hirdetés

A nem invazív kozmetikai beavatkozások mellékhatásai

Az amerikai MAUDE adatbázisból származó adatok feldolgozása szerint a cryolipolysis teszi ki a mellékhatásokkal járó non-invazív kozmetikai beavatkozások jelentős részét.

hirdetés

Az Egyesült Államokban 2011 és 2019 között az ötszörösére növekedett a nem invazív alak-formáló beavatkozások száma, részben a fejlettebb technika és az új orvosi eszközök, valamint a szociális média által jelentősen befolyásolt fogyasztók elvárásai miatt – írták közleményükben Dr. Young Lim (bőrgyógyász, Massachusetts General Hospital, Boston) és munkatársai.

Ugyanakkor, a piacra kerülés előtt sok új orvosi eszköz ritka, vagy késői mellékhatásairól nem állnak rendelkezésre adatok. Az amerikai Food and Drug Administration 1991-ben indította el a MAUDE adatbázist, melyben a gyártók, a betegek, az egészségügyi személyzet által megfigyelt működési hiányosságok, súlyos sérülések, és a készülék által okozott halálozás is szerepel.

A közlemény szerzői a MAUDE (Manufacture and User Facility Device Experience) adatbázisból a nem invazív testkontúr technológiákkal összefüggő mellékhatásokat dolgozták fel a betegek érdekében. A Lasers in Surgery and Medicine c. folyóiratban megjelent közleményben a 2015 és 2021 között megjelent 723 orvosi beszámolót (MDR-t) értékelték: ezek között 660 volt „nem invazív testkontúr” beavatkozás, 55 cellulitis kezelés és 8 izom-stimuláció. A beszámolók közül 515 (71,2%) 2021-ből, 64 (8,8%) 2019-ből származott.

A nem invazív testkontúr beavatkozások leggyakoribb mellékhatása a paradox hyperplasia volt 73,2%-kal, ilyenkor a cryolipolysis területén plusz zsírszövet alakult ki. Az összes paradox hyperplasia és a 47 hasi sérvképződés a Cool/Sculpturing készülék használata után alakult ki.

A cellulitis-kezelések utáni leggyakoribb (55-ből 11, 20 %) orvosi beszámoló hegek és keloidok keletkezését írta le. Az orvosi beszámolók 47%-a (az 55-ből 26 eset) káros mellékhatást tapasztalt a Cellfina subcisio után, benne 9 hegesedés- és keloid esettel.

Az izom-stimuláció 8 mellékhatása közül 3 égést mutatott ki, 2 fájdalmat írt le, egy-egy elektromos ütést, urticariát és arrythmiát közölt.

A közlemény szerzői hangsúlyozzák, hogy egyre szaporodik a nem invazív kozmetikai beavatkozások iránti igény, de a mellékhatásokról nem sok szó esik az olyan meglévő adatbázisok ellenére sem, mint a MAUDE.

A paradox hyperplasiát először 2014-ben, mint a cryolipolysis káros következményét közölték, aminek pathofiziológiája ismeretlen, és több férfit érint, mint nőt. Előfordulásának mértéke változatos, kezelésére újabban a „rásegítéssel végzett” liposuccio javasolt, de súlyos esetben műtéti „abdomino-plasztikára” is szükség lehet.

Az eredmények ugyanakkor számos okból korlátozottak, ugyanakkor a MAUDE az egyre növekvő non-invazív kozmetikai piacon a mellékhatások katalogizálásával informálni tudja a betegeket és a szolgáltatókat a hatásosság és a biztonságosság maximalizálása érdekében. Az adatbázis mérete és volumene bepillantást enged a valódi történésekbe, de ehhez az is szükséges, hogy a gyártók és a klinikusok is pontos, up-to-date adatokkal járuljanak hozzá az adatbázishoz.

Több eljárás több komplikációt jelent

A minimális és non-invazív kozmetikai beavatkozások bővülése kapcsán a klinikusoknak egyre több beteg egyre több komplikációjával kell szembenézniük – mondta Dr. Jaqueline Watchmaker (Scottsdale, Arizona). A szolgáltatóknak jobban tisztában kellene lenniük az eljárások potenciális mellékhatásaival, hogy pontosan meg tudják beszélni ezeket a betegekkel és optimalizálni tudják a betegek biztonságát. Ilyen szempontonból is nagyon fontos volt ez a vizsgálat.

Kissé meglepő, hogy a 723 beszámolóból 515 a 2021-es évből származik. A szerzők szerint ebben a növekedésben szerepe lehet a pandémia alatti rugalmasabb munkabeosztásnak és az emberek fokozott súlygyarapodásának továbbá a MedSpas (orvosi szépségipar) utóbbi időben bekövetkezett bővülésének.

Sok beteg úgy gondolja, hogy a nem-invazív, vagy minimálisan invazív beavatkozások veszélytelenek, pedig ez a vizsgálat is rávilágít arra, hogy ezek a beavatkozások is komplikációkkal járhatnak. A klinikusokat és a betegeket még a kezelések előtt fel kell világosítani a potenciális mellékhatásokról. Nagyon fontos, hogy a klinikusok jelentsék a mellékhatásokat a MAUDE adatbázis számára, így pontos adatokat kapunk a valódi kockázatokról.

Forrás:

Splete H. Study reviews adverse event reports for noninvasive cosmetic procedures. Medscape Medical News. August 26, 2022.

Lim Y, Wulkan A, Avram M. FDA MAUDE database reported adverse events on noninvasive body contouring, cellulite treatment, and muscle stumilation from 2015 to 2021. Lasers Surg Med 2022;1-6.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.