hirdetés

Tüdőrákteszt nyálból

A belátható jövőben bevethető lesz az az új vizsgálat, ami kimutatja a nyálból a tüdőrák biomarkereit.

hirdetés

Az új, nem invazív "folyékony biopszia"segítségével a keringő tumor DNS-ek nyálból gyorsan és olcsón kimutathatók. Az  American Association for the Advancement of Science (AAAS) 2016-os találkozóján  dr. David T. W. Wong (School of Dentistry, University of California, Los Angeles) mutatta be annak az EFIRM (electric field–induced release and measurement) berendezésnek a prototípusát, amellyel kimutathatóak a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) biomarkerei a nyálban.

A berendezéssel a NSCLC-s betegek nyálában a leggyakoribb EGFR mutációk mutathatók ki, melyekkel rendelkező betegek a tirozinkináz-inhibítorokkal (TKI) -gefitinibbel (Iressa, AstraZeneca) vagy erlotinibbel (Tarceva, Genentech/Roche) eredményesen, 1-1,5 éves túlését biztosítva - kezelhetők.

A módszer nem csak a nem kissejtes tüdőrák biomarkereinek kimutatására alkalmas, hisz a keringő tumor DNS-ek más ráktípusokban is előfordulnak. A dr. Wang vezette kutatócsoport már vizsgálja is a száj-garatüregi rákok mutációjának azonosításában.

A vizsgálat nem csak noninvazív, hanem gyors (a nyál begyűjtése 1-10, analízise 10 percnél kevesebb időt vesz igénybe) és olcsó is (becslések szerint ára 25 dollár körül lesz). Aki már átesett biopszán tudja, hogy az nem kellemes, a mintában található mutációk genetikai analízise hetekig tart és a költségek is tetemesek. Azonban a fejlesztők ara figyelmeztetnek, hogy a kellő adatok hiányában az EFIRM teszt nem diagnosztikus,  nem helyettesítheti a biopsziát, csupán a tünetekkel rendelkező betegek szűrésének és kockázatbecslésének egyik lehetséges eszköze.

A hatósági jóváhagyáshoz szükséges klinikai vizsgálatokat ez év közepén indítják Kínában, majd Taiwanon, azért ott, mert a tüdőrák és az EGFR driver onkogén előfordulása Ázsiában háromszor gyakoribb, mint a , de természetesen a vizsgálatokat a világ más országaira is ki szeretnék terjeszteni, 2017 elején.

A noninvazív folyékony biopszia lehetőségét számos kutató sok-sok éve keresi és a keringő tumorsejtek alkalmazása is egyre inkább a rákkutatás előterébe kerül.

Jelenleg is nagy erőkkel folyik a kutatás, mert a tudósok úgy vélik, hogy a keringő tumor DNS-ek kimutatása nem csak a szűrésben és diagnózisban, hanem a kezelésre adott válasz nyomonkövetésében, a minimális reziduális betegség és a célzott terápiák során létrejövő rezisztens mutációk észlelésében is igen hasznos segítséget nyújthat.

Egy közelmúltbeli kutatás (http://www.medscape.com/viewarticle/856766) például kimutatta, hogy az áttétes, kasztráció-rezisztens prosztatarákban szenvedő betegek egysejt analízisével a daganat heterogenitása megbecsülhető, és ez segítheti a terápiás döntéshozatalt. 

A legtöbb jelenlegi kutatás azonban a vérből és nem a nyálból történő keringő tumor DNS kimutatásának lehetőségeire fókuszál.

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.