hirdetés

Daganatkimutatás vérből

Egy vérvizsgálattal a legfontosabb nyolc daganat kimutatása esetleg már korai stádiumban is lehetséges.

hirdetés

A Johns Hopkins Kimmel Cancer Center (Baltimore, Maryland) intézet kutatói szerint egy CancerSEEK-nek nevezett új vérvizsgálattal ki lehet mutatni nyolc rosszindulatú daganat jelenlétét; az USA rákhalálozásának 60%-át okozó daganatok, így a petefészekrák, a májdaganat, a nyelőcsőrák, a hasnyálmirigyrák, a gyomorrák, a vastag- és végbélrák, a tüdőrák és az emlőrák már igen korai stádiumban felismerhető.

Az új vizsgálat során 16 génből származó keringő daganat DNS-t (ctDNS-t) és 8 fehérje biomarkert mérnek, és a kapott adatokat számítógép értékeli. A vérminta alkalmas lesz olyan kis méretű daganatok kimutatására, amelyek esetén a műtét önmagában is elégséges, illetve olyan kevéssé előrehaladott stádiumú daganatok észlelésére, amelyek esetén a sebészi és gyógyszeres kezelés kombinációja végleges gyógyulást eredményez. A korai felismerés mindenképpen a beteg hasznára válik.

A nagynevű Science folyóiratban 2018. január 18.-án online megjelent közlemény egyelőre csak bemutatja a CancerSEEK elveit és eredményeit, de azok igazolásához kiterjedt vizsgálatok szükségesek. Minden esetre a vizsgálat ára kevesebb, mint 500 USD, ami alakmazhatósága esetén lehetővé teszi széleskörű használatát.

A Hopkins intézet kutatói először sokszáz génnel és 41 fehérje biomarkerrel próbálkoztak, de végül a használható jelzőmolekulák száma 16 génre és 8 fehérje markerre szűkült. Dr. Cristian Tomasetti készítette a vizsgálat értékeléséhez szükséges algoritmust. A 8 fehérje biomarker a következő: CA 125, CEA, CA 19-9, prolaktin, hepatocita növekedési faktor, oszteopontin, mieloperoxidáz, a metalloproteináz 1 szöveti inhibitora.

A plazmából nyert tisztított DNS-t multiplex polimeráz láncreakcióval (PCR-rel) sokszorozták meg. 1005 különböző stádiumú daganatban szenvedő beteget (átlagos életkoruk 64 év) vizsgáltak, I stádiumban volt a betegek 20%-a, II stádiumban a 49%-a és III stádiumban 31%-a. A kontroll csoportba 812 egészséges személyt vontak be (átlagos életkoruk 55 év volt).

I stádiumban 43%, II stádiumban 73%, III stádiumban 78% volt a CancerSEEK átlagos szenzitivitása, de I stádiumú májdaganatban 100%-ban, nyelőcsődaganatban csak 20%-ban volt érzékeny az eljárás. A nyolc említett daganatot átlagosan 70%-ban kimutatta a vérvizsgálat, a petefészekrákot 98%-ban, az emlőrákot viszont csak 33%-ban. Az eljárás specificitása egészen kiváló: több mint 99%-os, hiszen a 812 egészséges kontroll esetén csak 7-nél jelzett valamilyen daganatot.

A 626 pozitív esetből 83%-ban két szervet, 63%-ban a valódi egyetlen kiindulási szervet jelölte meg az algoritmus. A kutatók szerint „mivel a driver génmutációk rendszerint nem szövetspecifikusok, a lokalizációra utaló legtöbb információt a fehérje biomarkerekből nyertük: a legpontosabb információt a kolorektális daganatokban kaptuk (84%-ban), a tüdődaganatokban jóval kevésbé utalt az eredmény a lokalizációra (39%-ban)”.

Természetesen egy ilyen vérvizsgálat pl. bél- és emlődaganatokban nem pótolja az egyéb vizsgálatokat, de kiegészítő adattal szolgálhat. A tanulmány egyik fő korlátja maga az a tény, hogy ismert daganatos betegeket vettek a vizsgálatba, ezért nehéz megítélni a vizsgálat szűrésre való alkalmasságát. Dr. Lance Liotta (George Mason University in Manassas, Virginia) szerint a rákkal összefüggő fehérjék szövetkárosodást, pl. arthritises gyulladást is jelezhetnek. Dr. Daniel Hayes (University of Michigan Comprehensive Cancer Center) szerint egy szűrésre használt vizsgálat specificitása igen fontos: el kell tudni különíteni a rákot a nem rákos állapottól, és meg kell tudni különböztetni az egyik érintett szövetet a másiktól. Ráadásul a tanulmány egészséges kontrollokat használt, márpedig a szűrni kívánt átlag-populáció nem feltétlenül egészséges: gyulladásos és egyéb betegségek miatt igen ingadozóak lehetnek a fehérje markerek értékei.

A tanulmányhoz több szakértő is hozzászólt a Science Media Center website-ján keresztül. Dr. Nicholas Turner (molekuláris onkológus, Institute of Cancer Research, London) szerint a módszer az átlagos népesség szűrővizsgálatára még nem látszik alkalmasnak, és az sem igazolt, hogy javítana a betegség kimenetelén. Dr. Paul Pharoah (University of Cambridge) szerint nagy érdeklődéssel várjuk a folyékony biopsziás eredményeket. A rákos sejt DNS-e mutálódik, ez a mutáns DNS a keringésbe jut (ctDNS), és szekvenálással kimutatható. Számos tanulmány igazolta, hogy egy fennálló daganat, vagy a korábbi daganat kiújulása esetén ezek a keringő tumor-DNS-ek kimutathatóak, azt viszont nem tudjuk, hogy már a tünetek megjelenése előtt is detektálhatzó mennyiségben jelen vannak-e a vérben, tehát nyújtanak-e lehetőséget a valódi szűrésre. A fehérje biomarkerek jelzik a daganatokat, de közülük egyik sem alkalmas a tünetmentes daganatok szűrésére – kivéve talán a PSA-t. A vizsgált daganatok 80%-a II. és III. stádiumban volt, az I. stádiumú daganatokban viszont a módszer szenzitivitás csak 40% körül volt.

A Hopkins Intézet kutatói – az e célra adományokból összegyűlt 50 millió USD-ből 65 és 75 év közötti asszonyok tízezrein indítanak vizsgálatot a módszer igazolására. 

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Oncology

2. Science

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.