, hogy a vörös hús fogyasztásának csökkentése és a zöldségfogyasztás növelése egészségmegőrző hatású és számos betegségben, így a diabetesben is előnyös. A táplálkozási szokások megváltoztatásánál is kívánatos a fokozatosság betartása. Célszerű a napi húsadagot fokozatosan (0,22 kg-ról 0,17 kg-ra) csökkenteni, a zöldség és gyümölcs adagját pedig ezzel párhuzamosan növelni. Célszerű heti egy hústalan napot tartani, és az ételek fehérjetartalmát hús helyett tofuval vagy egyéb módon növelni.

Egyre többen feltételezik, hogy a mikrobiom fontos szerepet játszik a vegetariánus táplálkozást és a diabetest összekötő mechanizmusokban, melyben részben az alacsony kalória- és zsírtartalom részben a magas rosttartalom is fontos szerepet tölthet be.

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News

2. Clinical Nutrition

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.