hirdetés

Az FDA visszavonta a sztatinnal kombinált niacin és fibrát engedélyét

Az FDA a kardiovaszkuláris előny hiányára hivatkozva visszavonta a magas koleszterinszintet csökkentő sztatinnal kombinált niacinra és fibrátra kiadott korábbi engedélyét.

hirdetés

A döntés a lassan felszabaduló niacint (Niaspan, AbbVie) és fenofibrát savat (Trilipix, AbbVie), továbbá a niacin és szatin kombinációt (Advicor és Simcor AbbVie) forgalomba hozatali engedélyét.

A Niaspant forgalomba hozatalát 1997-ben engedélyezték, majd később simvastatinnal vagy or lovastatinnal kombinálva is engedélyezték primer hiperlipidémia és kevert diszlipidémia kezelésére, a bármelyik szerrel történő monoterapia hatástalansága esetén.

A Trilipix 2008-ban kapott engedélyt sztatinnal kombinálva a kevert diszlipidémiában  szenvedő és szívkoszorúér betegség kockázatának kitett páciensek triglicerid szintjének csökkentésére és HDL-koleszterinszintjének növelésére.

A kimenetelként a szív-érrendszeri betegségek kialakulását vizsgáló számos nagy tanulmány, köztük az AIM-HIGHACCORD, és a HPS2-THRIVE eredményei alapján az FDA úgy ítélte " nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a sztatin kezelt betegek triglicerid szintjének gyógyszeres csökkentése és/vagy HDL-koleszterinszintjének gyógyszeres növelése csökkentené a kardiovaszkuláris események kockázatát...Ennek értelmében döntés a lassan felszabaduló niacint és fenofibrát savat tartalmazó kapszulák sztatinnal történő együttadásának előnyei nem nagyobbak a kockázatuknál", így 2016 április 15-én visszavonta engedélyét  ezekre az indikációkra. A visszavonás az Advicort (niacin extended-release/lovastatin) és a Simcort (niacin extended-release/simvastatin) is érinti, de az ABBvie már 2015 végén mindkét szert önként visszavette a patikák polcairól. 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.