hirdetés

A vér, mint folyékony biopszia

A daganatos megbetegedések sikeres kezelésének kulcsfontosságú eleme a korai felismerés, ezért egyre kiterjedtebb kutatás folyik a daganatból a vérbe jutó anyagok kimutathatóságára.

hirdetés

A daganatos megbetegedések száma a WHO szerint a következő két évtizedben várhatóan 70%-kal fog növekedni (WHO Cancer Reports 2014). A terápiás lehetőségek rohamos fejlődése mellett rendkívüli fontosságú a korai felismerés lehetőségeinek kimunkálása, hisz a tünetek jelentkezésekor, a daganat már rendszerint régóta növekszik a szervezetben (az angol Cancer Research UK 2014-es adatai szerint az esetek 46 százaléka), így kései, előrehaladott stádiumban kerül felismerésre amikor ráadásul a rákos sejtek már valószínűleg számos genetikai változatot hoztak létre, ami megnehezíti a megfelelő terápia kiválasztását.

Napjainkban a tumor diagnosztika az invazív eljárással nyert szövettani és molekuláris vizsgálatokkal diagnosztizáljuk, ami lehetőséget nyújt a célzott terápia kiválasztását segítő genetikai vizsgálatok elvégzésére is. De ehhez radiológiai módszerekkel kimutatható daganat szükséges és az elengedhetetlen, hogy a mintavétel során eltaláljuk a daganatos sejteket.

A daganatokat nemcsak fokozott osztódás, hanem a normálisnál magasabb sejtpusztulási ráta is jellemzi, és a széteső tumorsejtekből kiszabaduló, a keringésbe bekerülő DNS (cirkuláló tumor-DNS vagy ctDNS)  azonosításával elvileg információt nyerhetünk a daganatról. A vérminta mint „folyékony biopszia” ideális helyettesítője lehetne a daganatból szúrás vagy műtét útján kinyert hagyományos szövetmintának.  A kisméretű daganat azonban kevés keringő DNS-t bocsát ki, amit igen nehéz megtalálni az összes keringő szabad DNS között, és a keresést az is nehezítheti, hogy a daganat ismerete nélkül nem tudhatjuk, melyek azok a genetikai elváltozások, amelyek a tumor-DNS-t megkülönböztetik a jóval nagyobb mennyiségben jelen lévő, nem tumoros keringő DNS-től.

A daganat csekély mennyiségű DNS-ből való kimutatására akkor kínálkozik a legjobb lehetőség, ha tudjuk, hogy a daganatsejtek milyen genetikai elváltozást hordoznak. A KRAS gén elváltozása például leginkább a tüdő, a hasnyálmirigy és a vastagbél rákjaira jellemző, de például a p53 gén mutációit hordozó keringő DNS-ek szinte bármilyen daganat esetén előfordulhatnak.

A tumorra jellemző mutációk sok esetben információt adnak arról, hogy a beteg egy adott kezelésre reagálni fog-e (például a gefitinib  az EGFR-mutációt hordozó nem kissejtes tüdőrákok esetén hatékony). Ugyanilyen lényeges, hogy a vérbe kiszabaduló tumor-DNS segítségével követhetővé válik a daganat genetikai jellemzőinek változása a kezelés hatására. A vér ctDNS-frakciójában új, rezisztenciát jelző mutációk jelennek meg, ezek elemzése segíthet a következő kezelés kiválasztásában.

A daganatok nem csak mutációkkal igyekeznek terjedésüket elősegíteni és a gyógyszerek pusztító hatását elkerülni, hajlamosak egy-egy kromoszómaszakaszuk elvesztésére, vagy megsokszorozására. A vérben keringő összes DNS-t feltérképezésekor a vártnál magasabb vagy alacsonyabb mennyiségben előforduló DNS szakaszok is daganat jelenlétére utalhatnak.

Nemcsak a széteső tumorsejtek DNS-e kerül a vérbe, hanem olykor teljes, élő ráksejtek is a keringésbe sodródnak, amelyek a mutáns DNS-hez hasonlóan kiemelhetőek és összegyűjthetők. Hasonlóan értékes információt szolgáltathatnak a vérlemezkék, amelyek a daganat közelében elhaladva RNS-darabkákat gyűjtenek be a tumorsejtektől. A daganatsejtekről lefűződő apró sejthártyatasakok, az exoszómák pedig mintegy mintát vesznek a sejt DNS-, RNS- és fehérjeállományából, és a már sikerült hasnyálmirigyrákos és egészséges emberek vérmintáit pusztán a keringő exoszómák fehérjetartalma alapján elkülöníteni.

Bár a ctDNS-tesztek érzékenysége és pontossága még sok kívánnivalót hagy maga után, a többi keringő tumorszármazék diagnosztikus célú azonosítása pedig még gyerekcipőben jár, már most jól látható, hogy a vérnek mint folyékony biopsziának idővel egyre nagyobb lesz a szerepe a daganatos betegségek kezdeti felismerésében és kezelésük követésében.

 

Forrás:

1. New Scientist 

2. MTA közlemény 

 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.