hirdetés

A kanyaró átmeneti immunamnéziát okoz

A kanyaró rendkívül fertőző vírusos megbetegedés, a nem oltottak között járványszerűen terjed, aki viszont egyszer átesett a fertőzésen, egész életére immunis lesz ellene. Amerikai kutatások szerint azonban olyan átmeneti immungyengeséget okoz, ami növeli a más fertőzések okozta halálozási arányt.

hirdetés

A kanyaró (morbilli) átmenetileg gyengíti a szervezet immunvédelmét más betegségek kórokozóival szemben. Számítások szerint ez az „immunanmézia” 2-3 éven át tart, mialatt a kanyarón átesettek halálozási kockázata növekszik a más kórokozókkal történő fertőződés esetén – jelent meg a Science-ben.

A kanyaró mély nyomokat hagy az immunrendszerben, a szerzett immunitás életünk végéig védelmet nyújt az újabb fertőzéssel szemben. A klinikusok előtt régóta ismert, hogy a felgyógyulás utáni első hetekben paradox módon csökken a limfociták száma, ami a vérképben mint limfopénia mutatható ki. Kevésbé jól felismerhető, de állatkísérletekkel igazolt az immunsejtek pusztulása a nyirokszövetekben. A korábbi fertőzésre emlékező memóriasejtek hiánya okozza az úgynevezett immunamnéziát, aminek következtében a szervezet ismét fogékony lesz a betegségre, hiába volt már immunizált a kanyaró ellen.

Michael Mina (Princeton University) és kollégái most először szolgáltattak epidemiológiai bizonyítékot erre a hipotézisre. A kutatók Anglia/Wales, USA és Dánia kanyarós megbetegedéseinek számát hozták összefüggésbe az egyéb fertőző betegségek halálozási adataival. A kanyaró elleni védőoltás bevezetése előtti és utáni időszakot hasonlították össze. Az elvárásoknak megfelelően az oltás bevezetése után mindhárom országban visszaesett a kanyarós megbetegedések száma, és a halálesetek is megritkultak. Ez azt jelentheti, hogy a kanyaró elleni oltás más fertőző megbetegedés ellen is véd. Mivel azonban minden védelem kórokozó-specifikus, ez nem a kanyaró elleni védettség miatt következik be, inkább az immunamnézia elmaradása lehet rá magyarázat.

További számítások szerint az immunamnézia akár 28 hónapig is eltarthat, hatásai pedig jelentősek. Mina becslése szerint a csecsemők fertőző betegségek miatt bekövetkező halálának közel felét a kanyaró okozza. Az oltás ezzel szemben nem okoz immunamnéziát.

Más fertőző gyermekbetegségeket is vizsgáltak, de ehhez hasonló immunamnéziával egyéb esetekben nem találkoztak. Például a szamárköhögés elleni védőoltás bevezetése után nem változott a többi fertőző megbetegedés halálozási aránya, ami azt jelenti, ez a betegség nem hagy maga után átmeneti immungyengeséget.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.