hirdetés

A kalciumpótlás kardiovaszkuláris betegségben is biztonságos

Amennyiben a kalciumbevitel elégtelen, a kalciumpótló készítmények biztonságosan alkalmazhatók – hozta nyilvánosságra egy szakértői testület, válaszul azokra a néhány éve felmerült aggodalmakra, miszerint a kalciumpótlás fokozhatja a kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának esélyét.

hirdetés

Az Advances in Nutrition című lap novemberi számában jelent meg az a szakértői állásfoglalás, mely a kalciumpótlás és a kardiovaszkuláris betegségek közötti potenciális összefüggések miatti félelmeket hivatott eloszlatni.

A szakértői testület összegyűjtötte és megvizsgálta a témában rendelkezésre álló szakirodalmat, ezen belül a véletlen besorolásos kontrollos vizsgálatokat (RCT, randomized controlled trial) és az obszervációs adatokat annak tisztázására, hogy a kalciumpótló készítmények tartós szedése elősegíti-e a stroke, koszorúér-betegség, szívroham, illetve egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulását. Az így kapott adatokat az eseti interferencia négy Bradford−Hill-kritériumával vetették össze: bizonyítóerő, konzisztencia, dózisválasz és biológiai megbízhatóság. A testület arra a következtetésre jutott, hogy a jelenleg rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján nem állítható, hogy a kalciumpótlás fokozná a kardiovaszkuláris kockázatot.

„Megfelelően végzett tudományos vizsgálatok egész sora meggyőzően igazolja a kalciumpótlás előnyét a csonttömeg növelésében és fenntartásában. A kalciumra vonatkozó szakirodalom teljes körű áttekintése alapján a korábbinál is jobban meg vagyunk győződve a kalciumpótlás egészségi hasznáról és biztonságosságáról – mondja Robert P. Heaney, a Creighton Egyeten Oszteoporózis Kutatóközpontjának munkatársa. – A fogyasztók nyugodtak lehetnek afelől, hogy veszély nélkül szedhetnek kalciumpótló készítményeket, és folytathatják továbbra is azok alkalmazását. Ugyanakkor tisztában kell lenniük azzal, hogy étrendjük mennyi kalciumot tartalmaz, és ehhez kell igazítaniuk a kalciumpótlás mértékét.”

A CRN, a táplálékkiegészítők egyik piacvezetője azt követően kérte fel a szakértői testületet a munkára, hogy RCT-k metaanalízise, illetve a Women’s Health Initiative adatainak új-zélandi kutatók általi újraértékelése nyomán aggodalmak fogalmazódtak meg azzal kapcsolatban, hogy a kalciumpótlás kismértékben növelheti a nem kívánt kardiovaszkuláris események előfordulását. Azonban sok kifogás merült fel a metaanalízissel és az ezzel kapcsolatos vizsgálatokkal szemben, például az, hogy kizárták azon RCT-k többségét, melyek szerint a kalcium nem befolyásolja a kardiovaszkuláris rendszert; túlságosan nagy súllyal estek latba a nem publikált adatok; nem igazolták megfelelően a kardiovaszkuláris eseményeket; illetve nem szolgáltattak információkat a kardiovaszkuláris kockázatot ismerten meghatározó tényezőkre vonatkozólag. Mindezek alapján szükségessé vált a tudományos szakirodalom teljes újraértékelése. A CRN arra kérte a szakértői testület tagjait, hogy az elemzés megállapításait a kalciumra vonatkozó tudományos kutatások szélesebb spektrumával kontextusban értékeljék.

„A biztonságossági adatok és a kalcium jól dokumentált előnyös hatásainak ismeretében arra ösztönözzük a kollégákat, hogy továbbra is javasolják a kalciumpótlást betegeiknek, amikor azt indokoltnak látják, mivel a tudományos szakirodalom mostani áttekintése ismét arról győzött meg bennünket, hogy a kalciumnak értékes szerepe van a csontok egészségének fenntartásában – mondja a Mayo Clinic szakembere, dr. Kopecky. – A kalcium beépítése és megőrzése minden korosztályban alapvető jelentőségű – a gyermekeknek és a serdülőknek éppúgy megfelelő mennyiségű kalciumot kell bevinniük a szervezetükbe, mint a felnőtteknek vagy az időseknek. Ez történhet a táplálék útján vagy kalciumpótló készítmények szedésével. Aki nem biztos abban, hogy táplálkozását ki kell-e egészíteni kalciumpótló készítmények szedésével is, forduljon orvosához tanácsért.”

A szakértői testület végkövetkeztetéseit erősítik meg a Framingham Study nemrégiben az American Journal of Clinical Nutrition című lapban publikált adatai. A kalcium és a koszorúér-meszesedés közötti kapcsolat elemzése alapján azt találták, hogy „a táplálékból és étrendkiegészítőkből származó kalcium semmilyen irányban nem befolyásolja az erek meszesedését, melyet a kardiovaszkuláris kockázat paraméterének tekintünk… Idős korban a kalciumpótlás többnyire igen fontos a csontok egészségének fenntartása érdekében”.

A szakértők jelenleg a 19 és 50 év közötti nőknek, valamint férfiaknak 71 éves korig napi 1000 mg kalcium bevitelét javasolják; az 50 évesnél idősebb nők és a 71 év feletti férfiak számára napi 1200 mg kalcium szükséges a napi szükséglet fedezésére. A kalciumpótlás egyébként népszerű az Egyesült Államokban: a CRN közelmúltban végzett felmérése szerint a felnőttek 17 százaléka szed rendszeresen valamilyen kalciumtartalmú táplálékkiegészítőt.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.