hirdetés

PCSK9 fehérje a kardiovaszkuláris kockázat biomarkere

A keringő PCSK9 fehérje mennyisége az ismert kockázati faktoroktól függetlenül is jelezheti egy kardiovaszkuláris történés bekövetkezését.

hirdetés

Az LDL (alacsony denzitású lipoprotein, low-density lipoprotein, LDL) - koleszterin csökkentése alapvető a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése szempontjából. A csökkentés nagyon bíztató új célpontjának ígérkezik a proprotein konvertáz szubtilizin/kexin 9 (PCSK9), de az nem volt ismert, hogy a PCSK9 és a kardiovaszkuláris események között van-e összefüggés.

Egy svéd kutatócsoport ezért a Circulation online 2016. február 19.-i számában közölt prospektív kohorsz vizsgálatában 4 232 férfi és nő PCSK9 értékei alapján próbálta meghatározni hogy vannak-e olyan PCSK9  értékek, amelyek mellett fokozott kardiovaszkuláris kockázat áll fenn.

A vizsgálatba 1997 augusztusa és 1998 decembere között Stockholm környéki lakosokat vontak be: a 4232 személy 52%-a nő, 48%-a férfi volt, átlagos életkoruk a vizsgálatba történő bevonáskor 60 év volt. A résztvevőket 2012-ig követték a nemzeti betegségregiszterek alapján. A kiinduláskor feljegyezték a lipid- és vércukorszinteket, a vérnyomást, a testtömeg-indexet, és kérdőíveken követték a bevont személyek egészségi állapotát, fizikai aktivitását, testsúlyát, sztatin-szedését és egyéb jellemzőket.

A vizsgálat fő végpontja a fatális és nem fatális szívinfarktusok gyakorisága, a krónikus szívbetegségek előfordulása, az angina pectoris, a hirtelen szívhalál, a fatális és nem fatális stroke előfordulása, illetve ezek összege volt. Az eredmények azt mutatták, hogy a legmagasabb PCSK9 értékek mellett (>122,3 ng/ml) jelentősen magasabb volt az összesített kockázat, mint a legalacsonyabb értékek mellett (<73,1 ng/ml) a kardiovaszkuláris események nemek szerint igazított incidenciája volt jóval magasabb (HR: 1,69 (95%CI 1,32,2).

Érdekesség, hogy a nőknél a PCSK9 koncentráció fölső értéke átlagosan 108,9 ng/ml, a férfiaknál 80,5 ng/ml volt, és a PCSK9 szintek fölső két kvartilisben a nők jelentősen nagyobb arányban szerepeltek: a 94,4-122,3 ng/ml-es kvartilisben a nők aránya 63%, a még magasabb 122,3 ng/ml fölöttiben pedig már 73% volt. Viszont a kutatók szerint a biomarkernek tartható fehérjekoncentrációja és a kardiovaszkuláris események közötti összefüggés hasonló volt a nemek között (PCSK9 interakció a nemekkel p=0,89).

Az emelkedett PCSK9 szintek bármelyik faktorhoz történő igazítás után is a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának növekedésével jártak. Szintén érdekes megfigyelés volt a további analízisek során az is, hogy a magas PCSK9-  + alacsony LDL- koleszterin szintek továbbá a magas LDL-szintekhez társuló alacsony PCSK9 szintek egyaránt szignifikáns összefüggésben voltak a kardiovaszkuláris kockázattal, de ha mindkét érték magas volt, akkor nem volt kimutatható a szignifikáns összefüggés.

A vizsgálat további bizonyítékokkal szolgál azokhoz a megfigyelésekhez, hogy a szérum PCSK9 valóban egy, a kardiovaszkuláris kockázatot jelző független faktor, biomarker, és egyben a lipidcsökkentő kezelések egyik lehetséges új támadáspontja. Az amerikai Gyógyszer- és élelmiszerfelügyelet (FDA) már 2015. nyarán, majd később az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is törzskönyvezte a PCSK9-gátló alirocumabot (Praluent, Sanofi/Regeneron) és az evolocumabot (Repatha, Amgen).    

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Heartwire from Medscape

2. Circulation

3. Heartwire from Medscape > Features

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.