hirdetés

A HPV-pozitív száj-garatüregi rákok sugárérzékenysége

A UC Davis kutatói jelentős különbségeket mutattak ki az oropharyngealis rákok sugárkezelésre adott válaszában attól függően, hogy megtalálható-e bennük a humán papillomavírus (HPV) vagy sem.

hirdetés

A The Laryngoscope Journal című lapban nyilvánosságra hozott megállapítások egyénre szabott radioterápiás sémák kialakításához vezethetnek, így a HPV-vel összefüggő daganatok kezelése rövidebb és potenciálisan kevésbé toxikus lehet.

A HPV-fertőzéssel összefüggő oropharyngealis rákok előfordulási gyakorisága az utóbbi években folyamatosan emelkedik, főként a férfiak körében. Ezzel egyidejűleg a más okokra (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás) visszavezethető száj-garatüregi rákok aránya csökken.

A UC Davis vizsgálatában, melyet Allen Chen, a radioonkológiai részleg docense vezetett, azt vizsgálták, milyen tumorcsökkenés érhető el sugárkezeléssel oropharyngealis rákban szenvedő betegek egyébként hasonló két csoportjában: a HPV-pozitív és HPV-negatív csoportban. A vizsgálatban részt vevő HPV-fertőzött betegek egyike sem dohányzott, így nem állt fenn a betegség másik fontos kockázati tényezője.

A kutatócsoport a képalkotó módszerrel vezérelt radioterápiához (IGRT, image-guided radiation therapy) szükséges CT-felvételek, valamint endoszkóp segítségével háromdimenziós képeket készített a daganatról, majd nyomon követték a kezelés kapcsán bekövetkezett változásokat. Azt találták, hogy a besugárzás megkezdését követő első két hétben a daganat makroszkópos volumene a HPV-pozitív esetekben 33 százalékkal, míg a HPV-negatív esetekben mindössze 10 százalékkal csökkent.

Chen úgy értékeli eredményeiket, hogy a HPV-pozitív betegek gyorsabb és erőteljesebb választ adtak a radioterápiára, ami megerősíti azt, amit a klinikusok már évek óta feltételeztek.

„A HPV-fertőzéssel összefüggő tumorok térfogata a szemünk előtt csökkent – mondja dr. Chen. – Nagyon hálás dolog, amikor már a kezelés nagyon korai szakaszában arról számolhatunk be betegeinknek, hogy daganatuk ilyen gyorsan megkisebbedik. A betegek többsége nagy megkönnyebbüléssel fogadja a jó hírt.”

A gyors ütemű tumorregresszió azonban nem folytatódik a radioterápia második hetét követően is, és a héthetes terápiás séma végére a daganat megkisebbedése összességében nem különbözik jelentősen a két csoportban.

„A HPV-pozitív tumoroknál megfigyelt drámai mértékű korai válasz azonban erősen arra utal, hogy e daganatok biológiai szempontból eltérően viselkednek, és önálló betegségként közelíthetők meg” – hangsúlyozza a kutatás vezetője.

Az eredmények például azt jelzik, hogy a HPV-pozitív daganatok kezelésének nem feltétlenül kell annyira intenzívnek lennie, hogy hatásos legyen – mondja Chen, és kiemeli, hogy a rövidebb terápiás séma potenciálisan csökkentheti a besugárzásból adódó mellékhatásokat (pl. torokfájás, szájszárazság, ízérzés kiesése, nyelészavar) is. „Valószínű, hogy a jövőben egyénre szabott terápiát lehet biztosítani a tumorban jelen lévő biomarkerek alapján, és a HPV potenciálisan ilyen biomarker lehet – mondja dr. Chen. − Egyre inkább bizonyítottnak látszik, hogy a sugárterápiával kezelt HPV-pozitív tumorok túlélése hosszabb, gyógyulási aránya pedig nagyobb. Az NCI szerint a HPV-pozitív betegek 88 százaléka a kezelés után két évvel még életben van, szemben a HPV-negatív betegek körében regisztrált 66 százalékos aránnyal.”

„A jelenlegi agresszív kezeléssel a HPV-pozitív daganatoknál elért impresszionáló eredményeket látva komoly viták tárgyát képezi, hogy miként lehet a terápia intenzitását oly módon csökkenteni, hogy a mostani gyógyulási arányok ne csökkentjenek” – hangsúlyozza dr. Chen.

Chen és munkatársai a közelmúltban HPV-pozitív oropharyngealis rákban szenvedő betegek bevonásával vizsgálatot indítottak, melyben azt kívánják tanulmányozni, hogy a besugárzás 7 hétről 5 vagy 6 hétre csökkentése miként befolyásolja a kimenetelt a kezdeti kemoterápiára adott válasz függvényében. A UC Davisben lefolytatandó vizsgálatba nemrégiben kezdték toborozni a résztvevőket.

„Miért tennénk ki a beteget 7 hetes sugárkezelésnek, ha az 5 hetes kezelés is éppen olyan hatásos? Ha a megfelelően megválasztott betegeket megkíméljük ettől a többletdózistól, akkor ez alkalmas lehet a jelentős toxikus hatások kiküszöbölésére és mind rövid, mind hosszú távon javulhat az életminőség” – magyarázza a kutatás vezetője.

A mostani klinikai vizsgálatban vér- és tumormintákat gyűjtöttek az orophagyngealis rákban szenvedő beteg kezelése során, így a kutatók megbízható párhuzamot tudtak vonni a tumorminták, illetve a radioterápiára adott válaszok között.

A száj-garatüregi tumorok előfordulásának elmúlt években tapasztalható növekedése már-már „járványszerű”, ami részben az emelkedő HPV-prevalenciának tudható be. Az Egyesült Államok statisztikája szerint a jelenleg diagnosztizált oropharyngealis tumorok több mint fele a HPV-16-hoz kapcsolódik (NCI-adat).

„Vizsgálatunk egyik célkitűzése, hogy adatokkal szolgáljon e betegek optimális kezelésének kialakításához” – mondja a vizsgálat vezetője.

A UC Davis kutatói arra is választ keresnek, mi az oka annak, hogy a HPV-pozitív daganatok eltérő módon reagálnak a sugárhatásra. Feltételezésük szerint a HPV idegen antigénnel „jelöli meg” a tumorsejteket, ami immunválaszt vált ki.

„A HPV oly módon változtatja a gazdasejtként szolgáló tumorsejtet, hogy az virális antigént expresszál a felszínén, melynek nyomán a beteg immunvédekezése beindul és felveszi a harcot a daganattal szemben – magyarázza a kutatásvezető. – Azt reméljük, hogy ha sikerül azonosítanunk, mely molekuláris utak up-, illetve down-regulálódnak a radioterápia alatt, akkor sikerül rájönnünk arra is, hogy a HPV-pozitív száj-garatüregi rákok miért érzékenyebbek a besugárzás iránt. Ennek hatalmas jelentősége lehet nemcsak az oropharyngealis rákok, hanem más daganattípusok elleni küzdelemben is.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.