hirdetés

A GHB egyáltalán nem veszélytelen

A népszerű parti drog az agyhoz kötődve kognitív változásokat okoz.

hirdetés

A gamma-hidroxibutirát (GHB) természetes neurotranszmitter, amely bizonyos agyterületeken a GABA, a glutamin és a glicin prekurzora, a GHB-receptoron hat és a GABAB-receptor gyenge agonistája. Az orvosi gyakorlatban általános érzéstelenítésre, a kataplexia, a narkolepszia és az alkoholizmus kezelésére használják.

Az amsterdami Academic Medical Centerben végzett vizsgálatban a kutatók megállapították, hogy e pszichoaktív neurotranszmitter kikapcsolódási, „rekreációs " célból történő fogyasztása a széles körben elfogadott hiedelmek ellenére nem biztonságo. A „G”, „folyékony ecstasy”, „heaven” néven emlegetett GHB agyi működészavarokat okoz, különösen azokban az egyénekben, akik fogyasztása miatt többször is kómán esnek át.

A központi idegrendszerre ható depresszáns GHB rekreációs célú bevétele után kezdetben az eufória érzetét kelti, de később olyan erős álmosságot okozhat, ami bódult állapotot, sőt esetenként kómát idézhet elő, amit gyakran „G-nap-nak” (talán G-szundikálásnak) neveznek. A vizsgálat eredményeinek ismertetésekor a European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) 31. kongresszusán a szerzők hangsúlyozták, hogy mivel a szedálás ezen periódusának lezajlása után nincs nyilvánvaló mellékhatás, a használók az anyagot biztonságosnak tartják. Emiatt akár egyetlen este alatt többször is használják, keverve egyéb anyagokkal is, ami kiszámíthatatlan viselkedéshez vezethet, de maradék mellékhatások nélkül. Ezért biztonságosnak vélik, holott voltak már a szerhez kapcsolódó halálesetek is (Zvosec). Az anyag felhasználóinak fontos tudniuk, hogy a GHB-nek nincs biztonságos adagolása és nincs biztonságos dózisa sem. A kívánatos adag és a túladagolás között nagyon szűk a hatás-szélesség sávja, ráadásul ez személyről személyre változik is.

A GHB hatásainak , a GHB-kiváltotta kóma agyi következményeinek (amygdala, hippocampus, az affektív hálózat funkcionális összeköttetései) vizsgálatába a kutatók 81 holland férfit vettek be; közülük 27 GHB-használónak soha nem volt kómája, 27 GHB használó legalább négyszer csúszott kómába, a kontrollként szereplő további 27 személy sokféle szert használ rendszeresen, de GHB-t még sohasem fogyasztott. A résztvevők kitöltötték a Depression, Anxiety and Stress Scale, valamint az Adult Reading Test holland nyelvű változatát. A fényképeken szereplő emberi arcokon látható emóciók felismerése és megnevezése során funkcionális teljes agy, amygdala és hippocampus MR vizsgálattal ellenőrizték az agyi aktivitást. A többszörös GHB-kómán átesettek verbális IQ-ja csökkent, stressz-érzetük 63%-kal, szorongásuk pedig 23%-kal volt nagyobb a kómát nem tapasztalt GHB-használókhoz illetve a kontrollként szolgáló egyéb szereket fogyasztók értékeihez képest. A kómákat átélt GHB használók hosszú idejű memóriája is változott. Az arc érzelmeit felismerő próba során a GHB-kiváltotta kómákat átélőknél csökkent a hippocampus aktivitása, növekedett a hippocampus és a bal gyrus fusiformis közötti, valamint a bal temporális-parietális-occipitális junkciós egység funkcionális kapcsolata a két másik betegcsoporthoz képest. A GHB-t használók, de kómát nem átélőkben csökkent a hippocampus és az amygdala közötti funkcionális kapcsolat a GBH-t nem használókhoz képest.

A rendszeres használók közül sokan már több mint 50 GHB-indukálta kómát is átéltek, gyakran a Glasgow Coma Scale szerinti 3-as vagy magasabb fokozatút, melyek már kórházi kezelést igényelnek.A gyógyszertúladagolások kapcsán fellépő problémák negyedik leggyakoribb oka az európai sürgősségi osztályok anyagában GHB-vel kapcsolatos, ezért egyre nagyobb szükség mutatkozik a függők kezelésére is. A rekreációs célból GHB-t használókat is figyelmeztetni kell a GHB mellékhatásaira annak ellenére, hogy használat után közvetlenül nem jelenik meg mellékhatás. Ezt erősítette meg a tanulmányhoz fűzött kommentárjában Prof. Dr. David Nutt is (Neuropsychopharmacology, Imperial College London), de megjegyezte, hogy a GHB gyógyszerként való felhasználása és ellenőrzése (pl. narkolepsziában) nem hordozza magában a fenti kockázatokat.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > ECNP 2018

2. 31st European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) Congress

3. The American Journal of Emergency Medicine    

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.