hirdetés

A korábbi vesesérülés rontja a terhesség kimenetelét

agyobb a praeeclampsia és más terhességi szövődmények kockázata, ha a várandós kórelőzményében akut vesesérülés szerepel – figyelmeztet egy friss vizsgálat alapján a Journal of the American Society of Nephrology című lap.

hirdetés

A vizsgálatot vezető dr. Jessica Sheehan Tangren, a bostoni Massachusetts General Hospital (MGH) nefrológiai osztályának munkatársa szerint adataik arra hívják fel a terhesgondozást végző szülész-nőgyógyászok figyelmét, hogy fordítsanak nagyobb gondot várandósaik nefrológiai kórelőzményének alaposabb feltárására.

Akut vesesérülés (AKI, acute kindey injury) kapcsán felszaporodnak a káros bomlástermékek a véráramban, felborul a szervezet folyadékegyensúlya, és az állapot hatással lehet más szervek – például az agy, a szív és a tüdők – működésére is. A National Kidney Foundation adatai szerint az AKI az idősebb felnőttek körében a leggyakoribb, de előfordulhat gyermekeknél és fiatal felnőtteknél is. Az AKI leggyakoribb okai között szerepelnek a súlyos fertőzések (például szepszis), a vasculitis, az allergiás reakciók, az alacsony vérnyomás és a nagyobb sebészeti beavatkozások.

Bár köztudott, hogy az aktuálisan fennálló betegség növeli a terhességi szövődmények kockázatát, a korábbi kutatások nem tértek ki arra, hogy az anamnézisben szereplő AKI miként befolyásolja a terhességi kimeneteleket.

A kérdés megválaszolására a munkacsoport 24745 olyan nő orvosi dokumentációját tekintette át, akik 1998 és 2007 között az adott intézményben adtak életet gyermeküknek. Közülük 24640 nő kórelőzményében nem szerepelt vesebetegség (ők alkották a kontrollcsoportot), míg 105 várandósnál korábban AKI fordult elő, mely a terhesség előtti időszakra már teljes mértékben rendeződött.

A kontrollcsoporthoz képest a korábban AKI-n átesett várandósok körében (r-AKI, recovered AKI) jóval nagyobbnak találták a terhességi szövődmények előfordulási valószínűségét. Például a praeeclampsia a kontrollcsoport 4 százalékát, míg a r-AKI csoport 23 százalékát érintette.

Az r-AKI csoportba tartozó várandósok korábban szültek – átlagosan a 37,6. héten, szemben a kontrollcsoportban észlelt átlagosan 39,2 héttel, és gyermekeik körében nagyobb volt az intrauterin fejlődési elmaradás esélye is (15 százalék vs. 8 százalék).

Ezen túlmenően a szerzők azt találták, hogy r-AKI eseteiben nagyobb volt a császármetszési arány is (40 százalék vs. 27 százalék). Az esetleges torzító tényezők figyelembe vételét követően r-AKI eseteiben összességében 2,4 százalékkal nagyobb volt a bármely kedvezőtlen magzati kimenetel kockázata, míg a praeeclampsia vonatkozásában 5,9-szeres rizikót észleltek.

A szerzők egyelőre nem tudnak magyarázatot adni a kórelőzményben szereplő r-AKI és a kedvezőtlen terhességi kimenetelek közötti korrelációkra. Feltételezéseik szerint szerepet játszhat benne a kis ereknek a vesesérülés kapcsán bekövetkező károsodása, mely csökkenti annak esélyét, hogy a vese a terhesség alatt is megfelelően funkcionál.

„Tudjuk, hogy a vesék nagy változásokon esnek át a terhesség kapcsán, és az úgynevezett „renális stressz teszt” korábban fel nem tárt vesebetegséget jelezhet azoknál a nőknél, akiknek anamnézisben AKI szerepel” – magyarázza dr. Tangren.

Bár további kutatások szükségesek a mostani megfigyelések megerősítésére, a szerzők arra figyelmeztetnek, hogy korábbi AKI-t követően a várandósokat szorosabban nyomon kell követni terhességük alatt során – emeli ki a közlemény társszerzője, dr. Jeffrey Ecker, a MGH szülész-nőgyógyásza. Különösen nagy éberséggel kell figyelni a praeeclampsia korai jeleire ebben a betegcsoportban. Megválaszolásra vár, hogy korábbi AKI-t követően megfelelő beavatkozásokkal megelőzhető-e az olyan szövődmények kialakulása, mint például a praeeclampsia. Praeeclampsia szempontjából nagy kockázatú várandósok számára aszpirin szedését javasolják, de kérdés, hogy alkalmazható-e e preventív stratégia AKI szempontjából terhelő kórelőzmény esetén? Ezekre a kérdésekre is további kutatásokkal kell keresni a választ.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.