hirdetés

„Ecstasy” (MDMA): farmakológia, toxikológia és az akut intoxikáció kezelése

Főbb tézisek:

  1. Az ecstasy fogyasztása világszerte egyre nagyobb méreteket ölt. Az ecstasy tabletták főként 3,4-metilén-dioxi-metamfetamint (MDMA-t), illetve más hangulatfokozókat tartalmaznak, de alkalmilag előfordulhatnak bennük egyéb, erősen toxikus, „sötét” szerek (designer drugs), amelyek megnehezíthetik a mérgezés megítélését, illetve a klinikai vizsgálatok eredményeinek értelmezését.5
  2. A hangulatfokozók aktivizáló, illetve pszichotogén hatása elmarad a stimulánsokétól, illetve a hallucinogénekétől. Pszichoaktív hatásuk elsősorban az általuk kiváltott szerotonin-felszabadulásnak tulajdonítható.
  3. Az ecstasy-fogyasztással összefüggő, az életet veszélyeztető sürgősségi állapotok a kardiális és cerebrovaszkuláris szövődményekkel járó hipertenzív krízis, a rhabdomyolysishez és ezáltal veseelégtelenséghez vezető hipertermia, illetve a túlzott folyadékfogyasztás esetén kialakuló hyponatraemia és következményes agy-oedema.
  4. Az ecstasy-intoxikáció jelei a mydriasis, a logorrhoea, a trismus, a vérnyomás-emelkedés és a tachycardia. A szövődmények kizárásáig szoros megfigyelés alatt kell tartani a beteget. Ha a drogteszt pozitív, akkor a megerősítő vizsgálatot is el kell végezni.
  5. Az ecstasy-intoxikáció kezelése elsődlegesen a szorongás és az agitáltság benzodiazepinekkel történő csillapításából, a vérnyomás csökkentéséből és a folyadékforgalom helyreállításából áll.

Az „ecstasy” (3,4-metilén-dioxi-metamfetamin, MDMA) az egyik legelterjedtebb drog a techno világában. Az alábbiakban az MDMA farmakológiáját és toxikológiáját, valamint az MDMA és egyéb, „ecstasy” néven forgalmazott készítmények okozta intoxikáció kezelését tárgyaljuk.

Az MDMA története

Az MDMA-t 1912-ben a Merck cég állította elő. Az 1970-es és ’80-as években Kaliforniában a készítményt legálisan alkalmazták pszichoterápiás ülések keretében. Svájcban 1988 és 1993 között ugyancsak MDMA-val végeztek úgynevezett pszicholitikus kezeléseket. 1985-ben az MDMA-t az amerikai kábítószertörvény I-es számú függelékében kábítószernek minősítették, ezáltal a szer fogyasztását megtiltották, illetve szigorúan szabályozták orvosi felhasználását és a vele kapcsolatos kutatásokat. Az 1980-as években az illegálisan előállított MDMA a „rave” hullámán hihetetlen mértékben terjedt, és ecstasy néven kedvelt szabadidő- és partidroggá vált előbb Nagy-Britanniában, majd szerte Európában.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
M. E. Liechti
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.