hirdetés

Halevés a szív védelmében

Az amerikai szívgyógyászok a szív és az agy megfelelő védelme érdekében azt javasolják, hogy hetente kétszer fogyasszunk (lehetőleg tengeri) halételeket.

hirdetés

Az American Heart Association (AHA) legfrissebb, ismételten jóváhagyott javaslatai szerint a heti kétszeri halfogyasztás csökkenti a felnőttek szívelégtelenségének, koronária-betegségeinek, a hirtelen szívmegállásnak és az iszkémiás stroke-nak a kockázatát.

Egészen pontosan az AHA azt javasolja, hogy hetente kétszer fogyasszunk 3,5 uncia (kb. 100 g) nyers halat vagy háromnegyed csésze (kb. 2 dl) halból készült csipszet. Leginkább a lazac, a makréla, a hering, a tavi pisztráng, a szardínia, a tonhal olaja tartalmaz nagy mennyiségben omega-3 zsírsavakat. Hetente egyetlen adag zsíros hal, pl. a lazac elfogyasztása a naponta szükséges 250 mg hosszú láncú n-3-többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) bevitelének felel meg, míg a sovány halakból (pl. tőkehal) jóval többet kellene elfogyasztani a megfelelő zsírsavbevitel érdekében. Az AHA javaslatai a Circulation 2018. május 17.-i számában olvashatók.

A kardiovaszkuláris betegségek (CVD) a világ fejlett országaiban a morbiditás és a mortalitás legfőbb okai. Megelőzésük hatalmas népegészségügyi feladat, mely számos aspektusra terjed ki, az egyik lehetséges prevenciós eszköz a haléletek fogyasztása. Évtizedek óta téma a rendszeres halfogyasztás kedvező kardiovaszkuláris hatása, ami elsőként az eszkimó- és a japán populációs vizsgálatok pozitív eredményei bizonyítottak. Ahhoz, hogy a halfogyasztás kedvezően befolyásolja a kardiovaszkuláris betegségek alakulását, naponta legalább 30 gramm tengeri táplálékot kell fogyasztani, vagy a nem tengermelléki országokban legalább egyszer egy héten egy komplett halételt kell enni. Az ennél kisebb mértékű napi halfogyasztás esetén a kedvező hatások nem jelentkeznek, vagy legalábbis mérhetetlenek. Bár számos vizsgálat igazolta a kedvező hatást, nagy számban találunk olyanokat is, amelyek semmi ilyesfélét nem észleltek.

Dr. Eric B. Rimm, az AHA javaslattevő bizottságának vezetője (Harvard T.H.Chan School of Public Health,Boston) kifejtette, hogy a Társaság legutóbbi 2002-es, a halak fogyasztására vonatkozó javaslatai óta számos tudományos munkában bizonyították az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri ételek fogyasztásának előnyös hatásait, amelyek különösen akkor mutatkoznak, ha a tenger gyümölcseit és a tengeri halakat a kevésbé egészséges táplálékok (pl. az arteriákra káros teíitett zsírsavakat tartalmazó húsok) helyett fogyasztjuk rendszeresen”. A javaslatban a kutatók megjegyzik, hogy 2012-ben az amerikai lakosok hetente átlagosan 1,3 adag tengeri ételt fogyasztottak, ami az 1999-ben mért heti 1,1 adagnál csak valamivel több, nem emelkedett eléggé, és most is jóval az ajánlott heti mennyiség alatt marad.

Jelenlegi ismereteink szerint a táplálékkal bevitt hosszúláncú PUFA-k előnyösen hatnak a trigliceridszintre, a szív elektrofiziológiájára, az endotél funkciókra, valószínűleg a vérnyomásra és a gyulladásokra is, de ezek a kedvező hatások leginkább akkor jelennek meg, ha a PUFA bevitel a természetes táplálékokkal és nem táplálékkiegészítők formájában valósul meg. A kutatók kitértek a halakban található higanyra is. A higany valóban jelen van a tengeri táplálékokban, de leginkább a nagyobb testűekben, mint pl. a cápa, a kardhal, a cserepes hal, a királymakréla, az óriásszemű tonhal, a nyársorrú hal (a marlin), a narancshal. A higanyszennyeződés súlyos neurológiai problémákat okozhat újszülötteknél, de felnőtteknél bizonyítottan nem befolyásolja a kardiális kockázatokat, és a halételek fogyasztásának kedvező hatásai egyébként is felülmúlják a higanyszennyezéshez társuló veszélyeket, különösen akkor, ha többféle tengeri ételt fogyasztunk. A tenyésztett halak száma egyre szaporodik, miközben a vadon élőké lassacskán fogy, de legalábbis nem növekszik. A tenyésztés egyre inkább környezetbarát lett, és a tenyésztett halak hosszúláncú PUFA-tartalma megegyezik a vadon élőkével.

Ami az étrendkiegészítők halolaj-változatait illeti, az AHA tudományos tanácsadó testülete NEM ajánlja ezeket a nagyközönség számára a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére, mivel nincsenek tudományos bizonyítékok arra nézve, hogy csökkentenék a kardiovaszkuláris kockázatot. Ugyanakkor a halolajat tartalmazó táplálékkiegészítők csökkentik a friss szívinfarktus utáni szívhalál kockázatát, és csökkentik a szívbetegek hospitalizációjának szükségességét.

A rendszeres halfogyasztás – és az egyéb diétás faktorok – kétségtelenül egy egészségesebb életmód alapját képezik.   

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Circulation

3. American Heart Association 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.