hirdetés

A nőgyógyászati daganatok korai felismerése

Összetett vizsgálatokkal a nehezen kimutatható petefészek- és méhtestrák is korai stádiumban felismerhető.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A méh és a petefészkek vizsgálatára eddig használt eljárások (pl. transzvaginális ultrahang) részint invazívok, részint sokszor adnak téves pozitív eredményt és nem alkalmasak tömeges szűrésre. A méhnyakrák korai felismerésére rutinszerűen alkalmazott Papanicolaou (Pap) teszttel párhuzamosan végzett egyéb tesztekkel (PapSEEK) ki lehet mutatni az olyan, korai formában nehezen felismerhető betegségeket is, mint az endometriumrák vagy a petefészekrák. Az eljárás lényegét a Science Translational Medicine 2018. március 21.-i számában jelentették meg.

A kutatást vezető Dr. Yuxuan Wang szerint (Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, Maryland) a PapSEEK próba a nőgyógyászati daganatok szűrésének új távlatait nyitja meg. Mint arról már az otszonline-on is beszámoltunk (Daganatkimutatás vérből) a  szerzők egy része az év elején a Science-ben már megjelentetett egy tanulmányt a 8 gyakran előforduló emberi daganat korai felismerésére szolgáló CancerSEEK- tesztről (Cohen JD, Lu Li, Yuxuan Wang, et al. Detection and localization of surgically resectable cancers with a multi-analyte blood test. Science. 18 Jan 2018;eaar3247). A CancerSEEK-ben 16 gén keringő tumor-DNS-ének és 8 fehérje-biomarkernek (CEA, CA-125, Ca 19-9, prolactin, hepatocyta növekedési faktor, osteopontin, myeloperoxidáz, metalloproteináz 1 szöveti gátlója) mérésével átlagosan 70%-ban sikerült kimutatni nyolc gyakoribb daganatos betegséget (a szenzitivitás ovárium tumorokban 98%-os, emlőrákban csak 33%-os volt).

A PapSEEK vizsgálatba 656 ismert endometrium-, ill. ovárium-daganatos nőbeteget és 1002 egészséges nőt vontak be. A nyakcsatornából Pap-kenetet vettek, tartósító oldatba mártották, majd a klasszikus citológia, valamint a PapSEEK próba számára keneteket készítettek. A levett sejtekből érzékeny polimeráz láncreakció (PCR) hiba-redukciós technológiával (Safe Sequencing System) 18 gén mutációit, valamint az aneuploiditást keresték. A 18 gén analízisével az endometriumrákot az esetek 81-93%-ában, a petefészekrákot az esetek 33-63%-ában sikerült kimutatni és egészségesekben gyakorlatilag nem volt fals pozitív eredmény (0%-1,4%). A

A módszer érzékenységét később két különböző módszerrel kísérelték meg növelni: az egyik az u.n. Tao mintavételi eszköz használata, amellyel a méh magasabb területéről, a tumorokhoz közelebb eső helyről is mintát lehet venni, a másik a folyékony biopsziával levett keringő tumor DNS-ek mutációs analízise. A 328 endometriumrákban szenvedő nőbeteg a Pap-kefével vett anyagában átlagosan 81%-ban sikerül a daganat kimutatása (korai endometriumrákban 78%-ban, előrehaladottabb formákban 89%-ban). A PTEN és a TP53 voltak a leggyakoribb mutációk: 64% illetve 41%-ban. A 245 petefészekrákos nőbetegnél csak átlagosan 29%-ban igazolta a tumort a Pap-teszt (korai- és előrehaladottabb esetekben 28%-, ill. 30%-ban). Itt a TP53 volt a leggyakrabban mutálódott gén (74%). Aneuploiditás endometrumrákban 38%-ban, ováriumtumorban 11%-ban volt kimutatható a Pap-kenetekből. Ha a Pap kenetek és a PapSEEK teszt értékeit összegezték, akkor az endometriumrákot 81%-ban, a petefészekrákot 33%-ban tudták kimutatni. A vizsgált 714 egészséges nőnél csak 1,4%-ban volt pozitív a PapSEEK próba, ami igen nagy specificitást jelent (~99%).

Tao eszközzel 123 endometrium-tumoros, 51 ovárium-tumoros és 125 egészséges nő méhéből vettek anyagot. Evvel a módszerrel a PapSEEK próba az endometrium-daganatot 93%-ban, az ovárium daganatot 45%-ban mutatta ki. Mutációk a Pap-kefével vett anyagokkal azonos arányban fordultak elő. Egészségeseknél egyetlen Tao-val vett anyag sem volt pozitív, ami 100% specificitást jelentett. 83 ovárium-tumoros betegnél plazmamintákat is vettek. Ha legalább két módszert használtak, ovárium-tumorok esetén 63%-ra nőtt a találati arány.

A szerzők ugyanakkor megjegyezték, hogy nagy prospektív vizsgálatokkal kellene az eredményeket igazolni. A Tao-kefe az egész endometrium-üregből képes mintát venni a miometrium megsértése nélkül, anélkül, hogy mintát venne a hüvelyből, vagy a nyakcsatornából. Az eljárás fájdalmatlan, járóbeteg-rendeléseken használható. Az eszközt az FDA is befogadta. Kérdés, hogy a PapSEEK próbával pozitívnak bizonyult esetekkel mi legyen a továbbiakban. Természetesen a PapSEEK költségei lényegesen meghaladják a szokásos Pap-kenet költségeit, de nem drágábbak, mint a kolonoszkópia, a mammográfia, vagy a CT. 

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News

2. Science Translational Medicine 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.