hirdetés

A hipertrigliceridémia lehetséges új oka

A betegség nagyon ritka esetben autoimmun eredetű lehet, amikor is hátterében a sajátfehérje ellenes autoantitestek állhnak.

hirdetés

A hipertrigliceridémia kezelése legtöbbször életmódváltással kezdődik: szigorú diétás rendszabályokat és testsúlycsökkentést irányoznak elő. Az eltérés ugyanakkor nem mindig szekunder módon (vagyis életmódbeli okok miatt) alakul ki. Statisztikai tény, hogy a helytelen étkezés, mozgáshiány és az elhízás a betegség kialakulásának vezető okai, azonban számolni kell a ritkább, pl. genetikai okokkal is. Az  UCLA kutatói  az idei évben azonosítottak néhány olyan beteget, akikben egy sajátfehérje ellenes antitest (GPIHBP1 ellenes autoantitest) képződése hozza létre az állapotot.

Jelen cikkünkben a GPIHBP1 autoantitestes szindrómát ismertetjük Stephen Young, Anne Beigneux és Loren Fong kardiológusok, molkeuláris biológusok munkássága nyomán. A szindróma a gyakorló klinikusok számára is releváns, mivel potenciálisan gyógyítható.

A hipertrigliceridémia a pankreatitisz és a kardiovaszkuláris betegségek fontos rizikófaktora. Hátterében leginkább a már korábban említett tényezők és a kezeletlen cukorbetegség állnak, de a betegség oka ritkábban a trigliceridek anyagcseréjét szabályozó gének mutációjára vezethető vissza. Annak ellenére, hogy az anyagcserezavar nagyon intenzív kutatás alatt áll, oka jelentős hányadban feltáratlan marad.

A véráramban keringő triglicerideket a lipoprotein lipáz (LPL) enzim bontja a kapillárisokban. Jelen kutatócsoport egy korábbi,  2010-es munkájában írta le először a GPIHBP1 nevű fehérjét, mely az enzimet megköti és a kapillárisba szállítja. A protein működése nélkül a trigliceridek a szövetek között rekednek vagy céltalanul keringenek a vérrel. Az UCLA kutatói idén fedezték fel, hogy bizonyos emberek GPIHBP1 fehérjét kódoló vagy LPL-t kódoló génje mutálódott, így a zsírok kötése és bontása elmarad. A kutatás kiterjesztésével Japánban találtak olyan személyeket, akiknél a zsírok kapillárisba jutása gátolt volt, annak ellenére, hogy az említett génjeik épnek bizonyultak. Esetükben egy, a GPIHBP1 ellen termelődött autoantitest volt a felelős a defektusért. Mindez idáig hat ilyen személyt sikerült azonosítani. Négyüknek volt valamilyen ismert autoimmun betegsége (melynek során a szervezetük  valamilyen saját fehérjéje ellen termelődött ellenanyag). E négy beteg  egyike teherbe esett, és autoantitestjei  a placentán átjutva  a magzat szervezetébe is bejutottak, így a kicsi súlyos hipertrigliceridémiával jött világra. Későbbiekben az anyai antitestek lebomlottak és az újszülött vérzsírértékei rendeződtek.

Tekintve, hogy a GPIHBP1 autoantitestes hipertrigliceridémia nagyon ritka kórforma, nincs egységes álláspont a kezelését illetően. Előzetes tapasztalatok szerint az immunszuppresszív terápia tűnik hatékonynak. Ennek hatására nem csak a keringő antitestek mennyisége, hanem a trigliceridszint is csökken.

A New England Journal of Medicine hasábjain megjelent cikk kommentárjában a vizsgálatot szervező egyik nagy amerikai egészségügyi hivatal részlegvezetője, Michelle Olive ezt írta: „nem csak egy új klinikai entitás került felfedezésre, hanem annak lehetséges és potenciális gyógymódja is. A vizsgálat és az esettanulmány jó példája annak, hogy az alapkutatás hogyan válik alkalmazott tudománnyá. A jövőben jó lenne minden hipertrigliceridémiás beteg GPIHBP1 antitestjeit bemérni ill. azok szintjét meghatározni.”

 

Forrás: ScienceDaily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.