hirdetés

A HIV-fertőzés stigmája születéstől kísér

PLoS Medicine című lap egyik friss közleménye arról számol be, hogy a várandós nők gyakran azért mondanak le szülésük során a kórház nyújtotta szaksegítségről és biztonságról, mert félnek attól, hogy onnantól kezdve a HIV-pozitivitás stigmáját kell magukon viselniük.

hirdetés

A University of Alabama at Birmingham kutatói egy kenyai vidéki tartományban, Nyanzában végzett vizsgálatuk alapján azt találták, hogy szorosan összefügg a stigmatizációval az a tény, hogy a várandósok mindössze 44,2 százaléka hozza világra gyermekét szakképzett egészségügyi segítséget biztosító intézményekben. A kutatók adatai szerint ebben a régióban 16 százalék körül van a HIV-pozitivitás aránya a 15 és 49 év közötti nők körében.

A fejlődő országokban évente több mint 250 ezer nő hal bele a szülésbe, illetve szüléssel összefüggő szövődménybe. Nyanza tartományban minden ötödik várandós nő HIV-pozitív, és a szakintézményben végzett terhesgondozás és szülés növeli annak esélyét, hogy egy HIV-pozitív nő antiretrovirális terápiában részesül, ami megakadályozza, hogy a fertőzést átadja gyermekének.

Az említett kenyai tartományban végzett korábbi vizsgálatok azzal a megállapítással zárultak, hogy a HIV-pozitívnak minősített nőket gyakran érik erőszakos inzultusok férfi partnerük részéről, és a család úgy tekinti őket, mintha váltott partnerekkel élnének rendezetlen szexuális életet. A kutatóknak eddig nem voltak pontos adataik arról, hogy a megbélyegzéstől való félelem mennyiben tartja vissza a várandós nőket attól, hogy szaksegítséget vegyenek igénybe gyermekük világra hozatalához.

Janet Turan, a UAB School of Public Health egészségszervezéssel foglalkozó docense így látja a kérdést: „Kutatásunk azt jelzi, hogy a kenyai nőkben mélyen él a HIV-pozitivitás stigmájától való félelem, ezért a megbélyegzést csökkentő programok nyomán emelkedhet azok száma, akik igénybe veszik a HIV-rendeléseket, illetve nem félnek attól, hogy egészségügyi intézményben szüljék meg gyermeküket. Ugyanennyire fontos, hogy ezek az intézmények készséggel fogadják a legszegényebb, legtanulatlanabb nőket is, mivel éppen ők azok, akik legkevésbé idegenkednek attól, hogy szaksegítséget vegyenek igénybe szülésükhöz.”

A kutatók adatai szerint a kenyaiak jelentős része úgy véli, hogy szövődményes terhességek esetében a területi kórház a legmegfelelőbb hely a gyermek világra hozatalához. A kórházat felkeresők esetében a legnagyobb a valószínűsége ugyanakkor annak, hogy valaki megkapja a HIV-pozitivitás stigmáját. Ez a stigma annyira erős, hogy ennek nyomán a HIV-fertőzöttek teljesen lenullázódnak sokak szemében. A mostani vizsgálat adatai szerint az iménti véleményt valló nők körében körülbelül felére csökken annak esélye, hogy kórházban szülik meg magzatukat.

A kutatók végkövetkeztetése szerint a HIV-pozitív anyák intézményi szülését szorgalmazó kormányszintű kampányok akaratlanul is azt a vélekedést táplálják, miszerint elsősorban azok szülnek kórházban, akik HIV-fertőzöttek. A szerzők kijelentik, hogy a laikusokat célzó közegészségügyi üzenetekben azt kell hangsúlyozni, hogy nemcsak a HIV-fertőzöttek, hanem minden nő számára alapvető fontosságú, hogy szakképzett személyzettel rendelkező egészségügyi intézményben hozza világra gyermekét.

„Kenya alig tud felmutatni előrelépést az Egyesült Nemzetek Millenium Development Goals elnevezésű projektjének 2015-re kitűzött céljait illetően, mely szerint a fejlődő országokban 75 százalékkal kell csökkenteni az anyai halálozást. Ennek fényében sürgős prioritást kell kapnia annak, hogy elérhetőbbé tegyük mind az intézményi szülést, mind pedig a HIV-ellátó rendszereket. A szakképzett segítséggel történő szülések révén az elkerülhető halálesetek többsége megelőzhető” – zárja eredményeik ismertetését Turan.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.