hirdetés

A gyermekkori halálozás mögött kétharmad részben krónikus kórállapot áll

Az Egyesült Királyságban elvégzett eddigi legnagyobb gyermekhalálozási elemzés szerint a gyermekkori halálesetek kétharmadában valamilyen krónikus betegség áll a háttérben.

hirdetés

A gyermekkori halálozás megelőzésére tett erőfeszítéseknek a krónikus betegségben szenvedő gyermekek életminőségének javítására kell összpontosítaniuk – ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a nagy vizsgálatnak, melyben a gyermekkori mortalitással összefüggő adatokat elemezték a Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH) szakemberei a Clinical Outcome Review Programme: Child Health Reviews - UK (CHR-UK) projekt részeként. Ebben az Egyesült Királyság halálozás regiszterének gyermekekre vonatkozó adatait dolgozták fel az 1980 januárja és 2010 decembere közötti időszakban. Olyan kulcsparamétereket elemeztek, mint például a többszörös morbiditás, a gyermekkori sérülések, a születési súly és az anyai életkor, és azt vizsgálták, hogy ezek miként befolyásolják a gyermekkori halálozásban szerepet játszó kockázati tényezőket.

Az elhunyt gyermekek kétharmada valamilyen krónikus kórállapotban szenvedett – melyen belül 40 százalékot tett ki a neurológiai betegségek aránya. A kutatók véleménye szerint a mostaninál több információra van szükségünk a terminális stádiumú krónikus betegségben szenvedő gyermekek arányáról, mert csak így tudjuk javítani e gyermekek életvégi ellátását és a családtagok életminőségét. A vizsgálatot vezető Ruth Gilbert így fogalmaz: „Bár a gyermekhalálozási számok összességében csökkennek, a mostani kutatás éles megvilágításba helyezte a krónikus állapotban lévő gyermekek optimális gondozásának fontosságát. A várhatóan végzetes kimenetelű krónikus betegségek esetében ez igen magas színvonalú életvégi ellátás jelent a gyermek, illetve az életminőség javítását a családtagok számára. Más esetekben a halál akár teljesen megelőzhető is lehet. A krónikus állapotú gyermekek többségét a szülők gondozzák otthonukban, a háziorvos és a kórházi szakorvosok támogatásával és segítségével. Fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a hosszú távú otthoni és kórházi ápolás minőségére.”

A most közzétett jelentésből az derül ki, hogy a gyermekhalálozási számok általános értelemben vett csökkenése, illetve a baleseti halálozási adatok javulása ellenére továbbra a sérülések jelentik a leggyakoribb halálokot, mely az 1 és 18 év közötti gyermekek halálozásának 31−48 százalékáért tehető felelőssé. Az akaratlagos sérülés – például önsértés vagy fizikai támadás – következtében elhunyt gyermekek száma az utóbbi három évtizedben nem változott.

„A jelentés arra is rávilágít, hogy az azonos születési súllyal világra jött gyermekek közül annak a gyermeknek van a legnagyobb esélye arra, hogy meghal, akiknek édesanyja 30 évesnél fiatalabb a szülés idején, szemben azokkal, akiknek édesanyja 30 és 34 éves kora között szül. A fiatal anyai életkor nem oka a gyermekhalálozásnak, de olyan tényezők társulnak hozzá, melyek növelik a gyermek egészségi kockázatát − magyarázza Gilbert professzor. – A szüléskor fennálló fiatal anyai életkor a szociálisan hátrányos helyzet egyik markere, mivel a magasabban iskolázott, karriert építő nők esetében nagyobb az esély arra, hogy a gyermekszülés 30 éves kor utánra tolódik. A 30 évesnél fiatalabb anyák gyermekeinél fennálló fokozott halálozási kockázat egészen 9 éves korig megfigyelhető, de a legnagyobb halálozási különbségek az 1 hónapos és 1 éves kor közötti gyermekek alcsoportjában tapasztalhatók. Átfogó stratégiára van szükség a vázolt egyenlőtlenségek megszüntetéséhez. Ha csak az első gyermeküket szülő tinianyákat támogatjuk, akkor ezzel nem oldjuk meg a probléma legnagyobb részét.”

Dr. Hilary Cass, a Royal College of Paediatrics and Child Health a következőkkel egészíti ki a fentieket: „Továbbra is a sérülések jelentik a leggyakoribb halálokot, de a trend csökkenő, ezért további erőfeszítéseket kell tennünk, például forgalomlassítással. Az akaratlagos sérülések terén észlelhető stagnálás arra kell sarkaljon bennünket, hogy tegyünk meg mindent az erőszak visszaszorítása, illetve a nagyobb gyermekeknél előforduló önsértő magatartás megakadályozása érdekében. Ezen túlmenően arról is meg kell bizonyosodnunk, hogy a krónikus betegségben szenvedő gyermek és családja optimális ellátásban és támogatásban részesül a halálozás megelőzésére, valamint a terminális állapotú gyermekek életvégi gondozásának javítására. Szakmai szervezetünk arra szólítja fel a politikai döntéshozókat, hogy a mostani jelentés adatainak felhasználásával csökkentsék a gyermekhalálozásban megmutatkozó egyenlőtlenségeket.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.