hirdetés

A vegetáriánus és félig vegetáriánus diéták előnyei

Az European Congress on Obesity (ECO) 2018-as ülésén elhangzottak szerint a testsúlycsökkentés érdekében viszonylag könnyű áttérni a vegetáriánus, vagy félig vegetáriánus táplálkozásra.

hirdetés

Dr. Zhangling Chen (Erasmus MC, Rotterdam, Hollandia) és munkatársai prospektív vizsgálatában 9641, átlagosan 64,2 éves egyén szerepelt. A résztvevőktől rendszeresen az kérték, hogy töltsenek ki a táplálkozásukat felmérő kérdőíveket, azokat pontozták és emellett 3-5 évenként folyamatosan mérték a testmagasságot, testsúlyt, derékbőséget, zsírtömeget, a zsírmentes testtömeg indexet (FFMI, fat-free mass index) (2002 után kettős energiájú Rtg-abszorpciometriával). A diétázók BMI értéke jobban csökkent, ami elsősorban zsírtömeg csökkenésének (beta -0,57), és kisebb mértékben az FFMI csökkentésének (beta=-0,13) köszönhetően, körfogatuk pedig 1,82 cm-rel lett kisebb. A több növényi eredetűételt és kevesebb állati eredetű táplálékot tartalmazó étrend tehát jótékonyan hathat a középkorú felnőttek testsúlyproblémáira anélkül, hogy a vegán- vagy vegetáriánus diéta szigorú szabályait be kellene tartaniuk. Ebben a vizsgálatban nem kellett teljesen kihagyni a táplálékok közül az állati eredetűeket, csak kicsit (50 g-mal) kevesebb vörös húst kell enni, és (200 g-mal) több zöldséget kell fogyasztani, ilymódon a napi étrend nem sokat változott.

Dr. Hilary Green (Institute of Nutritional Science, Nestlé Research Center, Lausanne, Svájc) és munkatársai megfigyelték, hogy az USÁ-ban egyre nagyobb arányú az élelmiszerek online rendelése (a 2017-es 7 milliárd USD forgalom az előrejelzések szerint 2021-re 29,7 milliárd USD-re nő). Ezért egy másik vizsgálatban az online vásárolható élelmiszerekből kialakított három különféle diéta árát hasonlították össze (USA „egészséges” diéta, „mediterrán diéta” és vegetáriánus diéta), és azt találták, hogy a vegetáriánus diéta olcsóbb, mint a másik kettő (vegetáriánus 108 Dollár/hét, Mediterrán 121 Dollár/hét, US „healthy” 119 Dollár/hét) (P<0,05). Az US Department of Agriculture (USAD) szerint a legtakarékosabb diéta napi 6,50 Dollárba kerül, a vegetáriánus napi diéta 15,40-be.

Dr. Jason Halford (University of Liverpool, UK) szerint nagyon hasznos, hogy az emberek táplálkozása egyre inkább a félig vegetáriánus (un.„flexitáriánus”) diéta felé tolódik el, de ezt nehéz bevezetni azoknál a betegeknél, akik egyfolytában küzdenek a testsúlyukkal. Különösen akkor van nehéz dolgunk, ha az elhízásra hajlamos egyén meg van győződve arról, hogy „a hús a táplálék standard része”. A vegetáriánus vagy flexitáriánus diétát azok fogadják el könnyebben, akik egyébként is hajlanak az egészségesebb életvitelre.

A középkorú, vagy idős személyek izomtömege csökken, és nem tudjuk, hogy a zsírtömeget, vagy a zsírmentes testtömeg indexet (fat-free mass index = FFMI) hogy fogja ez a diéta befolyásolni. Mindent összevetve Dr. Green véleménye megegyezik Dr. Chen és Dr. Halford véleményével, mely szerint a flexitáriánus diéta mindenkinek ajánlható és könnyű megtartani, hisz mindössze a vörös húsok és a feldolgozott húsok korlátozásáról van szó.  

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > ECO 2018

2. European Congress on Obesity 2018. May 25, 2018; Vienna

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.