hirdetés

Lancet Neurology

A motoros és kognitív funkciókat befolyásoló neuroplaszticitás elősegítése testmozgással Parkinson-betegeknél

Célirányos testedzési program és aerob tréning

A Parkinson-betegséget (PD, Parkinson’s disease) motoros tünetek (bradykinesia, rigiditás, tremor, testtartási nehézségek és poszturális instabilitás) és kognitív károsodás (frontális lebeny végrehajtó funkcióinak zavara) egyaránt jellemzi. Egészséges személyeknél a motoros teljesítmény a mozgás akaratlan (automatikus) és akaratlagos (kognitív) kontrollja közötti interakciótól függ. PD esetén a dopamin (DA) mennyisége már a korai szakaszban csökken a dorzális agyalapi magvakban, melynek következménye a motoros mozgások automatikus kontrolljának csökkenése és kognitív (homloklebenyi) kontrolljának erősödése. Ennek eredményeként a PD-ben szenvedő betegek nagyobb kognitív erőfeszítéssel képesek megoldani mind a motoros, mind a kognitív feladatokat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.