hirdetés

A gyorséttermi ételek károsítják a csontfejlődést

A gyorséttermek közelsége befolyásolhatja a kora gyermekkori csontfejlődést – vonják le a szerzők a következtetést az első olyan vizsgálatból, mely az éttermi környezet és az élet első 6 évében kialakult csonttömeg közötti összefüggéseket elemezte.

hirdetés

A University of Southampton kutatói az Osteoporosis International című lapban így fogalmazzák meg következtetéseiket: „Amennyiben mostani megállapításainkat a későbbi kutatások is megerősítik, a gyorséttermekhez való hozzáférés megnehezítése előnyös lehet a gyermekkori fejlődés és a csontrendszer hosszú távú egészsége szempontjából.”

A szerzők azt is megfigyelték, hogy ha a gyermek lakóhelyének közelében több egészséges élelmiszert kínáló kereskedelmi egység volt, akkor ez a kisgyermekek magasabb csonttömegében is megmutatkozott.

A mostani vizsgálatban a Southampton Women’s Survey nevű felmérésből 1107 gyermek adatait gyűjtötték ki. E kutatási projekt célja annak meghatározása, hogy az étkezés és az életmód megváltoztatása miként befolyásolja a nők és gyermekeik egészségi állapotát. Ehhez a gyermekek csontozatának ásványianyag-sűrűségét és ásványianyag-tartalmát hasonlították össze a megszületéskor, majd 4 és 6 éves korban attól függően, hogy a gyermek lakóhelye milyen messze esett szupermarketektől, egészséges ételeket kínáló üzletektől, illetve gyorséttermektől.

Az elemzés azt mutatta, hogy minél több gyorséttermi egység volt a gyermek lakóhelyének szomszédságában, annál kisebb volt az újszülöttek ásványaianyag-sűrűsége és ásványianyag-tartalma. Ez a korreláció azonban 4 és 6 éves életkorban már nem volt szignifikáns.

Ezzel szemben a szerzők megjegyzik, hogy ha több, egészséges élelmiszert árusító üzlet volt a közelben (például friss gyümölcsöket és zöldségféléket kínáló zöldséges), akkor 4 és 6 éves korban magasabb volt a gyermekek csontozatának ásványianyag-sűrűsége.

A közlemény egyik szerzője Cyrus Cooper, a southamptoni Medical Research Council Lifecourse Epidemiology Unit vezető reumatológus professzora így fogalmaz: „Ezek az adatok arra utalnak, hogy ha az anya és a gyermek az étkezés szempontjából egészségesebb környezetben él, akkor ez optimális helyzetet teremt a gyermekkori csontfejlődéshez azáltal, hogy hatással van az anya étkezésének minőségére, illetve a gyermekkori ételválasztásra.”

Hangsúlyozza, hogy amennyiben a mostani eredményeket alaposabb vizsgálatokban is sikerül megerősíteni, úgy kimondhatjuk, hogy az étkezési környezet javítása előnyös lehet a gyermekkori csontfejlődés szempontjából. Erre utaló kezdeményezéseknek máris szemtanúi lehetünk az Egyesült Királyságban, ahol a helyi szabályozás alapján nem működhetnek gyorséttermek az iskolák 400 méteres körzetében.

Október 20-a a Csontritkulás Világnapja, melynek idei jelszava, hogy „szolgáld csontjaid erejét”, ezzel hangsúlyozva, hogy az egészséges étkezés milyen fontos szerepet játszik a csontrendszer egészségében.

A kutatások azt jelzik, hogy a gyümölcsöket, zöldségféléket, fehérjét, kalciumot és D-vitamint elegendő mennyiségben tartalmazó kiegyensúlyozott étrend az egész életen át segít az egészséges csontozat kialakulásában.

Az American Academy of Pediatrics 2014-es jelentése szerint jelentős csonttömeg elérése a korai életszakaszokban „az élethosszra számított vázrendszeri egészség legfontosabb módosítható meghatározó tényezője”.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.