hirdetés

A nemi identitás biológiai alapjai

Az ezredforduló óta világszerte számos neurológiai és genetikai kutatás indult azzal kapcsolatban, hogy miért érezzük magunkat férfinak vagy nőnek.

hirdetés

Bár az elmúlt években elkezdett megváltozni a transzgender emberekkel kapcsolatos többségi nézőpont, és a genderjogok a politikai viták kereszttüzébe kerültek, még ma is igen keveset tudunk arról, hogy mi a gender-identitás biológiai alapja, írja a témát alaposan körüljáró The Scientist-cikkben Shawna Williams. Különösen a gender diszfória biológiai alapjait fMRI-vel tanulmányozó vizsgálatok szaporodnak, amelyek révén a transz- és ciszgender személyek agyának struktúra- és funkcióbeli különbségeit akarják azonosítani, és megérteni, mi lehet a háttérben, ha valakinek az a meggyőződése, hogy nemi identitása nem azonos a születési nemével. Mint Williams kifejti, a gender diszfória biológiai alapjainak feltárása sokkal szélesebb érdeklődésre is számot tart: megfejthetjük általa az ember nemi identitásának biológiai alapját általános értelemben is.

A születési nem és a nemi identitás különbözőségének egyik legnevesebb szakértője az amsterdami VU University Medical Center idegkutatója, Baudewijntje Kreukels, aki a The Scientist-nek adott nyilatkozatában kifejti: fontos, hogy ne csak akkor fogadjuk el valóságosnak a gender diszfóriát, ha megtaláljuk a hozzá társuló különbségeket az agyban, azonban az ilyen típusú kutatások hasznosak azoknak a transzgender embereknek is, akik szeretnék megérteni állapotuk biológiai hátterét.

A biológiai háttér magyarázatában elterjedt egyik hipotézis szerint (developmental mismatch) a méhben a nemi szervek fejlődése és az agy szexuális differenciálódása eltérő ütemben zajlik, és ez lehetővé teszi, hogy eltérő irányba forduljon a test és az agy. E hipotézis gyökerénél az az elképzelés található, hogy a gender (az az érzés, hogy milyen nemű vagyok) már intrauterin kialakul. Az 1980-as évekig ezzel szemben sok kutató inkább azt vallotta, hogy a fiúk és a lányok közötti viselkedésbeli különbségeket pusztán az okozza, hogy eltérő szociális normák szerint neveljük fel őket – ennek az elképzelésnek a legismertebb képviselője a pszichológus John Money volt, aki odáig ment, hogy kijelentette: a pénisz rendellenességével születő fiúcsecsemők sikeresen felnevelhetők lányként a pénisz sebészi eltávolítása és hormonterápia segítségével; mindazonáltal, Money betegei közül a beavatkozásnak legalább egy esetben drámai következményei lettek: a csecsemőkorban átalakított személy serdülőkorában visszatért a férfi identitáshoz, majd később öngyilkosságot követett el.

Napjainkban már jól dokumentáltak az agy nemi különbségei, habár még ma is hatalmas vita övezi, hogy ezek milyen arányban erednek a biológiai, illetve a társadalmi faktorokból. A már említett „hibás fejlődési párosítás” (developmental mismatch) elmélete kétféle adatbázisra épít, az egyik állatkísérletes, a másik humán vizsgálatokból származik. Az állatkísérletek bebizonyították, hogy a nemi szervek és az agy in utero különböző stádiumban nyerik el maszkulin vagy feminin jellegüket, míg a humán vizsgálatok kimutatták, hogy a transzgender emberek agya számos régióban jobban hasonlít azoknak a ciszgender embereknek az agyára, akik ugyanolyan neműek, mint amilyen neműnek a transzgender emberek érzik magukat (összehasonlítva a transzgender emberek születési nemével megegyező ciszgender emberek agyával).

A gender identitás idegtudományi kutatásának egyik úttörője, Dick Swaab (Netherlands Institute for Neuroscience) transzgender nők agyának boncolásával már az 1990-es években kimutatta, hogy a szexuális viselkedésben fontos szerepet játszó, szexuálisan dimorf limbikus agyi területnek, a stria terminális ágymagjának mérete (Bed Nucleus of the Stria Terminalis, BNST) sokkal inkább a ciszgender nőkére hasonlít, és nem a ciszgender férfiakéra (J.-N. Zhou et al.: A sex difference in the human brain and its relation to transsexuality; Nature). Az újabb vizsgálatok pedig nemcsak a transzgender emberek agyi struktúráit mutatják hasonlóbbnak a megélt nemükkel azonos nemű emberek agyi struktúráival, de a funkcionális hasonlóság is egyre nyilvánvalóbb. Egy példa: korábbi vizsgálatok bebizonyították, hogy a térbeli orientációs feladatoknál a nők és a férfiak különböző agyterülete aktív, ezt követően Julie Bakker (Netherlands Institute for Neuroscience) kimutatta, hogy a transz fiúk agya ugyanolyan aktivitási mintázatot mutat a térbeli orientációs feladatok megoldása során, mint a cisz fiúké.

Más vizsgálatok arra utalnak, hogy egyes sajátosságokban a transzgender agy a nőkre, illetve férfiakra jellemző agy között helyezkedik el, így pl. Georg Kranz, a Medical University of Vienna idegkutatója diffúziós MRI-vel azt mutatta ki, hogy az agyak sorba rakhatók a fehérállomány mikrostruktúrája szerint: a ciszgender nők agyában a legnagyobb az átlagos diffúzivitás, középen helyezkedik el a transzgender nők és férfiak agya, majd a cisz férfiaké következik. Mindazonáltal egyelőre még nem teljesen világos, mit is reprezentál fiziológiailag az átlagos diffúzivitás. Kranz hozzáteszi: a rendelkezésünkre álló bizonyítékok azt támasztják alá, hogy az identitás biológiailag meghatározott.

Mindazonáltal olyan eredmények is vannak, amelyek kétségbe vonják a pusztán biológiai magyarázat létjogosultságát, így aláássák a „hibás fejlődési párosítás” hipotézisét. Egy 2015-ös vizsgálat szerint pl. a transzgender emberek hipotalamusza és cerebelluma (a szürkeállomány mérete és eloszlása) inkább a születési nemükkel megegyező nemű emberek hipotalamuszára és cerebellumára hasonlít (E. Hoekzema et al.: Regional volumes and spatial volumetric distribution of gray matter in the gender dysphoric brain,” Psychoneuroendocrino), míg egy 2016-os tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a ciszgender nő, a transzgender nő, a ciszgender férfi és a transzgender férfi mind-mind külön kortikális fenotípus (A. Guillamon et al: A review of the status of brain structure research in transsexualism, Arch Sex Behav). A „hibás fejlődési párosítás” hipotézis ellen szól az a vizsgálat is, ami szerint a transzgender nők egyformán jól képesek azonosítani a férfi és női hangokat, míg a ciszgender emberek a velük ellenkező nemű emberek hangját könnyebben azonosítják (Junger et al.: More than just two sexes: the neural correlates of voice gender perception in gender dysphoria, PLOS ONE).

Mint a már idézett idegkutató, Kreukels leszögezi: a gender identitás valószínűleg összetett jelenség, ami biológiai, pszichológiai és szociális hatóerők kombinációja következtében alakul ki. Ezt támasztja alá Ivanka Savic (Karolinska Institute) idegkutató is, aki fMRI-vel kimutatta, hogy míg a szürkeállomány teljes térfogata nagyobb, a test érzékelését mediáló agyi régióké (talamusz, putamen) kisebb a transzgender nőkben, mint a ciszgender kontrollokban, továbbá a transzgender nőkben gyengébbek az én-érzést közvetítő neurális hálózatok.

Az eredmények értelmezését tovább nehezíti, hogy a felnőtt agynak nagy a plaszticitása, így nem tudjuk, a megfigyelt különbségek mikor alakultak ki, ahogy az sem biztos, hogy a korrelációk oki kapcsolatot jelentenek-e. Már transzgender fókuszú genetikai vizsgálatok is indultak (ENIGMA Consortium), amelyek az említett strukturális és funkcionális agyi különbségekre gyakorolt genetikai hatásokat akarják feltárni.

Számos további kérdésben is folyik a vizsgálódás, így pl. kutatják, hogy a férfiból nővé alakuló transzszexualitás ugyanaz a folyamat-e, mint a nőből férfivé alakuló, vagy különböző mechanizmusok állnak a hátterében; különböző-e a különböző szexuális irányultságú (homo-, ill. heteroszexuális) transzgender emberek agya, illetve hogy van-e különbség azok között, akiknél a gender diszfória egészen kiskorban, serdülőkorban vagy felnőtt korban manifesztálódott, továbbá, hogy a cisz és transz emberek agya között kimutatott különbségek hormonkezelés után is megmaradnak-e. A hormonkezelés hatását eddig vizsgáló néhány tanulmány a cortex és a hipotalamusz vastagodását, ill. vékonyodását mutatta ki (tesztoszteron, ill. antiandrogén kezelés), és egy tavalyi eredmény arra hívta fel a figyelmet, hogy a hormonkezelés olyan agyi régiókat is befolyásol, amelyekről korábban nem is sejtettük, hogy érzékenyek a nemi szteroidhormonok hatására (az arc- és testfelismerésben közreműködő fusiform gyrus, illetve a motoros kontrollt végző cerebellum (Müller és munkatársai, Neuroendocrinology).

Összefoglalóan elmondható: a gender diszfória biológiai gyökereinek megértése még messze van, és mint az az emberi tapasztalat számos más területén is jellemző, a nemi identitást meghatározó neurális mechanizmusok továbbra is rejtélyesek, azonban a tudomány már elkezdett kapaszkodókat találni a megértéséhez.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.