hirdetés

Mely CRC-betegek számára előnyös az adjuváns kemoterápia

Teszttel azonosíthatóak azok a II-IV. stádiumú, reszekálható vastag- és végbélrákban szenvedő betegek, aki számára előnyös lehet az adjuváns kemoterápia.

hirdetés

A Natera Inc. által gyártott Signatera teszttel a keringő tumor-DNS-t (ctDNS) mérésével a mútét után 4 héttel felbecsülhető a molekuláris reziduális betegség (MRD) mértéke.

A GALAXY vizsgálat új eredményei azt mutatják, hogy a 4 héttel a műtét után MRD-pozitívnak bizonyuló betegek (18%) számára jelentős előnyökkel járt az adjuváns kemoterápia, míg az MRD-negatív betegek (82%) eredménytelen volt.

A jelenlegi adatok a korábban a 2022-es ASCO Gastrointestinal Cancers Symposium (GICS) rendezvényen bemutatott tanulmány eredményeire épülnek, ahol a medián követési idő 11,4 hónap volt. A Nature Medicine -ben január 16-án online megjelent dolgozat egy meghosszabbított, akár 16,7 hónapig tartó követési idő és a 18 hónapos betegségmentes túlélés (DFS) értékelésének eredményeit mutatja be.

A Signatera 2019-es bevezetése óta már széles körben használják az Egyesült Államokban, és a teszt költségeit a Medicare fedezi.

A teszt egyik legnagyobb felhasználási területe a betegek 90%-át kitevő korai stádiumú betegségben szenvedők monitorozása a korai kiújulás észlelése érdekében. A teszt hasznos lehet az immunterápiával kezelt betegek kezelési reakciójának nyomon követésére is, ugyanis képalkotással nehéz megállapítani, hogy a páciens reagál-e az immunterápiára, a ctDNS sokkal alkalmasabb erre a célra.

Kiterjesztett nyomonkövetés

A dolgozatban a folyamatban lévő CIRCULATE-Japan vizsgálat GALAXY ágának eredményeit ismertetik. A szerzők szerint az egyik legnagyobb és legátfogóbb prospektív tanulmány a reszekálható vastag- és végbélrákban végzett MRD-teszttel kapcsolatban.

Dr. Takayuki Yoshino (National Cancer Center Hospital East, Kashiwa, Japán) és munkatársai prospektíven szerették volna validálni a korábban a teszttel kapcsolatban közzétett bizonyítékokat. A kutatók azt szerették volna igazolni, hogy a műtét utáni ctDNS-pozitivitás (MRD-időpont) prognosztizálja a korai stádiumú vastag- és végbélrák kiújulását. Vizsgálták továbbá a műtét utáni ctDNS kimenetelekre gyakorolt, hatását az adjuváns kemoterápiára történő kiválasztásra, továbbá a ctDNS és a prognózis összefüggését.

A kohorszt 1039, II-IV. stádiumú, reszekálható vastagbélrákban szenvedő beteg alkotta, akiknek 18%-a (187/1039) ctDNS-pozitív volt a műtét utáni 4 héttel, 82%-a (852/1039) pedig ctDNS-negatív.

A ctDNS-pozitív betegek 61,4%-a tapasztalt kiújulást, szemben a ctDNS-negatív betegek 9,5%-ával (HR, 10,0; P<0,0001). Ez a 18 hónapos DFS-re extrapolálva 38,4% vs. 90,5% volt, és ez a tendencia minden stádiumban megfigyelhető volt.

A II-III. stádiumú betegségben szenvedő betegek DFS-ének többváltozós analízise során a műtét utáni 4 héten mért ctDNS-pozitivitás volt a legjelentősebb prognosztikai tényező, amely a betegség kiújulásának fokozott kockázatával társult (HR, 10,82; P<0,001). A stádium meghatározásához és prognosztizálásához hagyományosan használt klinikopatológiai rizikófaktorok egyike sem volt szignifikáns, és az adatok szerint a ctDNS informatívabbnak bizonyult, mint a karcinoembrionális antigén (CEA) értékek.

A műtét után 4 héttel ctDNS-pozitív 187 beteg közül 182-nél voltak elérhető ctDNS-clearance-adatok. A 182-ből 92-nek adjuváns kemoterápiát adtak, míg a többi 90 beteget a megfigyeléses karba sorolták.

Az adjuváns kemoterápia mellett a 24 hétre a ctDNS-clearance becsült kumulatív incidenciája a betegek 68,5%-ánál (63/92) magasabb volt, míg ez az arány a megfigyeléses karba sorolt betegeknél jóval alacsonyabb, 12,2% (11/90) volt (korrigált HR, 8,50; P<0,0001). Azoknál a betegeknél, akiknél nem ürült ki a ctDNS, szintén gyengébb volt a DFS (p<0,0001).

A vizsgálat egyik korlátja, hogy a vizsgálatot nem prospektív módon randomizálták a terápia kijelölésére vagy megvonására a ctDNS-teszt eredményei alapján, nem tudjuk határozottan kijelenteni, hogy a ctDNS alapján biztosan megjósolható, hogy kinek lesz haszna az adjuváns kezelésből. Az adatok ismételten igazolták, hogy az MRD-pozitív betegségben szenvedő betegeknél nagy a kiújulás kockázata, az MRD-negatív betegségben szenvedőknél pedig alacsony. Azonban pontosan a nagy kiújulás kockázatú betegek azok, akikről már tudjuk, hogy az adjuváns kemoterápia előnyös lehet számukra.

Forrás:

Kotani, D., Oki, E., Nakamura, Y. et al. Molecular residual disease and efficacy of adjuvant chemotherapy in patients with colorectal cancer. Nat Med (2023). https://doi.org/10.1038/s41591-022-02115-4

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.