Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-02-01

Teszttel azonosíthatóak azok a II-IV. stádiumú, reszekálható vastag- és végbélrákban szenvedő betegek, aki számára előnyös lehet az adjuváns kemoterápia.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-09-02

Egy új tanulmány szerint a vérben lévő áttéti daganat DNS-ének vizsgálata az egyes betegekre jellemző információkat nyújthat, melyek segítségével a kezelőorvos még inkább személyre szóló kezelést írhat elő.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-05-30

A sejtmentes, keringő tumor DNS (ctDNA) észlelése nagyon értékes eszköz lehet a hepatocelluláris carcinoma (HCC) kimutatására és monitorozására – különösen a progresszió észlelésére.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-08-29

A vérben lévő sejtmentes DNS vizsgálata a jövőben egyre több szakterületen lesz alkalmazható a diagnózis felállítására és a terápia nyomon követésére.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-03-02

Egy vérvizsgálattal a legfontosabb nyolc daganat kimutatása esetleg már korai stádiumban is lehetséges.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-10-18

A folyadékbiopsziából történő keringő tumor-DNS vizsgálat non-invazív lehetőséget teremt a tüdőrákok pontos nyomonkövetésére.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-06-13

A daganatos megbetegedések sikeres kezelésének kulcsfontosságú eleme a korai felismerés, ezért egyre kiterjedtebb kutatás folyik a daganatból a vérbe jutó anyagok kimutathatóságára.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-01-14

Egy új vérvizsgálat során egyetlen csepp vér trombocitáinak RNS-éből sikerül a rákbetegséget kimutatni.

#9
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-06-13

Egy tumormarker akkor specifikus, ha lehetővé teszi, hogy a daganatos (pl. prosztatarákos, emlőrákos, májrákos) betegeket nagy biztonsággal elkülönítsük a daganatmentes páciensektől. A jelenleg rendelkezésre álló tumormarkerek nem elég specifikusak, mert a daganatos betegek és az egészségesek szérumbiomarker-koncentrációi nagymértékben átfedik egymást. Meghatározásuk bizonyos helyzetekben értékes információt szolgáltat, de az egészséges népesség rákszűrésére nem alkalmasak!

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.