hirdetés

A leendő édesapák fogékonyabbak a depresszióra

A stressz és a rossz egészségi állapot összefüggésbe hozható az apai depresszióra való fogékonyságával a partner terhessége alatt.

hirdetés

Az antenatalis és a posztnatalis depresszió közismerten súlyos kimenetelű az anyáknál és rossz hatású a gyermekeikre. Ugyanakkor kevés adat ismert a leendő édesapák depresszióra való fogékonyságával és annak következményeivel a perinatális időszakban.

Egy nem régiben publikált, új-zélandi vizsgálatban a szerzők azt próbálták felmérni, hogy melyek azok a legfőbb rizikófaktorok, melyek összefüggésbe hozhatók az apai depresszióval a születést megelőző vagy azt követő időszakban.

Egy longitudinális, kohorsz vizsgálatba 3523 leendő édesapát vontak be, a szigetországi társadalom különböző rétegeiből. A vizsgálat résztvevőit 2009 és 2010 között randomizálták, akik egyébként családostól a „Growing Up In New Zealand” nevű életminőségi projektben is részt vettek.

A válaszadó 16-63 éves férfiak (átlagéletkora 33,2 év), a szülést megelőzően és az azt követő kilenc hónapban is komplett pszichiátriai interjún vettek részt, melynek része volt az Edinbourgh Postnatalis Depresszió Skála és a 9 részes „Patient Health Questionaire” is. Ezek olyan tünetbecslő kérdőívek, melyek a depressziós tünetképzés pszichopatológiájára fókuszálnak, előbbi esetében 12, utóbbinál 9 pont elérése szükséges a mentális zavarra utaló jelek kimondásához.

A vizsgálat során az antenatalis depresszióra való fogékonyság, tünetképzés a válaszadók 2,3%-ánál, 82 leendő édesapánál volt tetten érhető. Ezt egyértelműen összefüggésbe lehetett hozni a partner terhessége alatt átélt stresszel, valamint az eleve rossz egészségi állapottal. Utóbbi rizikófaktor önmagában egyből megduplázza a mentális zavar kifejlődési esélyét, míg előbbi kb. 38%-kal növeli azt.

 A posztnatalis depresszió válaszadók 4,3%-át, összesen 153 férfit érintett valamilyen mértékben. Legfontosabb rizikófaktorok szintén a terhesség alatt átélt stresszhatások és a gyenge általános egészségi kondíció voltak. További rizikónak számít, ha a gyermek születését követő időszakban az apa egészségi állapota nem mutat javulást, ilyenkor a mentális zavar kockázata triplájára nő, és az apa korábbi depressziós epizódja is növeli a betegség kialakulásának esélyét. A szomatikus és mentális komponenseken túl sokat számít a szociális státusz is. A tartós, legalább 9 hónapig fennálló munkanélküliség egyértelműen negatív hatású, csakúgy, mint az újdonsült szülők szétválása, ami a depressziós tünetek kifejlődésének esélyét hatszorosára növeli.

Összefoglalva elmondható, hogy a leendő apák depresszióra való fogékonyságát szignifikánsan növeli a partner terhessége során átélt stressz, valamint- nem meglepő módon, az eleve rossz szomatikus státusz. A születést követő 9 hónapban nagyobb az apai depresszió kialakulásának esélye, mint a szülés előttiben,és elsősorban a szociális tényezők miatt. A vizsgálat erősségei között említhető, hogy nagy esetszámmal dolgozott, a beválasztott személyekből kevés esett ki és jól reprezentálta az egyes társadalmi csoportok – beleértve az alacsony szocio-ökonómiai státuszban lévők - sérülékenységét.

A vizsgálat hosszútávú célja a leginkább veszélyeztetett édesapák kiemelésével és pszichiátriai intervenciójával a depressziós epizód elkerülése, melynek a társas, családi kapcsolatokra gyakorolt jótékony hatásait nem is kell részletezni, elegendő megemlíteni a gyermek fejlődésére gyakorolt direkt és indirekt hatásokat.

 

Forrás: Medpage Today

 

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.